Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Η μεγαλοφυΐα του- Η ενδότερη ζωή του Γκλεν Γκουλντ»

Το ντοκιμαντέρ  GENIUS WITHIN: The Inner Life of Glenn Gould των Michele Hozer και Peter Raymont, Καναδάς θα προβληθεί σήμερα Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 Ώρα: 7:30 μ.μ. - 11:00 μ.μ.στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

O αινιγματικός μουσικός ποιητής και παγκόσμιας φήμης πιανίστας Glenn Gould (1932-1982) συνεχίζει να μας συναρπάζει, είκοσι-οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του. Τα περισσότερα ντοκιμαντέρ για τον Gould, εστιάζουν στην εκκεντρικότητα και όχι στον ίδιο τον καλλιτέχνη και στο μήνυμα πίσω από τη μουσική του.Το ντοκιμαντέρ Genius Within: The Inner Life of Glenn Gould ψάχνει τον άνθρωπο πίσω από τον άνθρωπο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Η Πρέσβης του Καναδά, Δρ. Renata E. Wielgosz, θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη της βραδιάς. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή εκλεκτών καλεσμένων.



Απο τα Νέα  Ένα εκκεντρικό μουσικό αίνιγμα
..."Του έχουν καταλογίσει σχεδόν απίστευτες εκκεντρικότητες: φοβίες για τα χέρια του, εξ αιτίας των οποίων φορούσε μόνιμα γάντια (και κάποτε έπαιζε και πιάνο με αυτά), συνδυάζοντάς τα με... κασκόλ χειμώνα- καλοκαίρι. Μανία με τα χάπια «διά πάσαν νόσον». Κάποιες φορές έναν ιδιότυπο «αυτισμό» ή παραληρήματα. Όμως το άγγιγμα του δεξιοτέχνη του πιάνου Γκλεν Γκουλντ, που πέθανε πριν από 26 χρόνια, παραμένει μοναδικό στη δισκογραφική ιστορία. Η ευαισθησία και οι λεπταίσθητες ερμηνείες του διαπερνούν ακόμη και το CD, μαγνητίζουν και ηλεκτρίζουν ακόμη. Δεκάδες ντοκιμαντέρ έχουν αφιερωθεί-αυτά τα 26 χρόνια από τον θάνατό τουστο εκκεντρικό μουσικό αίνιγμα από τον Καναδά. Αλλά το ντοκιμαντέρ «των Μισέλ Οζέ και Πίτερ Ρέιμοντ εστιάζει στον άνθρωπο και εμπνευσμένο μουσικό Γκουλντ, παρά στις παραξενιές του, αποκαλύπτοντας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: