Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

"Όπερα"


Ο "Κουρέας της Σεβίλης"1 & 8 Φεβρουαρίου
Το πιο γνωστό έργο του Τζοακίνο Ροσσίνι, αλλά συνάμα ίσως και την πιο αγαπημένη Όπερα του κοινού, τον "Κουρέα της Σεβίλης" παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και η Μικτή Χορωδία.
Ο «Κουρέας της Σεβίλης» που γράφτηκε απο τον Ροσσίνι σε ηλικία 24 μόλις χρόνων το 1816 κι ειναι όπερα σε δύο πράξεις πάνω στο λιμπρέτο του C. Sterbini, δρα πάντα σαν πόλος έλξης προς το κοινό
Συμμετέχουν οι σολίστ:
Rosina - Μάιρα Μηλολιδάκη, Conte - Νίκος Στεφάνου,Figaro - Χάρης Ανδριανός
Basilio - Τάσος Αποστόλου,Bartolo - Ακης Λαλούσης,Berta - Λυδία Αγγελοπούλου
Fiorello - Ζαφείρης Κουτελιέρης, Λυδία Αγγελοπούλου - Σκηνοθετική επιμέλεια
Σταμάτης Μπερής - Καλλιτεχνική επιμέλεια, Σταύρος Μπερής - Διδασκαλία χορωδίας
Ελευθέριος Καλκάνης - Μουσική Διεύθυνση,Δόμνα Χάλαρη: μουσική προετοιμασία


"Μαντάμ Μπάτερφλαϊ" στο Club EDO
Την όπερα του Ιταλού συνθέτη Τζιάκομο Πουτσίνι "Μαντάμ Μπατερφλάϊ" φιλοξενεί το Club EDO σε μια ξεχωριστή παράσταση σε σκηνοθεσία της σοπράνο Τζένης Δριβάλα.
Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο, αλλά ιδιαίτερα λειτουργικό σκηνικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες του έργου, που διαδραματίζεται στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα Το λιμπρέτο βασίζεται στον τραγικό έρωτα μιας γκέισας με έναν αξιωματικό του αμερικανικού ναυτικού στο Ναγκασάκι. Η Τσο Τσο Σαν (που όλοι ονομάζουν Μπατερφλάι), κόβοντας κάθε δεσμό με την οικογένεια και τις παραδόσεις της χώρας της, καταλήγει αποξενωμένη στην έσχατη- για τα Ιαπωνικά ήθη- πράξη αυτοκτονίας, το χαρακίρι.
Η διεθνούς φήμης σοπράνο Τζένη Δριβάλα που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση, αλλά έχει αναλάβει και την σκηνοθεσία του έργου σημειώνει: 
«στόχος μας είναι να γίνει πιο προσιτή η όπερα στο ευρύ κοινό. Για το λόγο αυτό, άλλωστε προτιμήσαμε να την ανεβάσουμε σε ένα μικρότερο και πιο φιλόξενο χώρο, όπου ο θεατής μπορεί να έχει καλύτερη οπτική και ακουστική επαφή με τα δρώμενα. Σε ένα ολοκληρωτικά Ιαπωνικό περιβάλλον που δημιουργεί την αίσθηση στο θεατή ότι αποτελεί και ο ίδιος μέρος της δράσης».
Η ενορχήστρωση είναι του Φίλιππου Μοδινού, η μουσική διεύθυνση του Μάνου Λορέντζου, συν-σκηνοθεσία και χορογραφία της Εφης Καρακώστα.
Εμφανίζονται οι λυρικοί καλλιτέχνες:
Τσο-τσο-σαν: Τζένη Δριβάλα, Πίνκερτον:T.B.A, Σταμάτης Μπερής, Μιχάλης Ευριπίδης. Σουζούκι Μαρία Μαρκέτου, Λυδία Αγγελοπούλου. Σάρπλες: Γκάρεθ Λουέλλυν. Γκόρο: Σταύρος Σαλαμπασόπουλος. Μπόνζο:Αλέξανδρος Γάβαρης. Πρίγκιπας Γιαμαντόρι:Σπύρος Σώκος. Κέιτ Πίνκερτον:Ρέα Βουδούρη, Μαρία Κιόρογλου Συμμετέχουν επίσης: Δημήτρης Καβαγιάς, Μαρία Κιόρογλου, Μαρία Μπονδούκα, Ελένη Κατέβα, Κυριακή Μακριδάκη
Παίζουν οι μουσικοί:
Πιάνο 1ο: Κίμων Μαραγκουδάκης. Πιάνο 2ο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου.Φλάουτο: Ευτυχία Δημητρακοπούλου. Τρομπέτα: Αναστάσιος Βιτσεντζάτος. Κρουστά: Ιάκωβος Παυλόπουλος, Σαμισέν: Δημήτρης Ρπαγούσιος
Κοστούμια: Φάνης Κλειάνης,Φωτισμοί: Ειρήνη Γλυνιαδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: