Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν σήμερα στη μουσική... Darius Milhaud



Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 1892 γεννήθηκε ο Γάλλος συνθέτης και δάσκαλος Darius Milhaud

                           
                           


                           










Βιογραφικά
Darius Milhaud ( 1892 -1974) Μιλό ή Μιγιό, Νταριούς
Γάλλος συνθέτης και πιανίστας. Ενας από τους πιο γόνιμους συνθέτες του 20ού αιώνα. Υπήρξε δάσκαλος του Γιάννη Ξενάκη.
Γεννήθηκε στο Αιξ-αν-Προβάνς. Το 1909 σπούδασε στο Ωδείο του Παρισιού με τους Ζεντάλζ, Βιντόρ και ντ' Εντί. Το 1917 διορίστηκε ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου επηρεάστηκε από τη λατινοαμερικάνικη («Σκαραμούς») αλλά και την τζαζ μουσική (μπαλέτο «Η δημιουργία του Κόσμου», 1922-23).
Εκεί γνωρίστηκε με τον Κλωντέλ (ποιητή και διπλωμάτη), ο οποίος έγραψε λιμπρέτα για αρκετά από τα έργα του. Το 1919 επέστρεψε στο Παρίσι όπου, μετά τη σύνθεση πολλών έργων, είχε γίνει γνωστός ως ένας της «ομάδας των έξι» (Les Six).
Μαζί με τους Χόνεγκερ, Πουλένκ, Ντιρέ, Ορίκ και Ταγιεφέρ ήταν ένα από τα μέλη της περίφημης Ομάδας των Έξι, κέντρου της μουσικής ζωής του Παρισιού, η οποία –αντιμαχόμενη την ιμπρεσιονιστική και μεταρομαντική μουσική– επηρέασε πολύ την εξέλιξη της γαλλικής μουσικής παιδείας. 

Το 1940 λόγω του πολέμου εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου έγινε καθηγητής μουσικής στο κολέγιο του Μίλς Mills College in Oakland, California»). Το 1947 επέστρεψε στο Παρίσι και διορίστηκε επίτιμος καθηγητής σύνθεσης στο Κονσερβατόριο.  
Συγκεντρώνοντας τις πιο ποικίλες εμπειρίες, ο Μιγιώ έφτασε σε προσωπική εκφραστική τελειότητα μέσω της πολυφωνικότητας, την οποία ανέβασε σε επίπεδο αυστηρού συνθετικού συστήματος. Ταυτόχρονα είχε την ικανότητα να κατανικήσει τους πειρασμούς της μόδας και να αξιολογήσει τις διάφορες εμπειρίες που του παρουσιάστηκαν, με βάση την κριτική του διαίσθηση, γνώρισμα αυθεντικού καλλιτέχνη.
 Από το εξαιρετικά πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν οι όπερες Ο φτωχός ναύτης (Le pauvre matelot, 1927), Χριστόφορος Κολόμβος (Christoph Colomb, 1930), Μπολιβάρ (Βοlίναr, 1950), Δαβίδ (Daνid, 195), τρεις όπερες για παιδιά, μπαλέτα, θρησκευτική μουσική, πέντε συμφωνίες, συμφωνικά ποιήματα, σουίτες, μουσική τζαζ, τρία κοντσέρτα για βιολί, τέσσερα κοντσέρτα για πιάνο (1933-1949), μουσική δωματίου, πολυάριθμα κομμάτια για πιάνο και μελωδίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: