Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Η ΦΙΛΑΝΔΗ ΥΨΙΦΩΝΟΣ ΚΑΡΙΤΑ ΜΑΤΙΛΑ στο ΜΕΓΑΡΟ

Σήμερα Παρασκευή 24 Απριλίου 2009 στις 20.30. η Φιλανδή υψίφωνος Καρίτα Μάτιλα εμφανίζεται στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας τα «Τέσσερα Τελευταία Τραγούδια» του Ρίχαρντ Στράους. Τη συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα του ΒΒC υπό τον Γίρζι Μπελοχλάβεκ. Παρουσιάζονται επίσης αποσπάσματα από τον «Πάρσιφαλ» του Βάγκνερ καθώς και η Συμφωνία αρ. 9 «Του Νέου Κόσμου» του Ντβόρζακ.

Η καριέρα της Καρίτα Μάττιλα απογειώθηκε, όταν το 1983 σε ηλικία μόλις 23 ετών διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό «Τραγουδιστής του κόσμου» (Κάρντιφ Ουαλίας). Η σταδιοδρομία της είναι κάτι παραπάνω από αξιοζήλευτη: συνεργασίες με έξοχους μαέστρους (Λιβάιν, Αμπάντο, Ντέιβις, Παππάνο, Ρατλ, Ζάβαλλις, Ντόχνανυι, κ.ά.) αλλά και σκηνοθέτες του επιπέδου ενός Λυκ Μποντύ ή ενός Πήτερ Στάιν και εμφανίσεις στα πιο μεγάλα λυρικά θέατρα του κόσμου.
Χάρη στην ευελιξία της φωνής της, τη φυσικότητα της υποκριτικής της και την επιβλητικότητα της σκηνικής παρουσίας της, η Καρίτα Μάττιλα κινείται με άνεση ανάμεσα στο λυρικό και δραματικό ρεπερτόριο, έχοντας έτσι κατακτήσει ένα εκτεταμένο φάσμα ως προς το ρεπερτόριό της, το οποίο αρχίζει από τις όπερες του Μότσαρτ και φθάνει έως τον 21ο αιώνα. Εκτός από Μπετόβεν, Στράους, Τσαϊκόφσκυ, Πουτσίνι, Βέρντι, Βάγκνερ και Γιάνατσεκ, η Φινλανδή σοπράνο ερμηνεύει επίσης –ενίοτε σε πρώτη εκτέλεση– έργα διακεκριμένων συγχρόνων συνθετών, όπως της συμπατριώτισσάς της Κάιγια Σαάριαχο.

Γίρζι Μπελοχλάβεκ και Συμφωνική του BBC

Ο διάσημος Τσέχος μαέστρος, πριν βρεθεί το 2006 στο "τιμόνι" της Συμφωνικής Ορχήστρας του BBC ως αρχιμουσικός της, είχε ήδη μακρά καλλιτεχνική πορεία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Ωδείο και την Ακαδημία Τεχνών της τσεχικής πρωτεύουσας, ίδρυσε τη Φιλαρμόνια της Πράγας, όπου εργάστηκε ως επίτιμος αρχιμουσικός. Στη συνέχεια, διετέλεσε μουσικός διευθυντής της Τσεχικής Φιλαρμονικής, με την οποία πραγματοποίησε πολλές δισκογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Λίγο αργότερα, μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο του στο «Έπος του Γκιλγκαμές» του Μαρτινού με τη Συμφωνική του BBC , διορίστηκε βασικός προσκεκλημένος αρχιμουσικός της
Η Ορχήστρα υπό τον Γίρζι Μπελοχλάβεκ θα δώσει μια επιπλέον συναυλία στο
Μέγαρο αύριο Σάββατο 25 Απριλίου με σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο σε έργα: B. Britten, L.V. Beethoven,
- Π. I.Τσαϊκόφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: