Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ανανεωμένη η ΚΟΑ αντιπαραβάλλει τη μουσική στην κρίση

Με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή στο τιμόνι της, νέο πρόγραμμα, νέα εμφάνιση ξεκινά τη νέα σαιζόν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αντιπαραβάλλοντας τη μουσική στη μεγάλη κρίση που μαστίζει τη χώρα. "Η τέχνη, ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά συνιστά αναγκαιότητα για τον Άνθρωπο. Ελπίζω να μην θυσιαστούν στον βωμό της οικονομικής εξυγίανσης οι λίγοι σημαντικοί φορείς σύγχρονου πολιτισμού της χώρας και έτσι να μπορέσει το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα να υλοποιηθεί" έλεγε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Βασίλης Χριστόπουλος, παρουσιάζοντας το καινούργιο πρόγραμμά της, το οποίο εγκαινιάζεται με τη συναυλία της 7ης Οκτωβρίου με θέμα το νερό, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα παρουσιαστούν η δημοφιλής «Μουσική των Νερών» του Χαίντελ, το έργο του Αμερικανού συνθέτη Άλαν Χοβχάνες «Και ο Θεός έπλασε τις Μεγάλες Φάλαινες», καθώς και «Η Θάλασσα» του Γάλλου συνθέτη Κλωντ Ντεμπυσύ.


Ακολουθώντας τη λογική των θεματικών κύκλων οι οποίοι αναζητούν τη μουσική αντίθεση μέσα από μια δραματική συνοχή, η ΚΟΑ θα παρουσιάσει τη νέα σαιζόν τρεις κύκλους των πέντε συναυλιών. Έτσι στον κύκλο "Θυσία" θα παρουσιαστούν από το θρησκευτικό Ορατόριο του Χάυντν "Οι Επτά τελευταίοι λόγοι του Χριστού στο Σταυρό" έως την "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" του Στραβίνσκι, ενώ στον κύκλο "Μότσαρτ +1" θα παρουσιαστούν περισσότερο ή λιγότερο γνωστά έργα του συνθέτη αντιπαραβαλλόμενα κάθε φορά με ένα αντιπροσωπευτικό έργο του 20ού αίωνα. Ο κύκλος "Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί" δίνει βήμα σε πέντε νέους συνθέτες να παρουσιάσουν το έργο τους, ενώ στη συναυλία της 24ης Φεβρουαρίου οι μουσικοί της ΚΟΑ θα ερμηνεύσουν την Πέμπτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι μαζί με νέους συναδέλφους τους της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων.
Στις μεμονωμένες συναυλίες της ΚΟΑ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η βραδιά με αποσπάσματα από την Τετραλογία του Βάγκνερ «Το Δαχτυλίδι του Νιμπελούγκεν» την 1η Δεκεμβρίου, «Το Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο» του Μπαχ ανήμερα τα Χριστούγεννα, οι συναυλίες Γαλλικής ή Ρώσικης μουσικής κ.λπ.
Από το πρόγραμμα της ΚΟΑ, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δεν λείπουν και οι συμπράξεις, όπως η συναυλία με την Ενάτη Συμφωνία του Μάλερ υπό την διεύθυνση του γνώριμου στην Ελλάδα διακεκριμένου μαέστρου Ζακ Ντελακότ (25/11) και οι μετακλήσεις του τσελίστα Γκωτιέ Καπυσόν (9/12, του βιολιστή Κόλια Μπλάχερ (3/2) και του κορνίστα Ράντοβαν Βλάτκοβιτς (25/5).
Φέτος εγκαινιάζονται οι Μουσικές Δευτέρες, μια νέα σειρά συναυλιών Μουσικής Δωματίου με μουσικούς της ΚΟΑ στον Παρνασσό, ενώ στις εκτός Αθηνών δραστηριότητες της ορχήστρας περιλαμβάνονται συναυλίες στη Λαμία, τα Ιωάννινα και την Κέρκυρα. Επίσης θα γίνονται εισαγωγικές ομιλίες, τρία τέταρτα πριν από κάθε συναυλία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εντελώς δωρεάν για όσους κατόχους εισιτηρίων επιθυμούν να ακούσουν λίγα λόγια για τα έργα που θα παιχθούν, ενώ ξεκινά συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με την απευθείας μετάδοση ορισμένων συναυλιών της Ορχήστρας μέσω της εκπομπής "Η ΚΟΑ στο Τρίτο". Η προπώληση για όλες τις συναυλίες της περιόδου αρχίζει ταυτόχρονα στις 3 Οκτωβρίου. Σε όσους αγοράσουν εισιτήρια και για τις πέντε συναυλίες ενός κύκλου θα γίνεται έκπτωση 20% και έκπτωση 10% με την αγορά τεσσάρων εισιτηρίων του ιδίου κύκλου.
Τέλος, το νέο λογότυπο της ορχήστρας είναι ιχνογραφημένο με λεπτές γραμμές σε τρία χρώματα, που απεικονίζουν τρία όργανα από τις οικογένειες των εγχόρδων, των κρουστών και των πνευστών οργάνων που συμπλέκονται αρμονικά.
Στην "αλλαγή φιλοσοφίας" στα προγράμματα της ΚΟΑ αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών της ΚΟΑ, Νέλλη Οικονομίδου, αλλά και στην τέχνη ως κοινωνικό αγαθό, ενώ επισήμανε τη στάση των μουσικών, οι οποίοι "σε πείσμα των καιρών, σε αυτήν τη δίνη που έχουμε βρεθεί, παρά τις τεράστιες περικοπές αποδοχών, παρά τις ελλείψεις σε μουσικούς, παρά την αβεβαιότητα για το αύριο", θα εξακολουθήσουν να δίνουν όλες τις δυνάμεις τους στην τέχνη που υπηρετούν.
Πηγή   
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών from G Design Studio on Vimeo.
Περισσότερα

1 σχόλιο:

logia είπε...

ηρθαμε στην πόλη σας και ομολογώ, ότι μας εντυπωσίαασε η αγάπη με την οποία αγκαλιάσατε τον ερχομό μας:
Κατάμεστη αίθουσα, ζεστό κοινό, όμορφη φιλοξενία!
Σας ευχαριστούμε