Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Πέθανε ο μουσουργός και ακαδημαϊκός Μενέλαος Παλλάντιος

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Μενέλαος Παλλάντιος, μουσουργός, διευθυντής Ωδείων και ακαδημαϊκός. Μαθητής του Φιλοκτήτη Οικονομίδη και του Δημήτρη Μητρόπουλου, ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής, έγραψε πολλά συμφωνικά έργα για πιάνο σόλο, κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, μουσική δωματίου και μπαλέτου, μουσικές σε αρχαίες κωμωδίες, ορατόριο, καθώς και μουσική για ελληνικές και αμερικανικές κινηματογραφικές ταινίες.
Δίδαξε στο Ωδείο Πειραιά και στο Ωδείο Αθηνών, του οποίου υπήρξε διευθυντής (1962- 1986) και πρόεδρος του ΔΣ (από το 1986). Ίδρυσε την Ελληνική Μορφωτική Εταιρία και τη Xορωδία Πειραιά, υπήρξε διευθυντής της Xορωδίας Aθηνών, αρχιμουσικός του Eθνικού Θεάτρου και γενικός διευθυντής, καθώς και πρόεδρος της Eθνικής Λυρικής Σκηνής.
Έγραψε σειρά βιβλίων, τιμήθηκε από πολλά ιδρύματα και σωματεία, ενώ το 1996 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Mουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών.Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 11 πμ. από το Α΄ΝεκροταφείοΣυμφωνικό έργο «Προσευχή στην Ακρόπολη» (1943). Ο αληθινός του τίτλος είναι «Ελλάς 1940» και με τις τραγικές και λυπητερές μελωδίες του περιγράφει τη σκληρή περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα.
Διευθύνει ο Μάνος Χατζιδάκις
Ορχήστρα των Χρωμάτων


 
 Το βίντεο από την ταινία Η Μοίρα γράφει την Ιστορία (1957) με τους Δημήτρη Μυράτ, Ελένη Χατζηαργύρη, Αντιγόνη Βαλάκου, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Σενάριο -- σκηνοθεσία: Δημήτρης Ιωαννόπουλος και η 
μουσική είναι του  Μενέλαου Παλλάντιου


 Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 1914. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στα Ωδεία Πειραιώς και Αθηνών απ΄ όπου και έλαβε δίπλωμα αρμονίας (το 1933), καθώς και αντίστιξης και φούγκας (το 1936). Παράλληλα σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως και να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Στη συνέχεια μετέβη στη Ρώμη όπου και συνέχισε μουσικές σπουδές υπό τον καθηγητή Alfredo Casella. Μετά την εκεί ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στον Πειραιά όπου και ανέλαβε καθηγητής του Ωδείου Πειραιώς (1933) και τρία χρόνια μετά αναλαμβάνει καθηγητής Ωδείου Αθηνών (1936). Το 1947 ανέλαβε υποδιευθυντής του Ωδείου Πειραιώς και από το 1962 διευθυντής Ωδείου Αθηνών. Επίσης το 1959 ανέλαβε διευθυντής της Χορωδίας Αθηνών. Την περίοδο 1964-1967 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την περίοδο 1974-1976 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. αυτής. Την ίδια αυτή περίοδο διετέλεσε και αρχιμουσικός του Εθνικού Θεάτρου.
Ο Μενέλαος Παλλάντιος έγραψε πολλά συμφωνικά έργα για πιάνο σόλο, κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, μουσική δωματίου, διάφορα τραγούδια, μουσική μπαλλέτου, μουσικές υποκρούσεις σε οκτώ αρχαίες τραγωδίες, όλη τη μουσική υπόκρουση στη τραγωδία "Αντιγόνη", ορατόριο, καθώς επίσης και μουσική για ελληνικές και αμερικανικές κινηματογρφικές ταινίες. Επίσης έχει δώσει ένα μεγάλο αριθμό διαλέξεων σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως ακόμη και πολλές ομιλίες από ραδιοφωνικούς σταθμούς. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την ποίηση όπου μετέφρασε ποιήματα του Μπωντλαίρ και τελευταία με συγγραφή βιβλίων μουσικών αναμνήσεων. Επίσης στο μεγάλο καλλιτεχνικό του έργο συγκαταλέγεται και η ίδρυση της Ελληνικής Μορφωτικής Εταιρίας της οποίας και είναι πρόεδρος από το 1973.
Ο Μενέλαος Παλλάντιος διετέλεσε επίσης και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Συνθετών. Το 1969 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τον επόμενο χρόνο ανέλαβε πρόεδρος της Τάξης Γραμμάτων και Τεχνών και από το 1977 ανέλαβε γραμματέας των πρακτικών της Ολομέλειας της Ακαδημίας. Επίσης ο Μενέλαος Παλλάντιος έλαβε μέρος ως μέλος και σε πολλές διεθνείς μουσικές επιτροπές, και κυρίως σε μουσικούς διαγωνισμούς, όπως στη Ρουμανία, την Ιταλία, κ.ά. Έχει τιμηθεί με πολλά μετάλλια και παράσημα ελληνικά και ξένα όπως με τον Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α΄ από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Β΄, με το Μετάλλιο της πόλεως του Παρισιού καθώς και με πλήθος άλλων διακρίσεων. Ο Μενέλαος Παλλάντιος ομιλούσε επίσης γαλλικά και ιταλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Παλαιού Φαλήρου Αθήνα.Απεβίωσε στις 9 Αυγούστου του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: