Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

"O Πέτρος και ο λύκος "- Μουσικές περιπλανήσεις

Ένα μουσικοπαιδαγωγικό βιβλίο που στηρίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Sergei Prokofiev
της Ευτυχίας Τσεσμελή και Κωνσταντίνας Δασκαλάκη
Ένα βιβλίο που προσεγγίζει διαθεματικά τη γνώση με σαφή προσανατολισμό στη Μουσική.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-12 χρονών. Πρόκειται για μία διαθεματική και βιωματική προσέγγιση των παραμέτρων που αναδύονται από το γνωστό μουσικό παραμύθι του Sergei Prokofiev. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα όργανα της ορχήστρας, εισάγονται στη μορφολογία της μουσικής αναλύοντας αλλά και τραγουδώντας τα μουσικά θέματα που έχει γράψει ο Prokofiev και διδάσκονται θεωρία παρατηρώντας την παρτιτούρα. Μέσα από την πλούσια εικονογράφηση και τα σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα και τις πολλές διασκεδαστικές ασκήσεις, οι μαθητές ασχολούνται δημιουργικά με τη μουσική και μαθαίνουν παίζοντας. Το βιβλίο είναι σχεδιασμένο για να διδαχτεί στη σχολική τάξη, στα ομαδικά μαθήματα των ωδείων (θεωρία, οργανογνωσία), αλλά μπορεί να αποτελεί και μια ευχάριστη συντροφιά για τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού. Το βιβλίο του δασκάλου είναι ένας οδηγός στον οποίο υπάρχουν όλες οι λύσεις των ασκήσεων. Ταυτόχρονα αποτελεί έναν πλήρη και επιστημονικό οδηγό διδασκαλίας.


Η Ευτυχία Τσεσμελή, γεννημένη στην Αθήνα στις 28 Σεπτεμβρίου 1981, είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πτυχιούχος Πιάνου, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια (ερμηνείας πιάνου, διεύθυνσης χορωδίας αλλά και καθαρά παιδαγωγικά). Στη συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνεται και το βιβλίο «Στέλιος Καζαντζίδης-Πρόσφυγες-Νέα Ιωνία» που γραμμένο σε συνεργασία με τον Στάθη Ουλκέρογλου και τον Πάνο Αμελίδη. Έχει πραγματοποιήσει ποικίλες διαλέξεις (αφιέρωμα στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, η τέχνη του ιμπρεσιονισμού-Κλώντ Ντεμπισί, αφιέρωμα στους Beatles) κι έχει υπάρξει εισηγήτρια σε συνέδρια. Είναι Καθηγήτρια Μουσικής στην Πρωτοβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση, διδάσκει Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά και είναι Μαέστρος παιδικών, νεανικών και γυναικείων χορωδιών.
Η Κωνσταντίνα Δασκαλάκη γεννήθηκε στον Πειραιά το 1984. Σε ηλικία 5 ετών ξεκίνησε τις σπουδές της στην κιθάρα. Το 2000 πήρε το πτυχίο Αρμονίας και το 2002 το Πτυχίο Κιθάρας. Το 2007 αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2008 πήρε το Πτυχίο της Αντίστιξης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια μουσικολογικού – εκπαιδευτικού περιεχομένου και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακουστικής (2006) και στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για το Παιδικό Τραγούδι (2008). Από το 2002 εργάζεται σε ωδεία ως Δασκάλα κιθάρας και Ανώτερων Θεωρητικών. Από το 2008 διδάσκει μουσική στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
http://www.eftihiatsesmeli.blogspot.com/
http://www.konstantinadaskalaki.blogspot.../
efttsesmeli@yahoo.gr
konstantinadaskalaki_ml@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: