Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Με θέατρο και μουσική... στην Ανατολή

"Ημέρα της Ελλάδας" η αυριανή στη διεθνή έκθεση της Σαγκάης και η χώρα μας συμμετέχει στον εορτασμό με δύο καλλιτεχνικά δρώμενα, μία συναυλία και μία χοροθεατρική παράσταση.

Human Touch

Μεταφέροντας στη μακρινή Κίνα ήχους της σύγχρονης τζαζ, μιας διεθνούς μουσικής γλώσσας που όμως εδώ συνδιαλέγεται με την ελληνική και βαλκανική παράδοση, οι Human Touch + Φίλοι, δηλαδή ένα από τα σημαντικότερα αυτοσχεδιαστικά συγκροτήματα της Ελλάδας, το οποίο αποτελούν οι Γιώτης Κιουρτσόγλου και David Lynch, μαζί με τους δεξιοτέχνες Βαγγέλη Καρύπη, Μίλτο Παπαστάμου και Haig Yazdjian, θα παρουσιάσουν αύριο το πρωί μια συναυλία που επιδιώκει να φέρει τους επισκέπτες της έκθεσης σε επαφή με μια πλευρά της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας της χώρας μας.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, οι ίδιοι μουσικοί, μαζί με το Χοροθέατρο Ροές της Σοφίας Σπυράτου, πατώντας στα χνάρια του Δ. Παπαϊωάννου και του θεάματος που δημιούργησε για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσιάζουν την παράσταση Η ηχώ του ζωντανού μύθου, ένα ψηφιδωτό που βασίζεται στο σχήμα της «τρισχιλιετούς» συνέχειας: Αρχαιότητα, Βυζάντιο, νεότερη Ελλάδα...
Από τον Ησίοδο στον Ελύτη μέσω των βυζαντινών υμνογράφων, η Σοφία Σπυράτου επιλέγει να μιλήσει για τον έρωτα που γεννάει και καταστρέφει, για τον κύκλο της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης, με πινελιές από τους εύκολα αναγνωρίσιμους πλέον στην Κίνα Ολυμπιακούς, το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι» κ.λπ. Σε αυτό συμβάλλει και η επιλογή της ηθοποιού Μαρίας Ναυπλιώτου (που υπήρξε πρωθιέρεια των Ολυμπιακών του 2004) για την απαγγελία των κειμένων, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύει ο βαθύφωνος Παναγιώτης Τερζάκης. Συμμετέχουν είκοσι χορευτές του Χοροθεάτρου Ροές. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο Γιάννης Μετζικώφ. Η σύλληψη της ιδέας και η σκηνοθεσία του έργου είναι της Σοφίας Σπυράτου. Τα κείμενα επιμελήθηκε ο ποιητής Στρατής Πασχάλης και τη μουσική, μαζί με τους Human Touch, ο Λάμπρος Λιάβας.
απο http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: