Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Σαν σήμερα στη Μουσική... Αntonio Vivaldi


Σαν ΣΗΜΕΡΑ 4 Μαρτιου 1678 γεννήθηκε ο ιταλός συνθέτης Αντόνιο Βιβάλντι



Ο Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι (Antonio Lucio Vivaldi, 4 Μαρτίου 1678 - 28 Ιουλίου 1741), γνωστός και με το προσωνύμιο il Prete Rosso (= ο κοκκινομάλλης παπάς) λόγω του χρώματος των μαλλιών του, ήταν Ιταλός συνθέτης, (μουσουργός), δεξιοτέχνης βιολιστής και ιερέας της εποχής του Μπαρόκ. Θεωρείται από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής του και ο δημοφιλέστερος του κλασσικού μπαρόκ, καθώς με τη μουσική του επηρέασε πλήθος συνθετών τόσο της γενιάς του, μεταξύ των οποίων, τους Γιόχαν Σεμπάστιαν ΜπαχΓκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν, όσο και τους μετέπειτα.
Στα πιο γνωστά έργα του περιλαμβάνονται δεκάδες κοντσέρτα για βιολί - μια ενότητα των οποίων αποτελούν τις περίφημες "Τέσσερις Εποχές"- και άλλα όργανα, πάνω από 40 όπερες και πλήθος άλλων έργων θρησκευτικής μουσικής.


h



 Antonio Vivaldi - Αντόνιο Βιβάλντι (1678 - 1741) 
Ο Αντόνιο Βιβάλντι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βενετία.Πρώτοςτου δάσκαλος στο βιολί ήταν ο πατέραςτου, Τζοβάννι Μπατίστα Βιβάλντι. Το ταλέντο του Αντόνιο δεν άργησε να φανεί και σύντομα άρχισε να δίνει συναυλίες, ενώ παράλληλα ξεκινά και η συνθετική του δραστηριότητα. Στην ηλικία των 15 ετών αποφάσισε να γίνει παπάς αλλά παρόλο που χειροτονήθηκε έλαβε απαλλαγή από τα καθήκοντά του το 1704 για λόγους υγείας. Το 1703 διορίστηκε καθηγητής βιολιού στο Ospedale della Pietà στη Βενετία, όπου μία από τις βασικές ασχολίεςτων παιδιών που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα ήταν και η μουσική. Το 1716 διορίζεται  μουσικός διευθυντής και εκείνη την περίοδο γράφει πολλά έργα για τις ανάγκεςτου ιδρύματος. Το 1717 ή 1718 ο Βιβάλντι προσλαμβάνεται στην αυλή του πρίγκιπα Φίλιππου. Τότε έγραψε και τις περίφημεςΤέσσερις Εποχές για βιολί και ορχήστρα. Το 1730 επισκέφτηκε τη Βιέννη και την Πράγα για πρεμιέρες έργων του, όμως, μερικά χρόνια αργότερα, η μουσική του έπαψε να συγκινεί και θεωρήθηκε ξεπερασμένη. Ο Βιβάλντι αποφάσισε να φύγει από τη Βενετία και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Βιέννη όπου δυστυχώς χρεοκόπησε και τελικά πέθανε φτωχός
περισσότερα ΕΔΩ
ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: