Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ο Λεωνίδας Καβάκος σε ένα ρεσιτάλ με σονάτες για βιολί του Μπετόβεν

Οι βιολονίστες και οι πιανίστες, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, τις λατρεύουν και υποκλίνονται με δέος σε αυτά τα μοναδικά μουσικά κομμάτια, διαπιστευτήρια της δεξιοτεχνίας και της εμπειρίας τους.
 Δέκα σονάτες για βιολί και πιάνο, απόλυτα πρωτότυπα έργα τέχνης, που αναδύονται με μια νέα ποίηση μέσα από τις συμβάσεις του κλασικού ύφους της βασιλεύουσας Βιέννης.
Ο κορυφαίος Λεωνίδας Καβάκος με τον μόνιμο συνεργάτη του πιανίστα Ενρίκο Πάτσε, παρουσιάζει και τις 10 σονάτες για βιολί του Μπετόβεν, σε τρεις ξεχωριστές συναυλίες
Στη  δεύτερη συναυλία, στις 5 Απριλίου και η τρίτη στις 21 Απριλίου.
 Ο Λεωνίδας Καβάκος παρουσιάζει τον κύκλο με τις 10 σονάτες του Μπετόβεν στην περίοδο 2012/13 σε συναυλίες σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.  Από την Αθήνα και το Μέγαρο Μουσικής, στο Μιλάνο, το Άμστερνταμ και την Φλωρεντία με τον Ενρίκο Πάτσε στο πιάνο  και από εκεί στο Γουίγκμορ Χολ του Λονδίνου και στην Μουζίκφεράιν της Βιέννης με τον Αμερικανό πιανίστα Εμάνιουελ  Αξ.
Στα 27 του χρόνια, με καλοακονισμένη ήδη τη μουσική και την πιανιστική του φωνή, ο Μπετόβεν έγραψε τις πρώτες σονάτες για βιολί και πιάνο, δύο όργανα που γνώριζε καλά. Μέσα σε έξι χρόνια συνέθεσε τις 9 και την τελευταία σχεδόν μια δεκαετία αργότερα. Και οι δέκα συμπίπτουν με μια αδιανόητα μεταμορφωτική περίοδο της ζωής του και αποπνέουν μια γραφή με αυτοπεποίθηση και επίγνωση της πρωτοτυπίας της. Στις πρώτες σονάτες το πιάνο κυριαρχεί και το βιολί συνοδεύει, πάνω στην παράδοση του Μότσαρτ και του Χάιντν. Στις επόμενες το βιολί αποκτάει πιο ανεξάρτητο ρόλο και στην 9η του Κρόιτσερ, το βιολί είναι ο πρωταγωνιστής και το πιάνο η συνοδεία. Από την πρώτη μέχρι την εξαιρετική 10η παρακολουθούμε τις μεταμορφώσεις που κατακτάει ο Μπετόβεν στο είδος αυτό: το πιο εκφραστικό από τα όργανα  γίνεται το κέντρο της μουσικής του.Πηγή



Ο Λεωνίδας Καβάκος, βιολονίστας, μαέστρος και καλλιτέχνης σπάνιας ποιότητας, κορυφαίος δεξιοτέχνης και απαράμιλλος μουσικός, είναι διεθνής από την εφηβεία του και ανήκει πλέον στους εκλεκτούς ερμηνευτές του κόσμου. Μεγάλες ορχήστρες και μαέστροι, σπουδαίοι ερμηνευτές, οι σημαντικότερες αίθουσες του πλανήτη είναι το φυσικό περιβάλλον του Καβάκου. Το ρεπερτόριό του διευρύνεται διαρκώς χωρίς περιορισμούς σε εποχές ή σε είδη της μουσικής. Από τα μεγάλα κοντσέρτα του 19ου και του 20ου αιώνα, στον Μπαχ και τον Μότσαρτ μέχρι τα σύγχρονα έργα, ο Έλληνας βιολονίστας κινείται με γνώση, περιέργεια και άνεση, με αποτέλεσμα μια ευρεία δισκογραφία διεθνούς αποδοχής. Τον Απρίλιο, ανάμεσα στις συναυλίες με τις σονάτες του Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής, ο Καβάκος θα είναι και ο σολίστ στην παγκόσμια πρώτη του Κοντσέρτου για Βιολί του Οσβάλντο Γκολιγιόφ, με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και τον Γκουστάβο Ντουνταμέλ στο πόντιουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: