Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα στη μουσική...Jacqueline du Pré


 Σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου 1945 γεννήθηκε η Αγγλίδα  ταλαντούχα  τσελίστρια 
  Ζακλίν ντι Πρε


                                                                                                      
 Βιογραφία
Η τραγωδία της σύντομης καριέρας du Pré είναι ακόμα νωπή στη μνήμη του κοινού και μπορεί να συνοψισθεί εδώ.  

Γεννήθηκε στην Οξφόρδη στις 26 Ιανουαρίου 1945 σε μια μεσοαστική οικογένεια όπου η μουσική ήταν πολύ σημαντική : η μητέρα της ήταν  πιανίστα και πολύ καλή  δασκάλα. Η γαλλική- προφορά στο ονομά της  προήλθε από το Κανάλι,που ήταν η καταγωγή του πατέρα της. Όταν ήταν πέντε χρονών, άκουσε τον ήχο του βιολοντσέλου στο ραδιόφωνο είχε καθοριστεί η  πορεία της ζωής της.
Σπούδασε στο London School βιολοντσέλο  με το Herbert Walenn και στα δέκα της έγινε μαθήτρια  του  σπουδαίου William Pleeth, ο οποίος είχε σπουδάσει με τον Ιούλιο Klengel. Pleeth  
 Στα 16 της έπαιξε για πρώτη φορά στο Wigmore αποσπώντας θερμές κριτικές.
Σπούδασε με τον Casals στην Ελβετία, τον Tortelier στο Παρίσι και στη Μόσχα με τον Ροστροπόβιτς με  επιτυχία 
Άρχισε εγγραφή για την EMI το 1962 και μέχρι το 1965, όταν ο διάσημος δίσκος της του Concerto Elgar έγινε, ήταν ένα αστέρι. Την ίδια χρονιά έκανε το αμερικανικό ντεμπούτο της και το 1967 παντρεύτηκε τον  πιανίστα και διευθυντή ορχήστρας Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ.
Τον Ιούλιο του 1971, όταν ήταν στο αποκορύφωμά της, άρχισε να υποφέρει σοβαρά από μια μυστηριώδη ασθένεια η οποία είχε ήδη πλήξει  κατά διαστήματα το παίξιμό της. Τελικά η σκλήρυνση κατά πλάκας διαγνώσθηκε και, μετά από μια σκληρή σειρά της ύφεσης και υποτροπών, τυπικών της ασθένειας, το 1973 αποσύρθηκε. Σταδιακά η υγεία της επιδεινώθηκε και πέθανε στο Λονδίνο στις 19 Οκτωβρίου 1987.

Δεν υπάρχουν σχόλια: