Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Ιταλόι ερευνητές αναβίωσαν τον ήχο του αρχαιοελληνικού επιγόνειου


Ιταλοί επιστήμονες ειδικοί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές κατόρθωσαν να αναβιώσουν τον ήχο του αρχαιοελληνικού επιγόνειου.
Αναβίωσαν τον ήχο του στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη συγκρότηση ορχήστρας από «χαμένα» μουσικά όργανα. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς ήταν το συγκεκριμένο όργανο. Ετσι, μόνη βοήθειά τους για την αναπαραγωγή του τρόπου με τον οποίο ακουγόταν αυτό, ήταν οι ιστορικές πηγές.
« Πρόκειται για έναν πραγματικά ενδιαφέροντα ήχο,μεταλλικό, καθαρό και ζωηρό » είπε ο Ντομένικο Βιτσινάτσα , μηχανολόγος στο Αstra- ένα ιταλικό πρόγραμμα με έδρα στο Σαλέρνο και στην Κατάνια. «Ταιριάζει θαυμάσια σε μεσαιωνικά και μπαρόκ μουσικά σύνολα,δένοντας με έγχορδα και ξύλινα πνευστά όργανα» πρόσθεσε.
Η πρώτη δοκιμή ακούσματος του οργάνου έγινε μάλιστα το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ένα συνέδριο στην Ιταλία, όπου μουσικοί έπαιξαν αρχαίες παρτιτούρες στο επιγόνειον, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά πλήκτρα τα οποία προσομοίωναν τον ήχο του.

Το επιγόνιο θεωρείται εφεύρεση του διάσημου μουσικού Επιγόνου από την Αμβρακία, ο οποίος έχει καταγραφεί ως ο πρώτος μουσικός που έπαιζε χωρίς να χρησιμοποιεί πένα, όπως και ο πρώτος που καθιέρωσε την έναυλη κιθάριση (σόλο κιθάρας με συνοδεία αυλού).


Δεν είναι όμως το μοναδικό αρχαίο μουσικό όργανο με το οποίο ασχολούνται οι Ιταλοί ερευνητές. Πρώτος τους στόχος ήταν η αναπαραγωγή του μονόχορδου του Πυθαγόρα, ενώ σειρά αναμένεται να πάρουν η σάλπιγγα και η κιθάρα, με τελικό σκοπό να πραγματοποιηθεί συναυλία με μουσικά όργανα ο ήχος των οποίων δεν έχει ακουστεί για τουλάχιστον 2.000 χρόνια.


Η ιδέα και οι μαθηματικές αρχές που κρύβονται πίσω από την ανακατασκευή πρώιμων μουσικών οργάνων υπάρχουν από τη δεκαετία του 1970, αλλά ο όγκος των πληροφοριών που έπρεπε να επεξεργαστούν οι υπολογιστές ώστε να γίνει πράξη η θεωρία, ήταν υπερβολικά μεγάλος για υπολογιστές παλαιότερων τεχνολογιών. Σήμερα όμως οι ερευνητές μπορούν με το πάτημα μερικών πλήκτρων να χρησιμοποιήσουν την εκπληκτική υπολογιστική δύναμη του Grid, ενός δικτύου υπολογιστών που έχει δημιουργηθεί για να συμπτύξει τους τεράστιους όγκους δεδομένων, που αναμένεται να προκύψουν από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Ηadron Collider) του πυρηνικού ερευνητικού κέντρου CΕRΝ κοντά στη Γενεύη.

Απώτερος στόχος όλης της προσπάθειας είναι η διοργάνωση ενός κοντσέρτου, το οποίο θα δοθεί με όργανα που δεν έχουν ακουστεί εδώ και περισσότερο από 2.000 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: