Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Τα Χριστούγεννα του Φτωχούλη


Οι καθηγητές του Ωδείου μας Μαρία Πανουργιά (κιθάρα) και Γιώργος Πούλος (λαούτο) συνόδευσαν την Dilek Coc στην εκδήλωση του βιβλιοπωλείου "Σύγχρονη Έκφραση"
 Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του βιβλιοπωλείου ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ με θεματική τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥΛΗ πιο φιλόδοξη από κάθε άλλη φορά αντιπαρατέθηκε  με επιτυχία στο κλίμα της μιζέριας και της απογοήτευσης των ημερών.
 Βραδιά μυσταγωγίας  αυτή του Σαββάτου 17/12/11 που χρωματίστηκε από τις ολοζώντανες περιγραφές των κειμένων που είχαν επιλέξει και άψογα διάβασαν όλοι οι φίλοι που συμμετείχαν, ενώ η λυρική και εκφραστική φωνή της Dilek Koc και των μουσικών που τη συνόδευσαν απογείωσε την εκδήλωση. Περισσότερα  Εδώ Σύγχρονη Έκφραση

Το πρόγραμμα του μουσικού μέρους περιελάμβανε:
. Παραδοσιακό Αρμένικο (οργανικό)
 ."'Ηλιος Θεός" του Μιχάλη Νικολούδη (οργανικό)

Dilek  Koç μας ταξίδεψε  στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης και της Αγιάς Σοφιάς, παρουσιάζοντας αγαπημένα τραγούδια   που έχουν να κάνουν  με την κοινή μουσική παράδοση και με τα κοινά σύγχρονα, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια μεταξύ των δύο λαών. Αυτά ήταν:
."Σαν τα μάρμαρα της πόλης"
."Tourna/Turna" Greek Turkish shared musics songs
.Τα κάλαντα των Χριστουγέννων Ικαρίας  
.Θρησκευτικό τραγούδι της Καππαδοκίας
.Baharat, tarçın ve buse "(Μπαχάρι, κανέλλα και φιλί )- Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
 από την ταινία: "Πολίτικη κουζίνα", του Τάσου Μπουλμέτη. Στίχοι: Τάσος Μπουλμέτης
 .Σαν το μετανάστη" του Zulfi Livaneli Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
 .Hiroshima -  του  Zulfu LivanelΣτίχοι: Ναζίμ Χικμέτ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΝΤΙΛΕΚ ΚΟΤΣ (DILEK KOÇ)

Η
Dilek Koç γεννήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας. Σπούδασε και αποφοίτησε από την αρχιτεκτονική σχολή του πολυτεχνείου της Κων/πολης, και παράλληλα έκανε τα πρώτα βήματά της στη μουσική στην ακαδημία Κωνσταντινούπολης και στο σύλλογο πολιτισμού και τέχνης του Ruhi Su. Συμμετείχε στην χορωδία του μουσικού και στοχαστή Ruhi Su. Ο Ruhi Su έγινε γνωστός και σύμβολο της διανόησης για την επεξεργασία και την παρουσίαση της τουρκικής λαϊκής μουσικής.
Το 1999 εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη. Εκεί γνωρίζει την Βυζαντινή Μουσική και ξεκινά μαθήματα στο Σύλλογο Βυζαντινής Μουσικής «Ρωμανός Ο Μελωδός» .
Έδωσε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο με το μουσικό σχήμα “CAFE AMAN” τραγουδώντας τραγούδια σμυρναίικα και πολίτικα , λαϊκή μουσική των Ελλήνων της Ανατολής, τραγούδια των Καφέ - Αμάν από τη Σμύρνη, ως τον Πειραιά και την Αμερική.
Συνεργάζεται δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικό ονόματα από το χώρο της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Γιώργος Καζαντζής, Σαβίνα Γιαννάτου, Αρετή Κετιμέ, Λιζέτα Καλημέρη, Νίκος και Γιασεμί Σαραγούδα, Σόλωνας Λέκκας , Θωμάς Κοροβίνης και άλλοι.

Μοιράστηκε την ίδια σκηνή στο μέγαρο μουσικής της Αθήνας με την Μαρία Φαραντούρη, επίσης σε διάφορες εμφανίσεις με τους Νένα Βενετσάνου, Βασίλη Λέκκα, Γίωτα Νέγκα, Ελλη Πασπαλά, Ελένη Τσαλιγοπούλου και άλλοι.
Το 2003-2004 συμμετέχει στο saoundtrack της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα», τραγουδώντας το «Baharat, tarçın ve buse» (μπαχάρι, κανέλλα και φιλί) σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και δικούς της στίχους, ‘όπου και γίνεται ευρέως γνωστή αφού το saoundtrack γίνεται διπλά πλατινένιο.
Τον Ιούλιο του 2006 πλάι στην Ευανθία Ρεμπούτσικα συμμετείχε στην Κωνσταντινούπολη σε συναυλία του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφίου.
Τον Αύγουστο 2006 συμμετείχε σε συναυλία με τον Μίμη Πλέσσα στην Πάτρα (πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης).
Το 2007 συμμετείχε στην «Ορχήστρα Του Δρόμου» με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, την Έλλη Πασπαλά και την Γιώτα Νέγκα..
Το 2008 στο μέγαρο μουσικής Αθηνών υπό τους ήχους της Εστουδιαντίνας παρουσιάζει με την Γλυκερία τραγούδια από την κοινή παράδοση Ελλήνων και Τούρκων.
Το 2009 μαζί με τον Χρόνη Αιδονίδη, την Françoise Atlan, τον Haig Yazjian και άλλους, συμμετέχει σε συναυλία με μουσικό σχήμα «εν χορδαίς» στο μέγαρο μουσικής της Θεσσαλονίκης με το τίτλο «ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ».
To 2010 καλοκαίρι μαζί με την Ευανθία Ρεμπούτσικα συμμετείχε συναυλίες στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ , στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης επίσης για τους «Γιατροί Του Κόσμου» μαζί με τους Παναγιώτη Καλαντζόπουλο , την Ελλη Πασπαλά και την Γιώτα Νέγκα.
το 2010 τον Οκτώβριο έκανε 7 μέρες εμφανίσεις μαζί με την αρετή Κετιμέ με τίτλο «τα τραγούδια μας» στο Ηalf Note Jazz Club στην Αθήνα.
Το 2011 έδωσε συναυλία μαζί με την Ευανθία Ρεμπούτσικα στο θέατρο Παλλάς και στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.
Συνεχίζει να κάνει εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα με το δικό της συγκρότημα με τίτλο «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη»
Στο ‘SΕVDALIM AMAN’, που είναι η τελευταία της προσωπική δουλειά, με τη συμμετοχή της Γλυκερίας, μας παρουσιάζει ένα ρεπερτόριο τραγουδιών που αγαπήθηκαν εξίσου και από τις δύο μεριές του Αιγαίου, από την παραδοσιακή, μέχρι και την πρόσφατη λαϊκή μουσική(Καζαντζίδης-Παπαιωάννου κ.α.) των δύο λαών.
Περιμένει να κυκλοφορήσει ο δίσκος της ‘SΕVDALIM AMAN’ και στην Τουρκία.
H Dilek Koç, στις συναυλίες της, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα παραδοσιακων και σύγχρονων τραγουδιων της κοινής μουσικής παράδοσης Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς επίσης και τραγούδια από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο με ethnic χαρακτήρα.
ΣΟΛΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

KARSI (Απέναντι)- προσωπική δισκογραφική δουλεία με τα παραδοσιακά τραγούδια από την κοινή παράδοση των ελλήνων και των τούρκων της Μικρασίας. 2006 Music Corner
SEVDALIM AMAN – προσωπική δισκογραφική δουλεία με την συμμετοχή της Γλυκερίας.
Eros (Legend) 2010

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

MIRRORS (Ross Daily) – ZEYNEP (παραδοσιακό τουρκικό) 2000.
ΑYRILIK (χωρισμός)- (Ελληνικός τίτλος ‘ Ήταν αέρας πάντα ‘ Λιζέτα Καλημέρη)
Μουσική - Γιώργος Καζαντζής
Απόδοση στα τουρκικά Dilek Koç 2001 fm records.
BALKAN VOİCES II – Beni Hor Görme Gardaşım. 2001 fm records.
Μουσική / Στίχοι -Aşık Veysel
Διασκευή του Μιχάλη Νικολούδη
13 LAIKA GLIKASERTIKA TRAGOUDIA – Συμμετοχή με δύο τραγούδια. 2001 Δίκτυο
POLİTİKİ KOUZINA (Soundtrack)-“Baharat, tarçın ve buse”
Μουσική - Ευανθία Ρεμπούτσικα
Απόδοση στα τούρκικα Dilek Koç 2003 Cantini
ΤΟΥ ΈΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ
Του Έρωτα Και Του Ουρανού- ντουέτο με την Λιζέτα Καλημέρη. 2004 Polytropon.
Μουσική - Γιώργος Καζαντζής
Στίχοι - Dilek Koç & Θωμάς Κοροβίνης
PORIA – “–‘Είμαι Γυναίκα Της Γης’ 2006 Polytropon
Μουσική - Γιώργος Μπνιχάκης
Στίχοι - Γιώργος Μπνιχάκης
ME TΗ FΩΝΗ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ –
‘Μια Στιγμή’ ντουέτο με την Αρετή Κετιμέ. 2009 Legend
Μουσική - Σοφία Νάτσιου
Στίχοι - Σοφία Νάτσιου / Dilek Koç
ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ- ‘Φθινόπωρο στην Ραμάλα’. ντουέτο με τον Τάσο Γεωργόπουλο. 2010
Μουσική –Τάσος Γεωργόπουλος & Γιάννης Πουπούλης
Στίχοι –Dilek Koç & Τάσος Γεωργόπουλος
ΑΠΟΨΕ - ‘Μια Στιγμή’ ντουέτο με την Αρετή Κετιμέ. EMSE 2010
Μουσική - Σοφία Νάτσιου
Στίχοι - Σοφία Νάτσιου / Dilek Koç

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Απο το «ΣΕΡΡΑ» δυφωνο
ΑYRILIK (χωρισμός)- (Ελληνικός τίτλος ‘ Ήταν αέρας πάντα ‘ Λιζέτα Καλημέρη)
BALKAN RADIO The Explosive Balkan Music Collection (Universal)\
Από το «ΤΟΥ ΈΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ»
GREEK CAFÉ
Από το KARŞI “Καναρίνι μου γλυκό” (παραδοσιακό Μικρασίας ) World Music Network

Δεν υπάρχουν σχόλια: