Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Όταν η μουσική ανατρέπει τα όρια

Στη χώρα μας αποτελεί το βασικό όργανο της μουσικής μας παράδοσης και σε πολλές βαλκανικές χώρες επίσης. Στη τζαζ έχει το δικό του ειδικό βάρος και στην κλασική μουσική επίσης. Το κλαρίνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μουσική πολλών περιοχών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και παρ' όλες τις διαφορές παρουσιάζει πολλές υφολογικές ομοιότητες στα είδη μουσικής στα οποία εξακολουθεί να κυριαρχεί. Άλλωστε δεν είναι τα εθνικά σύνορα που καθορίζουν τη μουσική ταυτότητα των λαών. 
Ωστόσο παραμένει απρόσμενη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο workshop που οργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε, στο οποίο θα συνευρεθούν δεξιοτέχνες και σολίστ του κλαρίνου από διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έτοιμοι να καταδείξουν πολιτισμικές συγγένειες και μουσικές διασταυρώσεις. Ως αποκορύφωμα αυτής της συνάντησης έρχεται η συναυλία που θα δώσουν οι μουσικοί την Παρασκευή 31 Αυγούστου (10 μ.μ.) στο Bios (Πειραιώς 84) με ελεύθερη είσοδο.
Στο workshop του Ινστιτούτου Γκαίτε αλλά και στη σκηνή του Bios θα συναντηθούν οι Σταύρος Παζαρέντζης (κλαρίνο, Ελλάδα), Sergiu Balutel (κλαρίνο, Ρουμανία), Slobodan Trkulja (κλαρίνο, Σερβία), Oguz Büyükberber (κλαρίνο, Τουρκία), Claudio Puntin (κλαρινέτο, Ελβετία/ Ιταλία), Steffen Schorn (κλαρινέτο, Γερμανία) και Bodek Janke (κρουστά, Πολωνία/ Ρωσία). Θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν, να αυτοσχεδιάσουν, να ανακαλύψουν κοινά στοιχεία και μοτίβα μεταξύ της τζαζ, της μουσικής δωματίου και της παραδοσιακής μουσικής κλαρίνων των Βαλκανίων.
Η μουσική πολυμορφία που θα προκύψει από αυτή την απρόσμενη μουσική συνάντηση εκτός από το Bios θα παρουσιαστεί επίσης σε μια σειρά συναυλιών σε διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έτσι στις 2 Σεπτεμβρίου θα δοθεί συναυλία στο Brasov της Ρουμανίας, στις 4 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Δεκεμβρίου στο Σαράγεβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις 8 Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και στις 9 Δεκεμβρίου στο Novi Sad στη Σερβία, στις 11 Δεκεμβρίου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, στις 13 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα και στις 14 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία. Παράλληλα προγραμματίζονται και άλλες συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: