Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

«Έφυγε» ο θρύλος της Bρετανικής τζαζ "Τζον Ντάνκγουορθ"

 
Μια από τις σημαντικότερες μορφές της Βρετανικής τζαζ μουσικής, επί 60 συνεχή χρόνια, ο σαξοφωνίστας σερ Τζον Ντάνκγουορθ, άφησε το Σάββατο την τελευταία του πνοή έπειτα από σύντομη ασθένεια στο νοσοκομείο King Edward VII, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε η οικογένειά του. 
Το θάνατό του ανακοίνωσε η σύζυγός του Κλίο Λέιν στη διάρκεια κονσέρτου για την 40η επέτειο της μουσικής σκηνής που είχαν ιδρύσει οι δυό τους κοντά στο σπίτι τους στο Μπακινγκχαμσιρ, βόρεια του Λονδίνου.Ο Ντάνκγουορθ, συνεργάστηκε στενά με θρύλους της τζαζ όπως ο Νατ Κινγκ Κόουλ, η Ελα Φιτζέραλντ και ο Οσκαρ Πέτερσον.
Ήταν εκείνος που συνέθεσε το μουσικό θέμα της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς "Οι Εκδικητές" ("The Avengers").
Ο Ντάνκγουορθ γεννήθηκε στο Εσεξ το 1927 και σε ηλικία 17 ετών άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στην Βασιλική Μουσική Ακαδημία. Έμπνευση του αποτέλεσε ο αμερικανός σαξοφωνίστας Τσάρλι Πάρκερ.
Το 1959 ο Ντάνκγουορθ με την ορχήστρα του άρχισε περιοδείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Ντιούκ Ελινγκτον που έγινε στενός του φίλος. Την επόμενη δεκαετία έγραψε τη μουσική για ταινίες όπως "Saturday Night and Sunday Morning" και "Modesty Blaise".
Το 2006 τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη.
Με τη σύζυγό του απέκτησαν δύο παιδιά, επίσης μουσικούς της τζαζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: