Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μετά το κόψιμο της επιχορήγησης, συρρίκνωση;

Η πολιτική της απαξίωσης και αναλγησίας απέναντι στους ελάχιστους ελληνικούς μουσικούς φορείς κορυφώνεται από την κυβέρνηση.
Στο «στόχαστρό» της τώρα βρίσκεται το ορχηστρικό όραμα του Μάνου Χατζιδάκι. Ενώ το κράτος δίνει νέα «χείρα βοηθείας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καταβάλλοντας 2,6 εκατ. ευρώ για δάνειό του στην Εθνική Τράπεζα, αποφάσισε τη διακοπή της ετήσιας επιχορήγησης στην Ορχήστρα των Χρωμάτων! Και αυτό, παρά την υποχρέωσή του που ορίζει ο σχετικός νόμος (2273/1994), που κατέστησε την Ορχήστρα αυτοτελές ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από τον υπουργό Πολιτισμού και επιχορηγούμενο από το ελληνικό Δημόσιο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, καθώς και για τον ετήσιο προϋπολογισμό των δραστηριοτήτων της. Η ετήσια επιχορήγηση του ΥΠΠΟ-Τ είναι προϋπόθεση για την επιβίωση και συνέχιση του σημαντικού έργου της Ορχήστρας. Η κατάργησή της επιβουλεύεται όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν της.

Στα 22 χρόνια λειτουργίας της (ιδρύθηκε το 1989 από τον Μ. Χατζιδάκι), εξαιτίας της διαχρονικής κρατικής αδιαφορίας, αφέθηκε να βουλιάζει στα ελλείμματα, με τους μουσικούς της για μεγάλα διαστήματα απλήρωτους. Τώρα, ήδη, έφτασαν ένα εξάμηνο απλήρωτοι. Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, φίλοι του αξέχαστου Μ. Χατζιδάκι εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ορχήστρας, «διά μέσου μετάταξης στην ΕΡΤ, με μείωση του δυναμικού της από 45 σε 19 άτομα» και τονίζουν την ανάγκη «η Ορχήστρα των Χρωμάτων να διατηρήσει τη σημερινή μορφή και αυτονομία της σαν ΝΠΙΔ συνεχίζοντας να παράγει πολιτισμό, όπως έκανε τόσα χρόνια». Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Ορχήστρας με την ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ, η οποία προτείνει σχέδιο συνεργασίας με την ΕΡΤ. Παρότι η πλευρά της Ορχήστρας ζητά τη διατήρηση της αυτονομίας της και των θέσεων εργασίας των μουσικών, πολλά ερωτήματα γεννώνται για το μέλλον της Ορχήστρας και των μουσικών της.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: