Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ -ΜΑΡΚ ΜΙΝΟΦΣΚΙ- ΕΡΓΑ ΧΑΥΝΤΝ

Ωδείο Ηρώδου Αττικού / 8 Ιουνίου 2009, 21:00

Ο Γάλλος μαέστρος Μαρκ Μινκοφσκί και οι Μουσικοί του Λούβρου - Γκρενόμπλ τιμούν τα διακόσια χρόνια από το θάνατο του «πατέρα της συμφωνίας», Γιόζεφ Χάυντν, παρουσιάζοντας στις 8 Ιουνίου στο Ηρώδειο δύο από τις περίφημες συμφωνίες «του Λονδίνου».

Οι δώδεκα συμφωνίες που πρωτοπαρουσίασε ο Χάυντν στο Λονδίνο την περίοδο 1791-1795 θεωρούνται από τα κορυφαία του έργα, εμπνευσμένα από τις εξαιρετικές ορχήστρες και τις λαμπρές αίθουσες συναυλιών της αγγλικής πρωτεύουσας. Ώριμα δείγματα της κλασικής φόρμας της συμφωνίας, οι συνθέσεις αυτές αναπτύσσονται γύρω από μελωδικά θέματα απλά αλλά συναρπαστικά.
O Μαρκ Μινκοφσκί, γόνος οικογένειας επιστημόνων, μουσικών και λογοτεχνών, σπούδασε φαγκότο, αλλά πολύ νέος στράφηκε στη διεύθυνση ορχήστρας. Σε ηλικία είκοσι ετών ίδρυσε το σύνολο Les Musiciens du Louvre - Grenoble, που αποτέλεσε επίκεντρο της καλλιτεχνικής του ζωής. Παράλληλα, ακολούθησε καριέρα αρχιμουσικού διευθύνοντας σ' ολόκληρο τον κόσμο ορχήστρες μεγάλου κύρους με έργα από το χώρο των ενδιαφερόντων του: τη λυρική τέχνη και το μεγάλο συμφωνικό ρεπερτόριο (κυρίως το γαλλικό).

Τακτικός προσκεκλημένος στην Όπερα του Παρισιού και στο θέατρο Σατλέ, εμφανίζεται συχνά στην Όπερα της Ζυρίχης, στο Θέατρο ντε λα Μονέ των Βρυξελλών καθώς και στα Φεστιβάλ της Αιξ-αν-Προβάνς και του Ζάλτσμπουργκ. Από τον Ιούνιο του 2008 είναι μουσικός διευθυντής της ορχήστρας Sinfonia Varsovia.

Το σύνολο Μουσικοί του Λούβρου - Γκρενόμπλ ιδρύθηκε από τον Μαρκ Μινκοφσκί το 1982. Συντέλεσε στην άνθηση της ερμηνείας μουσικών έργων με όργανα εποχής στη Γαλλία και ξανάφερε στο προσκήνιο έργα που αδίκως έχουν παραμεληθεί.

Σήμερα προτείνει μια σταδιακή νέα ανάγνωση του συμφωνικού και λυρικού ρεπερτορίου, ξεκινώντας από το μπαρόκ για να καταλήξει στη σύγχρονη μουσική. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, οι Μουσικοί του Λούβρου - Γκρενόμπλ είναι από τα πιο εξελισσόμενα, ευρηματικά και πρωτότυπα σύνολα της εποχής μας.

Εγκατεστημένη στην Γκρενόμπλ από το 1996, η Ορχήστρα επεκτάθηκε το 2005 με το Atelier des Musiciens du Louvre - Grenoble, ένα εργαστήριο με στόχο τη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας με πιο πολυποίκιλο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: