Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Η Cesaria Evora "η ξυπόλιτη ντίβα" απο το Πράσινο Ακρωτήρι στην Αθήνα για μια συναυλία


H Cesaria Evora μια φωνή λαϊκή, ένα υπόδειγμα αυθεντικής και απόλυτα ανεπιτήδευτης ς μουσικής έκφρασης, η «ξυπόλυτη ντίβα» από την μικρή, σχεδόν άγνωστη αφρικανική χώρα που λέγεται Πράσινο Ακρωτήριο... θα δώσει μια μόνο συναυλία στο Αθηνών Αρένα σήμερα Τετάρτη, με τη φιλική συμμετοχή της .Δήμητρας Γαλάνη.
Παρά τις περσινές περιπέτειες με την υγεία της, η δημοφιλής «Ξυπόλυτη Ντίβα» επανέρχεται δυναμικά. Με ένα καινούριο δίσκο στα σκαριά.
Η ιστορία της Σεζάρια Εβόρα, που έπειτα από μεγάλη φτώχεια, πολυετείς άκαρπες προσπάθειες και μια παρατεταμένη κατάθλιψη, κατάφερε στα 47 της να σκαρφαλώσει στο διεθνές στερέωμα και σιγά σιγά να αναδειχτεί σε σύμβολο της έθνικ μουσικής, δεν παύει να εντυπωσιάζει
.

Η ξυπόλυτη ντίβα, προσωνύμιο που της δόθηκε από τη μόνιμη συνήθειά της να τραγουδά ανυπόδητη εκφράζοντας την αντίθεσή της προς τη συνεχιζόμενη φτώχεια της πατρίδας της, γεννήθηκε το 1941 στο Sao Vincente του Cape Verde. Σήμερα θεωρείται η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της morna. Το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, γεννήθηκε από την καταπίεση των ευρωπαίων αποικιοκρατών. Η θεματολογία του περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, τασκλαβοπάζαρα, τη προδομένη αγάπη, τα ακυρωμένα όνειρα, μεταδίδοντας στους ερμηνευτές του, έναν αέρα εξωτικής θλίψης.

Η Εβόρα δηλώνει περήφανα το πάθος για τη χώρα της.

«Το Κάπο Βέρντε είναι σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών. Η επαφή μου με ανθρώπους από τόσο διαφορετικές κουλτούρες, που έφεραν μαζί και τις μουσικές τους -κυρίως βραζιλιάνικες και ρέγκε- έχει σίγουρα επηρεάσει την προσωπικότητά μου. Λατρεύω τη μικρή μου χώρα και δεν θα μπορούσα να ζω αλλού. Εδώ έχω την οικογένειά μου, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου - πρόσφατα έγινα και προγιαγιά. Την πρώτη φορά που ταξίδεψα στο εξωτερικό ήμουν ήδη πάνω από 40 ετών. Τώρα ζω πιο πολύ έξω, λόγω δουλειάς, αλλά μόλις βρίσκω λίγο ελεύθερο χρόνο γυρίζω στο νησί μου να πάρω δυνάμεις».

Η συμβουλή της προς τους νέους μουσικούς της χώρας της

«Ελπίζω να έχουν καταλάβει πως η μουσική δεν έχει σύνορα. Δουλεύοντας σκληρά, μπορείς να την ταξιδέψεις παντού».

Η Cesaria Evora εισήγαγε στο ρεπερτόριο της επιρροές από Βραζιλία, Πορτογαλία και Κούβα (choco, forro, fado, rumba) έτσι ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι το όνομά της, θα ξέφευγε από όρια του νότιου Ατλαντικού, για να φτάσει στις δισκοθήκες όλου του κόσμου. Αυτό συνέβη το 1988 με την ηχογράφηση στη Γαλλία του θρυλικού και ανάρπαστου La Diva aux pieds nus που ήταν και το πρώτο της άλμπουμ.

Το 1990 εκδόθηκε το Distino Di Belita με υπέροχα κλασσικά morna και ηλεκτρικά colladeras. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το εκπληκτικό Mar Azul και το 1992 το Mis Perfumado με την παγκόσμια επιτυχία Sodade. απόλυτη καταξίωσή της στη μουσική βιομηχανία εκφράστηκε με τρία συνεχόμενα Grammy για τα ισάριθμα άλμπουμ που κυκλοφόρησε μεταξύ 2000-04.Το 2006 κυκλοφόρησε το γεμάτο εκπλήξεις δέκατο άλμπουμ της καριέρας της, με τίτλο Rogamar.

Στη σημερινή συναυλία θα παρουσιάσει τραγούδια από το καινούργιο CD και παλιότερες επιτυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: