Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

"Οι Οπερες των Ζητιάνων κόντρα στην κρίση"

Το πιο φιλόδοξο πρόγραμμά της παρουσιάζει η ομάδα που ιδρύθηκε πριν από μερικά χρόνια με σκοπό το ανέβασμα παραστάσεων μουσικού θεάτρου με χαμηλό κόστος και σε χώρους έξω από τους καθιερωμένους

«Το ρόφημα που άλλοι σερβίρουν σε ασημένιο δίσκο, εμείς σας το προσφέρουμε σε πλαστικό ποτήρι». Ηταν πριν από περίπου δύο χρόνια όταν, με την παραπάνω φράση, μια ομάδα νέων ανθρώπων έδινε το στίγμα ενός διαφορετικού ανεβάσματος του δημοφιλούς «Τροβατόρε» του Βέρντι, σε έναν εξίσου εναλλακτικό χώρο, το Βios της οδού Πειραιώς. Η παράσταση αυτή συζητήθηκε έντονα και για πολλούς λόγους. Εκτοτε, οι Οπερες των Ζητιάνων- όπως είναι το πρωτότυπο όνομα της ομάδας που ιδρύθηκε το 2002 από τον συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό, τον σκηνογράφο Κωνσταντίνο Ζαμάνη και την παραγωγό Γιαβριέλλα Τριανταφύλλη με σκοπό το ανέβασμα παραστάσεων όπερας και μουσικού θεάτρου χαμηλού κόστους και σύγχρονης αισθητικής σε χώρους έξω από τους καθιερωμένους- όχι μόνο διατήρησαν μια θέση στα εγχώρια καλλιτεχνικά πράγματα αλλά και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Εφέτος, λοιπόν, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, η ομάδα θα παρουσιάζει το πιο εκτενές και πολυποίκιλο ως σήμερα πρόγραμμά της: τέσσερα μουσικοθεατρικά έργα (δύο ελληνικά και δύο ξένα), ένα CD και σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων για όσους πιστεύουν ότι «το μέλλον της όπερας δεν βρίσκεται στην τυφλή αναπαραγωγή απαρχαιωμένων προτύπων» είναι μερικά από όσα περιλαμβάνονται σε αυτό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της συνεργασίας με άλλους φορείς και ομάδες. Ετσι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνέργειες με τη θεατρική ομάδα vasistas, τα σύνολα Latinitas Νostra και ΑRΤefacts ensemble, το Βios, την Κnot Gallery της οδού Μιχαλακοπούλου κ.ά.

Φιλοσοφία της ομάδας είναι ότι το τραγουδισμένο θέατρο αποτελεί κάθε άλλο παρά θέαμα για «ειδικό» κοινό. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα κατ΄ εξοχήν λαϊκό είδος, προσβάσιμο σε κάθε λογής θεατρόφιλους, εφόσον προσεγγίζεται με τον κατάλληλο τρόπο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Κασσάνδρα» τουΜπενεντέτο Μαρτσέλο(1727)/ Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή), 15 και 17 Οκτωβρίου. Συμμετέχει το σύνολο Latinitas Νostra υπό τονΜάρκελλο Χρυσικόπουλο. Σκηνοθετεί ηΑργυρώ Χιώτη(ομάδα vasistas) ενώ τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η μεσόφωνοςΙωάννα Φόρτη.

«Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού(1993)/ Βios (Πειραιώς 84), Οκτώβριος. Το γνωστό παραμύθι «Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά» μεταφέρεται στον κόσμο της μουσικής, με χιούμορ και σατιρική διάθεση. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ηΜαριάννα Κάλμπαρη . Τραγουδούν οΖαφείρης Κουτελιέρης, οΔημήτρης Δημόπουλος και ηΙωάννα Φόρτη.

«Μουσικοθεατρική βραδιά 1 σε δύο» / Κnot Gallery (Μιχαλακοπούλου 206 και Πύρρου- Αμπελόκηποι), Απρίλιος 2011. Συναυλία και θεατρική παράσταση με άξονα το έργο για φωνή και κόρνο «Νυχτερινά τραγούδια» του ρώσου κορνίστα και συνθέτηΒιτάλι Μπουγιανόφσκι. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Δημόπουλος.

«Ο θάνατος του Αντονι» του Χαράλαμπου Γωγιού, Μάιος 2011. Στην τηλεοπτική σειρά «Κάντι Κάντι» αλλά και στα γραπτά του σλοβένου φιλοσόφουΣλάβοϊ Ζίζεκβασίζεται η νέα όπερα του συνθέτη. Σκηνοθετεί ο Εκτορας Λυγίζος.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=354949&dt=17/09/2010#ixzz0zzYHQqGp

Δεν υπάρχουν σχόλια: