Σάββατο 15 Μαΐου 2010

"Ανδαλουσία "του Μίκη Θεοδωράκη


Tο πιο πρόσφατο έργο του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Ανδαλουσία» θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 21 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μια βραδιά αφιερωμένη στην αγέραστη μουσική δημιουργία του Μίκη Θεοδωράκη. Στη συναυλία θα συμπράξει με την Κ.Ο.Θ. η Μαρία Φαραντούρη, η εμβληματική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του «διεθνούς» συνθέτη ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης. 
Το πρόγραμμα του αφιερώματος συνθέτουν έργα πασίγνωστα και άλλα λιγότερο γνωστά από την πλούσια και ευρεία εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη.
Γνώριμος, αλλά άγνωστος με τη μορφή που πρόκειται να παρουσιαστεί είναι ο κύκλος τραγουδιών «Ανδαλουσία». Ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στο έργο «Ροματσέρο Γκιτάνο» του Λόρκα και το επεξεργάστηκε εκ νέου, δημιουργώντας επτά νέα τραγούδια για άλτο και συμφωνική ορχήστρα υπό τον τίτλο «Ανδαλουσία» και τα οποία θα ακουστούν στη συναυλία του Μεγάρου. 
Ο ποιητικός λόγος του Γιώργου Σεφέρη από τη συλλογή του «Μυθιστόρημα», μελοποιημένος το 1968 από τον Μίκη Θεοδωράκη, θα ηχήσει και πάλι με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη ενώ το έργο «Μαουτχάουζεν» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη και ενορχήστρωση του Κουβανού συνθέτη Leo Brouwer περιλαμβάνεται κι αυτό στο αφιέρωμα της Κ.Ο.Θ.
Εξίσου σημαντικό αλλά λιγότερο γνωστό είναι το συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη από το οποίο θα ακουστεί το «
Κοιμητήριο για ορχήστρα εγχόρδων (από το κουαρτέτο αρ. 2)». Στην αφιερωματική βραδιά δεν θα λείπουν και αποσπάσματα για συμφωνική ορχήστρα από τη σουίτα του έργου «Οι εραστές του Τερουέλ» που γράφτηκε για την ομώνυμη ταινία του 1962.

Δεν υπάρχουν σχόλια: