Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Μίκης Θεοδωράκης - Ντμίτρι Σοστακόβιτς Μια συνάντηση κορυφής

Το αφιέρωμα στο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη ξεκινά σήμερα Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (ώρα: 08.30 μμ.) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης με την παρουσίαση του Adagio και του Κοντσέρτου για πιάνο αρ. 2, με σολίστ τον διάσημο Γαλλοκύπριο πιανίστα και συνθέτη Κυπριανό Κατσαρή.
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, θα ακουστεί η Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 54 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους συνθέτες του 20ού αιώνα. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Τις συνθέσεις θα ερμηνεύσει η Κ.Ο.Α. υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού.
 Για τον Μίκη Θεοδωράκη η σχέση του με την συμφωνική μουσική υπήρξε κάτι περισσότερο από ζωτική. Για την μοναδική αυτή σχέση που σχετίζεται με την πνευματική απογείωση και την προσωπική ευτυχία έχει μιλήσει ο μεγάλος έλληνας δημιουργός «Επειδή πιστεύω ότι για τα έλλογα όντα, δηλαδή για τον άνθρωπο, η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας μεταξύ της αρμονίας και του χάους, ο θρίαμβος της ζωής επί του θανάτου ολοκληρώνεται με την πλήρη πνευματική απογείωση που, μέσω της αρμονίας, μάς οδηγεί στην ταύτισή μας με το ιερό κέντρο της συμπαντικής αρμονίας ως τη μοναδική απόδειξη ότι εκτιμήσαμε σωστά τη δωρεά της ζωής. Φανταστείτε την ευτυχία που ένιωσα με την αποκάλυψη της συμφωνικής μουσικής. Έως τότε θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερό, γιατί με είχε επιλέξει η μουσική άθελά μου, χαρίζοντάς μου τη δυνατότητα να ζω μέσα στον κόσμο της μουσικής αρμονίας» (Γιώργος Αρχιμανδρίτης, Μίκης Θεοδωράκης: Η ζωή μου, Εκδόσεις Πατάκη, 2011)

Συμπαραγωγή:Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών & Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μίκης Θεοδωράκης:
- Adagio
- Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2
Ντμίτρι Σοστακόβιτς:
- Συμφωνία αρ. 6, έργο 54
Σολίστ: Κυπριανός Κατσαρής πιάνο
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινό

Δεν υπάρχουν σχόλια: