Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

«L isola disabitata» (Το έρηµο νησί) του Γιόζεφ Χάιντν

Η Καµεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου ερµηνεύει τη δέκατη όπερα του Γιόζεφ Χάιντν «L isola disabitata» (Το έρηµο νησί) µε όργανα εποχής σήμερα 15 Ιουνίου Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ .ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Joseph Haydn (1732-1809)L’isola disabitata, Hob. XXVIII: 9 (1779)
Όπερα σε δύο μέρη
Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια Πάρις Μέξις
Ερμηνεύουν Ειρήνη Καράγιαννη μεσόφωνος, Αντώνης Κορωναίος τενόρος, Μυρσίνη Μαργαρίτη σοπράνο, Χάρης Ανδριανός βαρύτονος



Σε ένα… έρημο νησί μας προσκαλεί ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, απαντώντας στην πρόκληση ενός απαιτητικού μουσικού εγχειρήματος: να ερμηνεύσουν την όπερα L'isola disabitata του Γιόζεφ Χάυντν με όργανα εποχής σε ημι–σκηνοθετημένη μορφή, υπό τη σκηνοθετική και σκηνογραφική επιμέλεια του Πάρι Μέξη.

L'isola disabitata (το έρημο νησί) είναι η δέκατη όπερα του Γιόζεφ Χάυντν, την οποία συνέθεσε στην αυλή των Έστερχαζυ και παρουσίασε για πρώτη φορά στις 6 Δεκεμβρίου του 1779. Ο «πατέρας» της Συμφωνίας και του κουαρτέτου εγχόρδων, στενός φίλος του Μότσαρτ και δάσκαλος του Μπετόβεν, υπήρξε για σχεδόν 30 χρόνια στην υπηρεσία της μεγάλης αυστριακής οικογένειας, εκεί όπου συνέθεσε τα σημαντικότερα έργα του και ανάμεσα τους μια σειρά από όπερες.

Για τον Γιώργο Πέτρου
Μετά τη θριαμβευτική επιτυχία που σημείωσαν πρόσφατα ερμηνεύοντας τη Θεοδώρα του Χαίντελ, ο ταλαντούχος νέος μαέστρος και οι Έλληνες μουσικοί που έχουν διαπρέψει διεθνώς σ’ αυτό το απαιτητικό ρεπερτόριο, έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών για να ερμηνεύσουν αυτή τη φορά την γεμάτη συναίσθημα αλλά και χιούμορ μουσική του Χάυντν.
Να θυμίσουμε ότι το 2008 τo μουσικό περιοδικό Gramophone ανέδειξε σε cd της χρονιάς την ηχογράφηση –υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου– της μπαρόκ όπερας Ταμερλάνος, παραγωγής που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Μοιράζοντας τις δραστηριότητές του ανάμεσα στη διεύθυνση ορχήστρας και το πιάνο, ο Γιώργος Πέτρου ακολουθεί διεθνή σταδιοδρομία με εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών, όπως το Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall του Λονδίνου, το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, τη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστές ορχήστρες και έχει συνεργαστεί με διάσημους αρχιμουσικούς όπως ο Μισέλ Πλασσόν και ο Βλαντιμίρ Φεντοσέγιεφ.
Η δραστηριότητά του ως διευθυντή ορχήστρας επικεντρώνεται σε ρεπερτόριο από την εποχή του μπαρόκ έως τον πρώιμο ρομαντισμό με έμφαση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας για την όπερα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντικά έργα, όπως τις όπερες Ορέστης και Αριάδνη στην Κρήτη του Γκ. Φ. Χαίντελ, την Ολυμπιάδα του Τζ. Παϊζιέλλο, το ορατόριο Juditha Triumphans του Α. Βιβάλντι. Με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το πρώτο ορχηστρικό σύνολο με όργανα εποχής στην Ελλάδα με βάση την ορχήστρα Πατρών. Έχει ηχογραφήσει τις όπερες του Χαίντελ Ιούλιος Καίσαρας, Ταμερλάνος, Αριάδνη στην Κρήτη (με συμμετοχή της Ορχήστρας Πατρών σε όργανα εποχής) και Ορέστης (με συμμετοχή της Καμεράτας της Στουτγάρδης). Στην Ελλάδα εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο ενώ συνεργάζεται τακτικά ως μαέστρος ή σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα Πατρών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ης ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων κ.ά.
Γεννημένος στη Αθήνα, σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τη Μαρία Χαιρογεώργου-Σιγάρα, από όπου αποφοίτησε με άριστα και α’ βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College of Music του Λονδίνου και την Royal Academy of Music του Λονδίνου με υποτροφίες της ίδιας της Βασιλικής Ακαδημίας και του Ιδρύματος Ωνάση. Τελείωσε τις σπουδές του με τον τίτλο MMus του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, με το «βραβείο Νέου Καλλιτέχνη 1998» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, καθώς και με το διεθνές βραβείο Sebetia Ter στη Νάπολη της Ιταλίας.

διαβάστε επίσης "Χάιντν καλοκαιρινός και με ριγέ μαγιό"

Δεν υπάρχουν σχόλια: