Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

"Σκάλα Μιλάνου... Διαμαρτυρίες για τις περικοπές στον πολιτισμό'

«Στο όνομα όλων των συναδέλφων που παίζουν μουσική, τραγουδούν και χορεύουν, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλα τα θέατρα, θα ήθελα να σας πω ότι ανησυχούμε βαθειά για το μέλλον της κουλτούρας στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη»

Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν βίαια έξω από το περίφημο θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου. Η πρεμιέρα της σεζόν, η οποία παραδοσιακά σηματοδοτεί το κοσμικότερο γεγονός της πόλης, σημαδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες εναντίον των περικοπών στον πολιτισμό τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Την ίδια στιγμή, λίγο προτού σηκώσει τη μπαγκέτα του για να διευθύνει την βαγκνερική «Βαλκυρία», ο διάσημος αργεντινοισραηλινός αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ απευθύνθηκε στον παρόντα Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, γνωστό για την αγάπη του στις τέχνες, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στο όνομα όλων των συναδέλφων που παίζουν μουσική, τραγουδούν και χορεύουν, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλα τα θέατρα, θα ήθελα να σας πω ότι ανησυχούμε βαθειά για το μέλλον της κουλτούρας στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Στη συνέχεια ο 67χρονος Μπάρενμποϊμ ανέγνωσε το άρθρο 9 του ιταλικού συντάγματος που αναφέρει ότι η χώρα οφείλει να υποστηρίζει την ανάπτυξη «της κουλτούρας καθώς και την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα». Το ίδιο άρθρο, δεσμεύει την εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να διασφαλίζει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το κοινό, συμπεριλαμβανομένου και του Ιταλού Προέδρου, ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Εντύπωση προκάλεσε ,ωστόσο, η απουσία από την πρεμιέρα του ιταλού υπουργού Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η πρεμιέρα της Σκάλας προκαλεί διαμαρτυρίες έξω από το θέατρο με αφορμή διάφορα θέματα. Ωστόσο, την εφετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα έντονες με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα προκειμένου ν΄απωθήσει τους διαδηλωτές κι επικεντρώθηκαν στο θέμα των περικοπών στον πολιτισμό, αλλά και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση την οποία προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τη μείωση των φοιτητικών επιδομάτων και τον περιορισμό των πόρων οι οποίοι διατίθενται για την έρευνα.
Σε ό,τι αφορά αυτή καθεαυτή την παράσταση, παρά το ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις στον Τύπο για την καινοτόμα σκηνοθεσία, το αποτέλεσμα χειροκροτήθηκε θερμά επί 14 ολόκληρα λεπτά. Ιδιαίτερα θερμές οι εκδηλώσεις για τον Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ αλλά και για τους διάσημους ερμηνευτές: τη σοπράνο Νίνα Στέμμε, την μέτζοσοπράνο Βάλτραουντ Μάγιερ και τον τενόρο Σάιμον Ο΄Νηλ.
της Ισμα Τουλάτου
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=372047&ct=4&dt=08/12/2010#ixzz17pBaMQMM

Δεν υπάρχουν σχόλια: