Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

«O Σοπέν στο Παρίσι: Το ατελιέ του συνθέτη»

«O Σοπέν στο Παρίσι: Το ατελιέ του συνθέτη» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», επ΄ ευκαιρία της εφετινής διεθνούς επετείου των 200 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου πολωνού δημιουργού, πιανίστα και δασκάλου. Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση την οποία δημιούργησε η Cite de la Μusique του Παρισιού σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας αποσκοπώντας στο ν΄ απευθυνθεί στο νεανικό, κυρίως, κοινό μέσα από μια σειρά ακουστικών, οπτικών και έντυπων ντοκουμέντων.

Εκτίθενται πίνακες με θέμα το έργο του κορυφαίου ρομαντικού συνθέτη και τη ζωή του στο Παρίσι, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πλοηγούνται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στο ηχητικό και οπτικό περιεχόμενο του ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος. «Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια εύκολη, θα τη χαρακτήριζα, έκθεση» εξηγεί η κυρία Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη». «Ευθύς εξαρχής η Cite de la Μusique είχε σκοπό να φτιάξει κάτι το οποίο θα μπορεί να ταξιδεύει εύκολα. Υπάρχουν 10 ταμπλό που περιγράφουν συνοπτικά τόσο τη ζωή του Σοπέν όσο και το γενικότερο περιβάλλον στο Παρίσι της εποχής του, ενώ υπάρχει επίσης και ένα διαδραστικό DVD όπου, πέραν όλων των άλλων, δίδονται στοιχεία και για το πώς πορεύονταν οι άλλες τέχνες την περίοδο αυτή». Η κυρία Μεράκου αναφέρει ότι για τα σχολεία τα οποία θα επισκεφθούν την έκθεση προβλέπεται οργανωμένη παρουσίαση του υλικού στην αίθουσα διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης. Ωστόσο το υλικό είναι τόσο δομημένο ώστε ο καθένας μπορεί να το απολαύσει με τη δική του διάθεση.
Η εφετινή επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννηση του Σοπέν τιμάται εφέτος με μεγάλη λαμπρότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, με προεξάρχουσες βεβαίως τη γενέτειρά του Πολωνία- ο συνθέτης γεννήθηκε στη Ζελάζοβα Βόλα την 1η Μαρτίου 1810- και τη Γαλλία, όπου κατέφυγε μετά την κατάπνιξη της Πολωνέζικης Επανάστασης του 1830 από τους Ρώσους. Ο Σοπέν εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ζούσε κάνοντας λίγες δημόσιες εμφανίσεις ως πιανίστας, και κυρίως συνθέτοντας και παραδίδοντας μαθήματα. Από το 1837 και για μία δεκαετία είχε μια θυελλώδη σχέση με τη γαλλίδα συγγραφέα Γεωργία Σάνδη. Αφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 39 ετών, στο Παρίσι, ταλαιπωρημένος από προβλήματα υγείας.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
 Η έκθεση «Ο Σοπέν στο Παρίσι: Το ατελιέ του συνθέτη» θα λειτουργεί από τις 20/10 ως τις 10/12 στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών). Για ομαδικές επισκέψεις σχολείων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 7282.778 (κυρίαΓκαμπριέλα Σπανού).
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=357625&dt=30/09/2010#ixzz14iLvFrv1

Δεν υπάρχουν σχόλια: