Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Οι Cafe De Los Maestros, στο Ηρώδειο












Οι Θρυλικοί καλλιτέχνες που πρωταγωνίστησαν στο Μπουένος Αϊρες, τις δεκαετίες του '40 και του '50, ερμηνευτές, τραγουδιστές και μαέστροι, θα βρεθούν στη σκηνή του Ηρωδείου, σε προχωρημένη ηλικία σήμερα, για να αναβιώσουν το πνεύμα της χρυσής εκείνης εποχής.

Η παράσταση αποτελεί καρπό έρευνας και δουλειάς του αυτοδίδακτου συνθέτη Γκουστάβο Σανταολάγια (βραβευμένος με δύο Οσκαρ μουσικής για το «Μυστικό του Brokeback Mountain» και τη «Βαβέλ»), που μαζί με τον Γκουτστάβο Μότσι, συγκέντρωσε, παρουσίασε και ηχογράφησε τους αυθεντικούς ήρωες της μαγικής εποχής του αργεντίνικο τάνγκο. Μία σειρά από κορυφαίους βετεράνους μουσικούς να παίρνουν τη θέση τους στη σκηνή. Η συναυλία δεν κρατάει πολύ, μία ώρα και είκοσι λεπτά. Κι έχει και διάλειμμα ενδιάμεσα. Όχι πως δεν αντέχουν. «Είναι αρκετά δραστήριοι, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο βέβαια» περιγράφει ο Σανταολάγια. «Σίγουρα πάντως χαίρονται με την ψυχή τους τις συναυλίες λες και μόλις τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική. Έχουν άλλου είδους εμπειρίες. Δουλεύεις μαζί τους τώρα και νιώθεις την αιωνιότητα».
Επιστροφή στην εποχή της αθωότητας, όπως θα έλεγε ένας θαυμαστής των τάνγκος εκείνης της περιόδου, αρκετά πριν εμφανιστεί το νουέβο τάνγκο με τους μετέπειτα νεωτερισμούς του.
Το «Cafe De Los Maestros» έγινε και ταινία, κυκλοφόρησε ως διπλό cd, αλλά και βιβλίο. Το φιλμ παρουσίαζε, με τη μορφή του ντοκιμαντέρ, τη συναυλία τους στο διάσημο θέατρο Κολόν του Μπουένος Αϊρες. Η σκηνοθεσία είναι του Μιγκέλ Κόχαν, ενώ στο σάουντρακ (το cd, δηλαδή) περιέχονται μεγάλες στιγμές της ιστορίας των τάνγκος. Παίζει η κλασική Orquesta Tipica και ακούγονται τραγούδια σαν τα «La Coumparsita», «Sera Una Noche» και «La Punalada». Το άλμπουμ κέρδισε δ
ύο γκράμι λατίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: