Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Σαν σήμερα στη Μουσική... "Dmitri Shostakovich"

Σαν σήμερα 25 Σεπτεμβρίου 1906 γεννιέται ο Ρωσος συνθετης Dmitri Shostakovich

Ντιμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) : Πρόκειται για τον πιο χαρακτηριστικό συνθέτη που έζησε και κυρίως έδρασε στα χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Σοβιετική Ένωση. Η μουσική του δράση σε μεγάλο βαθμό "συμπορευότανε" με το καθεστώς στη Σοβιετική Ένωση, αν και οι σχέσεις τους δεν ήταν ιδιαίτερα αρμονικές - ειδικά στην αρχή της καριέρας του - γιατί ο συνθέτης προτιμούσε να ακολουθεί πιο προσωπικό δρόμο στην έκφραση από αυτόν που θα προτιμούσε το επίσημο κράτος. Παρόλαυτα, τα έργα του θεωρούνται πολιτικής χροιάς - δεχόταν την πολιτική κριτική των έργων του ενώ είχε κιόλας αποκηρύξει δημόσια πολλά από τα έργα του ! - και ίσως συμβαδίζουν σε κάποιο βαθμό με τις πολιτικές και αισθητικές μεταστροφές της χώρας του.

ΣΤΥΛ
Ντιμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) : Ο συνθέτης, αν και έκανε λίγα ταξίδια εκτός της χώρας του, ήταν ενήμερος για τις μουσικές εξελίξεις στην Ευρώπη και ακολούθησε στην πορεία του το νεοκλασικό στυλ που ήταν "της μόδας" και στην Ευρώπη. Ο σαρκασμός και η ειρωνεία - αλλά και η επιρροή από "κλασικά" πρότυπα - δεν λείπουν από τα πρώτα έργα του. Όσο πέρναγε ο καιρός όμως - και υπήρχε αέναη η διάσταση με τους πολιτικούς φορείς που ήθελαν κάτι πιο "ευρύ" - τόσο η μουσική του προσανατολιζότανε ακόμα περισσότερο σε κλασικές αρχές και εγκατέλειπε τους "δύσκολους" ορχηστρικούς χρωματισμούς και ρυθμούς που του δημιουργούσαν προβλήματα. Το τελικό του στυλ ήταν αρκετά ηρωικό και δείχνει σαφώς επίρρεια από τον Μάλερ. Αν και η παραγωγή του είναι πολύ μεγάλη και ευρεία, είναι κυρίως γνωστός για το συμφωνικό του έργο, το οποίο εκτελείται τακτικά και σήμερα.

                                   

 ΕΡΓΟ
Ντιμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) :
Το έργο του είναι αρκετά εκτενές και ενδιαφέρον - 3 όπερες (Η Μύτη, Λαίδη Μάκβεθ του Μτσένσκ, Οι Παίκτες), μπαλέτα, 15 συμφωνίες, 3 κοντσέρτα (ένα για πιάνο και δύο για βιολί), 24 πρελούδια και φούγκες, 2 σονάτες για πιάνο, 15 κουαρτέτα εγχόρδων, μελωδίες, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Ντμίτρι Σοστακόβιτς επέτειος

Δεν υπάρχουν σχόλια: