Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

" Η θεία Αποκάλυψη της Μουσικής" 9o Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής


Στο νησί της Αποκάλυψης, σημείο αναφοράς του Χριστιανισμού και τόπο βαθειάς πνευματικότητας, πραγματοποιείται το 9ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής» από αυρΠέμπτη 27 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου.  

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου « Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής» από το 2001 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο τέλεσής του. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται το πρόγραμμα παραμένει, από την πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα, ο ίδιος: η παρουσίαση μουσικών έργων που είναι εμπνευσμένα από την Χριστιανική Πίστη. Εκτός από την τήρηση αυτής της βασικής για το φεστιβάλ αρχής, η επιλογή του προγράμματος για την 9η, φέτος, διοργάνωση, έγινε κυρίως με το σκεπτικό να παρουσιαστούν στις συναυλίες έργα που να καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της μουσικής φιλολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο συρρέουν στις εκδηλώσεις τόσο οι κάτοικοι της Πάτμου όσο και οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι που συμβάλλουν στην περαιτέρω διάδοση της καλής φήμης του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Φεστιβάλ έχει προστεθεί στα σημαντικά κίνητρα για να επισκεφθεί κάποιος το νησί. Ο Άλκης Μπαλτάς τονίζει πως «η επιτυχία φαίνεται καθαρά από την πολύ μεγάλη προσέλευση του κοινού στις συναυλίες και το θερμό του χειροκρότημα στο τέλος κάθε παράστασης. Ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Πάτμου δεν είναι διασκεδαστικός. Δεν πρόκειται για χαριτωμένη και ελαφρού χαρακτήρα μουσική χορευτική γιορτή. Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται και αυτό ακριβώς κάνουμε. Γι’ αυτό και το κοινό χειροκροτεί ενθουσιωδώς. Ακόμη και για έργα που κάποιοι από το κοινό ακούν για πρώτη φορά η ανταπόκριση είναι θερμή και πολλές φορές συγκινητική «Έπρεπε να γίνω 80 χρόνων για να ακούσω κάτι τόσο όμορφο»; με ερώτησε σεβαστή νησιώτισσα όταν πρωτοάκουσε στο φεστιβάλ το Ρέκβιεμ του Φωρέ». Στον στόχο ενός περιεχομένου πραγματικά πνευματικού μέσα από μουσικά έργα υψηλής Τέχνης το Φεστιβάλ εξακολουθεί να επιμένει πάντα με την πεποίθηση ότι το πραγματικά Ωραίο δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να το απολαύσεις. Αρκεί να το δεις. Αρκεί να το ακούσεις.



Πρόγραμμα 
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

1η Συναυλία
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Συναυλία ομάδας Ιεροψαλτών Πάτμου ( Υπεύθυνος κ. Ιάκωβος Γιαμαίος)
Ο ψάλτης Βασίλης Αγρόκωστας (τραγούδι και πολίτικη λύρα) και τα έγχορδα της Ορχήστρας του Φεστιβάλ
Πρόγραμμα: Βυζαντινοί ύμνοι από τους Ιεροψάλτες Πάτμου και το έργο «Εισάκουσον μου» του Βασίλη Αγρόκωστα για ψάλτη, πολίτικη λύρα και ορχήστρα εγχόρδων
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς

2η Συναυλία
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
Δημοτική Χορωδία Καλύμνου και Ορχήστρα Φεστιβάλ Πάτμου
Πρόγραμμα: «Ωδή εις τον Όσιον Σάββα τον εν Καλύμνω» του Γεώργιου Ι.Χατζηθεοδώρου
Μαέστρος: Γ. Χατζηθεοδώρου

3η Συναυλία
Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Συναυλία με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου
Σολίστ: Τζίνα Πούλου (σοπράνο), Μαρία Κατσούρα (σοπράνο), Ευγενία Παπαδήμα (πιάνο), Χριστίνα Παντελίδου (όμποε ντ’ αμόρε)
Πρόγραμμα: Έργα του Μπάχ (κοντσέρτα και άριες από καντάτες), έντεχνα τραγούδια και θρησκευτική μουσική από τον κινηματογράφο
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς

4η Συναυλία
Κυριακή 30 Αυγούστου 2009
Ορχήστρα και Μικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Πρόγραμμα: Θρησκευτικά χορωδιακά τραγούδια και το μουσικό παραμύθι « Ο Εγωιστής Γίγαντας» σε κείμενο Όσκαρ Ουάϊλντ και μουσική Άλκη Μπαλτά (με προβολές διαφανειών). Αφηγήτης είναι ο Σπύρος Παπαδόπουλος.
Μαέστρος: Δημήτρης Καρβούνης

5η Συναυλία
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009
1η Συναυλία για την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος
Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου με τον σολίστα του βιολιού Νίκο Μάνδηλα
Πρόγραμμα: « Οι τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς

6η Συναυλία
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009
2η Συναυλία για την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος-
«Από το Βυζάντιο στο σήμερα»- Συναυλία Δημήτρη Μπάση
Πρόγραμμα: Βυζαντινοί ύμνοι και ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στην Φύση

7η Συναυλία
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009
Παιδική Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Πρόγραμμα : το «Stabat Mater» του Περγκολέζι και θρησκευτικά τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών για παιδική χορωδία
Μαέστρος: Ρόζη Μαστροσάββα

Δεν υπάρχουν σχόλια: