Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Σαν σήμερα στη μουσική... George Enescu



Σαν σήμερα 19 Αυγούστου 1881 γεννήθηκε ο Ρουμάνος συνθέτης, δεξιοτέχνης βιολιστής, αρχιμουσικός και παιδαγωγός George Enescu (Ζορζ Ενέσκου) 




 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Γκεόργκε Ενέσκου (George Enescο, Ντοροχόι, Ρ ουμανία 19/8/1881 – Παρίσι 4/5/1955). Ρουμάνος μουσικός. Ασχολήθηκε με τη σύνθεση και τη διεύθυνση ορχήστρας, ενώ διακρίθηκε επίσης ως βιολονίστας και πιανίστας. Ίδρυσε την εθνική ρουμανική σχολή έντεχνης μουσικής και εργάστηκε ως συνθέτης, μαζί με τον Μασενέ, τον Φορέ και τον Ζεντάλζ.

Παρότι ήρθε σε επαφή με τις συνθέσεις του Μπραμς και του Ρέγκερ, τα συμφωνικά του έργα είναι πρωτότυπα και εμπνέονται από τη μουσική της πατρίδας του. Όπως ο Μπάρτοκ και ο Κόνταλι στην Ουγγαρία, ο Ενέσκου ασχολήθηκε με τη μελέτη των λαϊκών και εθνικών μορφών της ρουμανικής μουσικής.
Αξιόλογο είναι το έργο του "Ρουμανικό ποίημα "  για ορχήστρα, καθώς και τρεις συμφωνίες, δύο κουαρτέτα για πνευστά και μία Συμφωνία κοντσερτάντε για βιολοντσέλο και ορχήστρα. Για το θέατρο έγραψε το έργο Οιδίπους (1936), μελόδραμα με έντονο λυρισμό και τραγική δύναμη, του οποίου η μουσική γλώσσα απομακρύνεται από τις άλλες του συνθέσεις και παρουσιάζει στοιχεία που συναντώνται στο έργο του Κλοντ Ντεμπισί Πελλέας και Μελισσάνθη καθώς και στην Πηνελόπη του Γκαμπριέλ Φορέ.
Ο Ενέσκου είχε μαθητές του ορισμένους από τους πιο διάσημους βιολιστές της εποχής του, όπως ο Γεχούντι Μενουχίν. Το όνομα του Ενέσκου φέρει ο σπουδαίος ετήσιος διαγωνισμός μουσικής που γίνεται στο Βουκουρέστι.

Διαβάστε περισσότερα 

GEORGE ENESCU: Ένας εμβληματικός Ρουμάνος μουσικός (της Έφης Αγραφιώτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: