Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Σαν σήμερα... Θεόδωρος Αντωνίου

       

                      Γενέθλιος ημέρα του Έλληνα Συνθέτη Θεόδωρου Αντωνίου


Σαν ΣΗΜΕΡΑ 10 Φεβρουαρίου 1935 γεννήθηκε ο συνθέτης, μαέστρος 
 Θεόδωρος ΑντωνίουΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ  ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
(Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 20:30, - Goethe )

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe
και την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, διοργανώνει συναυλία την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 20:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Goethe (Ομήρου 14-16, τηλ: 210 3661000): Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αντωνίου για τα 80 του χρόνια / Παρουσίαση του τριπλού ψηφιακού δίσκου (2 CDs και DVD) με τίτλο: Friendly Encounters, solo & chamber music around the flute
Έργα: Lament for Michelle, Moto perpetuo, Trio Lyrico, Amfictyonia I , Trio,
Friendly Encounters

Iwona Glinka - φλάουτα, Κρυσταλία Γαϊτάνου - βιόλα,
Κωνσταντίνος Γιοβάνης - όμποε, Νίκος Ζάρκος - κιθάρα,
Ανδρέας Ζαφειρόπουλος - πιάνο, Μαξίμ Μανκόβσκι - βιμπράφωνο,
Μαργαρίτα Συγγενιώτου - μέτζο σοπράνο

Μιχάλης Τραυλός, video art

Ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος παρουσιάζει τον δίσκο και το έργο του Θ. Αντωνίου

Είσοδος ελεύθερη

Βιογραφικό Ο Θόδωρος Αντωνίου, από τους πιo διαπρεπείς και πολυγραφότατους σύγχρονους καλλιτέχνες, διάγει λαμπρή καριέρα ως συνθέτης, μαέστρος και καθηγητής πανεπιστημίου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, με περαιτέρω σπουδές στη διεύθυνση και σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμστατ. Δίδαξε μουσική στα διακεκριμένα πανεπιστήμια του Στάνφορντ και της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας πριν του ανατεθεί η θέση του καθηγητή σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης το 1978, θέση την οποία κατέχει έως σήμερα. Οι περισσότεροι Έλληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς υπήρξαν μαθητές του.


Ως διευθυντής ορχήστρας έχει προσκληθεί να διευθύνει πολλές μεγάλες ορχήστρες και μουσικά σύνολα παγκοσμίως, όπως την Ορχήστρα Δωματίου της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης, τις Ορχήστρες των Ραδιοφωνιών του Βερολίνου, του Παρισιού και της Βαυαρίας, την Ορχήστρα Tonhalle της Ζυρίχης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα, την Ορχήστρα του Μουσικού Κέντρου του Μπερκσάιερ στο Τάνγκελγουντ της Μασσαχουσέτης κ.ά. Από το 1974 έως το 1985 υπήρξε συνδιευθυντής όλων των δραστηριοτήτων σύγχρονης μουσικής στο Μουσικό Κέντρο του Τάνγκελγουντ. Θερμός υποστηρικτής της σύγχρονης μουσικής, έχει ιδρύσει διάφορα σύνολα σύγχρονης μουσικής, μεταξύ αυτών την ALEA II στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, την ΑLΕA IIΙ στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, το Σύνολο Νέας Μουσικής της Φιλαδέλφειας, και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Από το 1989 κατέχει τη θέση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ είναι επίσης διευθυντής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής.

Πολλές από τις συνθέσεις του Θόδωρου Αντωνίου είναι παραγγελίες μεγάλων ορχηστρών από όλον τον κόσμο και περίπου 200 έργα του έχουν εκδοθεί από τους οίκους Baerenreiter Verlag της Γερμανίας, G. Schirmer των ΗΠΑ και Φίλιππος Νάκας της Ελλάδας. Του έχουν απονεμηθεί πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων υποτροφιών από το Εθνικό Ίδρυμα Επιχορηγήσεων των Τεχνών των ΗΠΑ, καθώς και το «Βραβείο Richard Strauss» της πόλεως του Μονάχου, το «Βραβείο της πόλεως της Στουτγκάρδης» για το Κοντσέρτο για Βιολί. Μεταξύ άλλων, του έχουν ανατεθεί συνθέσεις έργων από τα Ιδρύματα Fromm, Guggenheim και Koussevitzky, από την πόλη του Μονάχου για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης, καθώς και από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Ως συνθέτης έχει τιμηθεί για πολλά χρόνια με το βραβείο ASCAP και το 1991 του απενεμήθη το «Αριστείο Διδασκαλίας Metcalf» του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Το Δεκέμβριο του 1997 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της προσφοράς του στη μουσική. Τον Ιανουάριο του 2000, η Ελληνική Ραδιοφωνία του απένειμε για τη μεγάλη συνεισφορά του στη μουσική το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος». Το 2004 βραβεύτηκε με το βραβείο Herder (βραβευθέντες μεταξύ άλλων υπήρξαν οι Kodály, Lutoslawski, Kurtag και Penderecki), το οποίο αφιερώνεται στη φροντίδα και την προαγωγή των πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς των κεντρο- και νοτιοανατολικών χωρών της Ευρώπης και απονέμεται σε προσωπικότητες, οι οποίες σχετίζονται με τη διαφύλαξη και την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στις 21/1/2005 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα, ενώ η πιο πρόσφατη διάκριση που έλαβε είναι το βραβείο «Distinguished Faculty Award» του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Πρόκειται για ένα από τα πιο διακεκριμένα βραβεία, το οποίο απονείμεται σε μέλη του πανεπιστημίου για την εξαιρετική τους προσφορά στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τα έργα του Θόδωρου Αντωνίου είναι πολυάριθμα και ποικίλης φύσεως και περιλαμβάνουν όπερες, χορωδιακά έργα, έργα μουσικής δωματίου, έργα για σολίστ, συμφωνικά και μουσική για θέατρο και τον κινηματογράφο - τα θεατρικά και κινηματογραφικά έργα μόνον αριθμούν πάνω από 150 συνθέσεις. Από την εργογραφία του εξέχουσα θέση κατέχουν οι καντάτες Νενικήκαμεν και Προμηθέας, το Κοντσέρτο για πιάνο και οι όπερες Βάκχες και Οιδίπους επί Κολωνώ, για την οποία έλαβε το «Βραβείο Μουσικής 1998» της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: