«..Ο Κισλόφσκι με έμαθε την ελεθερία της έκφρασης. Το νόημα της τέχνης είναι η ελευθερία, η ελευθερία έκφρασης. Γι' αυτό πιστεύω ότι όσο και αν προσπαθήσουν κάποιοι για το αντίθετο, αργά ή γρήγορα η τέχνη θα διαδοθεί...»«..Το τεράστιο άλμα της τεχνολογίας, δεν στηρίχθηκε σε κάποιο φιλοσοφικό ή ψυχολογικό υπόβαθρο, ούτε στη τέχνη. Οι άνθρωποι έχουν λησμονήσει την ψυχή τους – δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε χώρο να της αφιερώσουν...»
Ζμπίκνιου Πράϊσνερ
Κάποτε είχαν με τον Κισλόφσκι από κοινού την ιδέα να πούν την ιστορία μιας ζωής μέσα από ένα κοντσέρτο. Η πρεμιέρα επρόκειτο να δοθεί στην Ακρόπολη της Αθήνας. Σχεδιάζανε να είναι ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός...ο Κριστόφ Κισλόφσκι θα ήταν ο σκηνοθέτης και ο Πράϊσνερ επρόκειτο να αναλάβει τη σύνθεση της μουσικής...αλλά ήταν η ίδια η ζωή που έγραψε ένα τέλος διαφορετικό. Ο Krzysztof Kieslowski πέθανε στις 13 Μαρτίου 1996.
Και ο Πράισνερ, ήρθε 11 χρόνια μετά, το 2007 στο Ηρώδειο, σε μια sold out συναυλία αλλά με άλλους φίλους αυτή την φορά.
Έτσι θα έρθει και το 2010, αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μουσικής. Την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου που διευθύνει ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς αλλά και την φωνή της «Βερόνικα», την σπουδαία σοπράνο Ελζμπιέτα Τοβάρνικα. Πάντα όμως με την σκέψη αλλά και τις εικόνες των ταινιών του Κισλόφσκι στις αποσκευές του..
Ο μεγάλος πολωνός συνθέτης Zμπίγκνιου Πράισνερ έχει υπογράψει τη μουσική σε πάνω από 40 ταινίες, κατά κύριο λόγο Ευρωπαίων σκηνοθετών. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη περίπτωση μουσικού όχι μόνο για αυτό, αλλά πολύ περισσότερο γιατί είναι αυτοδίδακτος. Τον γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τη δουλειά του για την ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι «Η διπλή ζωή της Βερόνικα», όταν με το ψευδώνυμο Βαν ντε Μπαντεμάγερ υπέγραφε ένα από τα ομορφότερα κινηματογραφικά θέματα όπως είναι το «Concerto in e minor, Version 1798». Ο Ζμπίγκνιου Πράισνερ έκτοτε έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων, και όχι μόνο βεβαίως, με τις περίφημες συνεργασίες του και στις άλλες ταινίες του Κισλόφσκι («Ο δεκάλογος», «Μικρή ιστορία για ένα φόνο», «Τα τρία χρώματα: Μπλε, Λευκό, Κόκκινο»), καθώς και σε ταινίες άλλων σημαντικών σκηνοθετών, όπως το «Europa Europa» της Ανιέσκα Χόλαντ, το «Μοιραίο πάθος» του Λουί Μαλ, το «Όταν ένας άντρας αγαπά μια γυναίκα» του Λούις Μαντόκι καθώς και το «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» της Λουκίας Ρικάκη.
Ο Zbigniew Preisner, ο συνθέτης των βραβευμένων μουσικών επενδύσεων των ταινιών του Krzystof Kieslowski, του Louis Malle, της Agnieszka Holland και πολλών άλλων, έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο και θα το γιορτάσει με αυτές τις δύο συναυλίες.
Ο Zbigniew Preisner γεννήθηκε στην Πολωνία το 1955. Αυτοδίδακτος μουσικός, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πιο επιφανείς συνθέτες μουσικής για τον κινηματογράφο της γενιάς του. Η στενή συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Krzysztof Kieslowski και τον σεναριογράφο του, Krzysztof Piesiewicz, χάρισαν στον Preisner διεθνή αναγνώριση μέσα από τη μουσική του για τις ταινίες “Δεκάλογος”, “H διπλή ζωή της Βερόνικα”, “Τρία χρώματα: «Μπλε”, “’Λευκο ” και “ Κόκκινο”. Επίσης, έχει συνθέσει τη μουσική για την ταινία του Hector Babenco At Play in the Fields of the Lord, του Louis Malle Damage, του Luis Mandoki When A Man Loves a Woman, της Agnieszka Holland’s The Secret Garden και του Charles Sturridge’s Fairytale: A True Story. Πιο πρόσφατες δημιουργίες του για τον κινηματογράφο είναι το The Last September, σε σκηνοθεσία της Deborah Warner, το Between Strangers, του Edoardo Ponti, το It’s All About Love, του Thomas Vinterberg και το The Beautiful Country, του Hans Petter Moland. Ο Zbigniew Preisner έχει βραβευθεί για τις συνθέσεις του για τον κινηματογράφο, με την Αργυρή Άρκτο (Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου), δύο βραβεία César (Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου) και έχει λάβει τρεις συνεχόμενες μνείες ως “o καλύτερος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής” από την Ένωση Κριτικών του Λος Άντζελες. Εκτός από τις πολλές συνθέσεις του για τον κινηματογράφο, ο Preisner συνέθεσε επίσης τη μουσική για το People’s Century, μία σειρά 26 επεισοδίων του BBC και του WGBH-Boston, για την ιστορία του 20ου αιώνα. Η σειρά προβλήθηκε στη Μ. Βρετανία, στις Η.Π.Α., καθώς και σε περισσότερες από 30 χώρες. Άλλα έργα του Preisner είναι το Requiem for my Friend, ένα μεγάλο έργο αφιερωμένο στη μνήμη του Krzysztof Kieslowski, και το 10 Easy Pieces for Piano.
Μαζί του:
Η ΣΟΠΡΑΝΟ Elzbieta Towarnicka
ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΙΩΑΚΕΙΜ ΜΠΑΛΤΣΑΒΙΑΣ
www.preisner.com
Διοργάνωση / παραγωγή : Intershow
ΑΘΗΝΑ 29 Μαϊου στις 20.30
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ (ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ)
Πηγή:http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=38562
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου