Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

8η Μάρτη «Άλμα - Κλάρα - Φάνυ»,

«Άλμα - Κλάρα - Φάνυ»
H μουσικοθεατρική παράσταση που βασίζεται στις ζωές τριών σημαντικών γυναικών . Της Άλμα Μάλερ, συνθέτριας - συζύγου του Γκούσταβ Μάλερ, της Κλάρα Σούμαν, πιανίστας - συνθέτριας, συζύγου του Ρόμπερτ Σούμαν και τέλος της Φάνυ Μέντελσον συνθέτριας, αδελφής του Φέλιξ Μέντελσον.
 Η ηθοποιός-αφηγήτρια Μάγδα Μαυρογιάννη ξεδιπλώνει τις ζωές αυτών των γυναικών σε ένα φλας-μπακ. Σε παράλληλη δράση εμφανίζονται οι τραγουδίστριες, οι οποίες έρχονται από το παρελθόν και υποδύονται ξεχωριστά αυτές τις τρεις γυναίκες - μουσικούς, ερμηνεύοντας τα τραγούδια τους. Εμφανίζονται οι: Τζούλια Σουγλάκου ως Άλμα Μάλερ, Μίνα Πολυχρόνου ως Κλάρα Σούμαν, η Χριστίνα Γιαννακοπούλου ως Φάνυ Μέντελσον. Ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας θα συνοδεύσει τις τρεις τραγουδίστριες αλλά παράλληλα θα είναι το σύμβολο του άνδρα-μουσικού που αφορά την παράσταση. 
Οι προβολές (video art) συμβάλλουν ώστε να μπει ο θεατής περισσότερο στο κλίμα της εποχής. Θα ακουστούν λίντερ της Άλμα Μάλερ, της Κλάρα Σούμαν και της Φάνυ Μέντελσον
Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μάγδα Μαυρογιάννη. Τη μουσική διδασκαλία και τις επιλογές έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Γιάκας.
8 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ., Μουσείο Μπενάκη, (κτίριο οδού Πειραιώς 138).
Η παράσταση «Άλμα - Κλάρα - Φάνυ» ανήκει στον κύκλο «Classic Music Box» που δημιούργησε η Μάγδα Μαυρογιάννη παρουσιάζοντας βιογραφίες γυναικών. Το Classic Music Box είναι ένα μουσικό κουτί κλασικής μουσικής που στη θέση της μπαλαρίνας μια γυναίκα ηθοποιός-μουσικός, η Μάγδα Μαυρογιάννη, αφηγείται με το δικό της τρόπο βιογραφίες γυναικών που έμειναν στην ιστορία της κλασικής μουσικής ως μούσες-θεές, μητέρες-επαναστάτριες. Μαζί της, ήρωας της ιστορίας ένας πιανίστας που ερμηνεύει έργα απόλυτα ταιριαστά με την ιστορία.
Δεν είναι ποίηση με μουσική ούτε αποσπάσματα λόγου με μουσική. Είναι ολοκληρωμένες βιογραφίες γυναικών που τις γράφει η ίδια με στόχο να ταξιδέψει το κοινό στο χρόνο. Η γυναίκα ήταν πάντα μια δύναμη. Ήταν η αφετηρία έμπνευσης μεγάλων ανδρών. Πολλές απ‘ αυτές είχαν συνθέσει δικά τους έργα που δεν παίχτηκαν. Στο πλαίσιο του Classic music box αυτές οι συνθέσεις παίζονται και αναδεικνύονται μέσα από performances που αποτελούν ταυτόχρονα μύηση στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Επίσης για την επόμενη καλλιτεχνική περιόδο, ο κύκλος Classic Music Box περιλαμβάνει τις εξής παραστάσεις: Στις 10 Μαρτίου, «Παρνασσός»: «Σίσσυ» - Φύλλα ημερολογίου. Ένας Έλληνας παιδαγωγός για την περίφημη πριγκίπισσα Σίσσυ. Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Χριστομάνης ενώνεται με τους Κερκυραίους κλασικούς συνθέτες: Σαμάρα, Λαμπελέτ, Καρρέρ Στις 12 Απριλίου στην αίθουσα «Παρνασσός»: «Άννα - Μαγκνταλένα Mπαχ», με τον Κάρολο Ζουγανέλη στο πιάνο και τη Μάγδα Μαυρογιάννη - σύλληψη - αφήγηση - βιογραφία. Μια ζωή σαν θρίλερ μέσα από τη μουσική και το ατελείωτο πένθος. Έργα: Bach.


 απο το Βήμα
Τρεις γυναίκες, μία ιστορία
Αλμα Μάλερ, Φάνι Μέντελσον και Κλάρα Σούμαν συνυπάρχουν μουσικοθεατρικά στο Μουσείο Μπενάκη
Συνήθως αυτό που εμπνέει στην τέχνη είναι οι διαφορές και οι αντιθέσεις. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα όμως δικαιολογείται όταν πρόκειται για γυναίκες και μάλιστα ιδιαίτερες....
Σύζυγοι, αδελφές, συνθέτριες, μούσες
Η ευγενική καταγωγή της δεν εμπόδισε την Αλμα Μάλερ στο να ζήσει έντονα, να κάνει πολλούς δεσμούς με μια άστατη ερωτική ζωή, η οποία προκάλεσε αλλά η ίδια δεν έδειξε να θορυβείται. Το Μάλερ υπήρξε το πρώτο συζυγικό επώνυμο της Αλμα Μαρία Σίντλερ (1879-1964), από τον γάμο της με τον- κατά μία 20ετία μεγαλύτερό της- συνθέτη Γκούσταφ Μάλερ. Το ενδιαφέρον του Μάλερ για τα έργα της συζύγου του ξύπνησε μόνο όταν ανακάλυψε τη σχέση της με τον αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους!
Στον τελευταίο επέστρεψε η Αλμα μετά τον θάνατο του Μάλερ (και αφού είχε προηγηθεί μια άλλη σχέση της με τον καλλιτέχνη Οσκαρ Κοκόσκα ) για να τον εγκαταλείψει, αργότερα, για χάρη του ποιητή και συγγραφέα Φραντς Βέρφελ, με τον οποίο, λόγω της εβραϊκής του καταγωγής, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν την εξόντωση από τους ναζιστές.
Σίγουρα η ζωή της Μάλερ δεν μοιάζει εκ πρώτης όψεως να έχει κοινά στοιχεία με τη Φάνι Μέντελσον, η οποία αγαπούσε περισσότερο τη σύνθεση από τους άνδρες. Τελικά στον δρόμο της βρέθηκε ο πραγματικός συμπαραστάτης της και μετέπειτα σύζυγός της Σεμπάστιαν Λούντβιχ Φέλιξ Χένσελ. Συνολικά η Φάνι συνέθεσε 466 κομμάτια, ενώ τα τελευταία χρόνια το έργο της έχει γίνει κάπως γνωστότερο ευρύτερα χάρη στις σχετικές δισκογραφικές κυκλοφορίες αλλά και στην ανάπτυξη της έρευνας γύρω από τη γυναικεία μουσική δημιουργία. Η Κλάρα Σούμαν, είναι και η πλέον άτυχη, με μια προσωπική ιστορία που αγγίζει τα όρια της θλίψης.
Ο γάμος της με τον Ρόμπερτ Σούμαν αντιμετώπισε πολλά εμπόδια από τον πατέρα και δάσκαλό της, ενώ η ίδια ήταν αυτή η οποία κυρίως στήριζε το σπίτι οικονομικά και η οικογενειακή της ζωή σημαδεύτηκε από μεγάλες τραγωδίες. Τέσσερα από τα οκτώ παιδιά της πέθαναν πριν από αυτήν, ενώ τόσο ο σύζυγος όσο και ένας από τους γιους της πέθαναν σε άσυλο.
Η ίδια στα γεράματα έχασε την ακοή της και συχνά κινούνταν με αναπηρικό καροτσάκι....

Δεν υπάρχουν σχόλια: