Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Σαν σήμερα στη Μουσική...Τζιάκομο Πουτσίνι


                                          

 

Τζιάκομο Πουτσίνι (1858-1924) : Πρόκειται για τον πιο σημαντικό συνθέτη μελοδράματος της εποχής του και τον πιο σημαντικό ιταλό ρομαντικό συνθέτη του είδους μετά τον Βέρντι. Η πρώτη του σημαντική επιτυχία ήταν η όπερα "Μανόν Λεσκώ" σε ηλικία 35 χρονών. Συνολικά έγραψε δώδεκα όπερες και η τελευταία του όπερα, "Τουραντό", έμεινε μισοτελειωμένη με τον θάνατό του. Η πιο γνωστή του όπερα είναι "Η Μποέμ", μνημείο πάθους και ανθρώπινης λατρείας - επίσης, μουσικής γούστου και απόλυτης ρομαντικής έκφρασης.
Ο Πουτσίνι ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την όπερα και το έκανε μέσω μίας εντελώς προσωπικής θεώρησης που όριζε ότι η όπερα πρέπει να είναι ο απόλυτος καθρέφτης μίας ζωής γεμάτης πάθη, συναισθηματισμό και ερωτισμό. Είναι από τους πιο ερωτικούς συνθέτες της μουσικής που έχουν υπάρξει. Σε όλα του τα έργα συναντάται το ανθρώπινο πάθος και η ανθρώπινη αδυναμία - με χαρακτήρα σχεδόν "μποέμ" της εποχής - μέσω μίας διάστασης που θα οδηγούσε στο όχι μακρυνό μέλλον στον ρεαλισμό, με μεγάλη εκφραστική δύναμη και παρουσία. Από άποψης τεχνικής θεώρησης δεν προχώρησε σε ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ακρότητες όπως άλλες συνθέτες στην εποχή του, όπως π.χ. ο Ντεμπισύ.
Το βασικό του έργο είναι όπερες Τοσκα.Μποέμ, Μαντάμ Μπάτερφλάυ, Τουραντό, Νόρμα, Μανόν Λεσκώ κ.ά., επίσης, Capriccio Sinfonico (για ορχήστρα), μερικά έργα μουσικής δωματίου, μελωδίες και μία λειτουργία.Πηγήartissimo.gr
 διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: