Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΤΡΟΦΩΝΙΟ ΩΔΕΙΟ συμμετέχει στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ ώρα 21.00

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ σου ανοίγει τα αυτιά ...
στην Αθήνα και σε 24 πόλεις σ΄όλη την Ελλάδα

ΤΟ ΤΡΟΦΩΝΙΟ ΩΔΕΙΟ συμμετέχει στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
και σας καλεί στην "Μουσική παράσταση" με οδηγό έντεχνα ,παραδοσιακά και μικρασιάτικα τργούδια που θα παρουσιάσει το τμήμα τραγουδιού του Ωδείου σε μουσική διδασκαλία και επιμέλεια Αννας Μουζάκη
Κείμενα: Βασιλεία Παπαρήγα
Το ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 και ώρα 9 μ.μ στην αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου Λιβαδειάς (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 5)

Λιγα λόγια για την Ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής

Το 1982, την 21η Ιουνίου - συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου - με πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού πολιτισμού κυρίου Jack Lang και την οικονομική υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Ημέρα της Μουσικής με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους που με την συμπαράσταση των τοπικών αρχών και κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.α. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες.Εκδηλώσεις από κλασσική, jazz, hip-hop, rock, dance μέχρι και παραδοσιακή μουσική λαμβάνουν χώρα δωρεάν για το κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών είναι προσφορά των υποστηρικτών της Γιορτής.Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ και τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.

Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται έξω από τα Γαλλικά σύνορα, με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή .To 1999 ιδρύεται η Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση) αποκλειστικός εκπρόσωπος του θεσμού στην Ελλάδα και με σκοπό την προώθηση του.Σήμερα, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 20.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντας την ως την μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.

Στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής φέτος λκλείνει 10 χρόνια και αποτελεί την πιο διευρυμένη και μαζική μουσική διοργάνωση της χώρας. Για τρεις μέρες κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μας επιτρέπει να ζήσουμε τις πόλεις μας διαφορετικά, ανοίγοντας τα μάτια και τ’ αυτιά μας σε εικόνες και μουσικές τους κόσμου. Με αφορμή τα γενέθλιά της η φετινή Γιορτή ξεκίνησε από νωρίς. Ήδη από τις αρχές Απριλίου έως σήμερα περισσότερες από 110 καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί πανελλαδικά .Παράλληλα 355 καλλιτεχνικά σχήματα από ολόκληρη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γιορτής για συμμετοχή στέλνοντας τα demos και τις προτάσεις τους. Φέτος συμμετέχουν 24 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Με αυτό το σκοπό περισσότερα από 70 σχήματα θα μετακινηθούν μεταξύ διαφόρων πόλεων του εθνικού δικτύου, που αναδεικνύεται πλέον αδιαμφισβήτητα σε ένα από τα πλέον δυναμικά της Ευρώπης. Η Λιβαδειά είναι απο τις πόλεις που συμμετέχουν στην γιορτή μέσω της εκδήλωσης του ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ.

http://www.europeanmusicday.gr/el/partners.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: