Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

2 Ρεσιτάλ κιθάρας του Γιώργου Τοσικιάν

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010
Αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα  Ώρα έναρξης 20:30
Εισιτήρια 12 E - 8 E (φοιτητικό)
Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
Αίθουσα συναυλιών Φ. Νάκας, Ν. Πλαστήρα 47, Χαριλάου, Θεσ/νίκη Ώρα έναρξης 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν παρουσιάζει ένα πρόγραμμα βασισμένο στην πρώτη του δισκογραφική κατάθεση με τίτλο ''Guitar Music by Greek Composers'', η οποία εκδόθηκε πρόσφατα από την εταιρεία Motivo.Πρόκειται για μια έκδοση με συνθέματα ελληνικής μουσικής για κλασική κιθάρα, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται σε πρώτη δισκογράφηση.
Τα έργα που έχουν επιλεγεί προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα της λόγιας ελληνικής μουσικής. Περιλαμβάνονται, κατά σειράν, συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιώργου Βαρσαμάκη, του Νίκου Κυπουργού, του Νότη Μαυρουδή, του Θόδωρου Αντωνίου, του Ιάκωβου Κολανιάν, της Βασιλικής Λεγάκη, του Κώστα Γρηγορέα, του Γιώργου Κουρουπού και του Κυριάκου Τζωρτζινάκη.
Το πρόγραμμα ακρόασης τεκμηριώνει, εκτός των άλλων, και το εύρωστο της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας έργων για κλασική κιθάρα.

Κριτική για το δίσκο,
απο τον Νίκο  Bατόπουλο  στην  εφημερίδα Καθημερινή

 Η άγνωστη και φωτεινή όψη της ελληνικής κιθάρας
Ο Γιώργος Τοσικιάν κάνει την έκπληξη με το πρώτο του άλμπουμ

ΑΛΜΠΟΥΜ. Ηταν έκπληξη η ακρόαση του πρώτου δίσκου του Γιώργου Τοσικιάν, από τους πλέον ταλαντούχους μουσικούς της νεότερης γενιάς που ασχολούνται με την κλασική κιθάρα. Το άλμπουμ με τίτλο «Guitar Music by Greek Composers» (κυκλοφορεί από την εταιρεία Motivo) παρουσιάζει μια εξαιρετική επιλογή από έργα ελληνικής μουσικής για κλασική κιθάρα, τα περισσότερα σε πρώτη δισκογράφηση. Δεν είναι, όμως, μόνο τα έργα αλλά, κυρίως, η γεμάτη πνευματική δύναμη, ευγένεια και έλεγχο, ερμηνεία του Γιώργου Τοσικιάν.

Τα κομμάτια είναι ένα κι ένα. Συνθέσεις των Θάνου Μικρούτσικου, Γιώργου Βαρσαμάκη, Νίκου Κυπουργού, Νότη Μαυρουδή, Θεόδωρου Αντωνίου, Ιάκωβου Κολανιάν (που ήταν ο δάσκαλος του Γιώργου Τοσικιάν), Βασιλικής Λεγάκη, Κώστα Γρηγορέα, Γιώργου Κουρουπού και Κυριάκου Τζωρτζινάκη. Ηταν μια αποκάλυψη η ρώμη των ελληνικών έργων για κιθάρα. Απόλαυσα τις «Εννέα μουσικές εικόνες για κιθάρα» του Νίκου Κυπουργού, εξαίσια η «Θαλασσογραφία με πανσέληνο» του ιδιαίτερα ταλαντούχου Γιώργου Βαρσαμάκη, με υπόγεια δύναμη η «Αθώα σουίτα» του Κώστα Γρηγορέα. Αλλά και το «Πρελούδιο» του Νότη Μαυρουδή, υψηλής ποιότητος, όπως και όλα, γιατί η επιλογή είναι σοφή και ισορροπημένη.
«Αποφάσισα να πρωτοεμφανιστώ δισκογραφικά χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το “εδώ’’ και το “τώρα’’», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Τοσικιάν. «Επέλεξα να ηχογραφήσω έργα τα οποία σύγχρονοι Ελληνες συνθέτες αφιέρωσαν στην κιθάρα, εμπλουτίζοντας έτσι σημαντικά την εργογραφία της. Πρόκειται για συνθέσεις των τελευταίων 40 ετών, οι περισσότερες από τις οποίες παρουσιάζονται σε πρώτη δισκογράφηση.
Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, της μελέτης και της ηχογράφησης των έργων, αναγνώρισα με χαρά ένα υπέροχο, φωτεινό κομμάτι μιας ενεργού καλλιτεχνικής δημιουργίας, γεννημένο μέσα στο συχνά μίζερο και φαιόχρωμο περιβάλλον της ελληνικής πραγματικότητας. Μια θαυμαστή υπόγεια ανθοφορία».
Γεννημένος στον Πειραιά το 1981, ο Γιώργος Τοσικιάν έχει έναν εξαιρετικό ήχο στην ερμηνεία του και η πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία γίνεται με ένα άλμπουμ που έχει λόγο ύπαρξης. Σπούδασε κιθάρα με δάσκαλο τον Ιάκωβο Κολανιάν και από το 2005 δίνει ατομικά ρεσιτάλ. Στις 3 Δεκεμβρίου θα δώσει ρεσιτάλ στην αίθουσα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα και στις 10 Δεκεμβρίου στην αντίστοιχη αίθουσα της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: