Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός αρχιμουσικός Κλαούντιο Αμπάντο


Την τελευταία του πνοή άφησε το  πρωί της 20ής Ιανουαρίου στην Μπολόνια ο θρυλικός αρχιμουσικός Κλάουντιο Αμπάντο. Ο θάνατος τον βρήκε σε ηλικία 80 ετών, ύστερα από
μακρά ασθένεια.

                           


                              .


                                                                         1968 
 Martha Argerich and Claudio Abbado

                                                                          2014


Στην διάρκεια της λαμπερής καριέρας του ο Αμπάντο διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μουσικός διευθυντής της Σκάλας του Μιλάνου, βασικός αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, βασικός αρχιμουσικός της Συμφωνικής του Σικάγου, μουσικός διευθυντής της Κρατικής Οπερας της Βιέννης αλλά και βασικός αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου στο διάστημα 1989-2002 όπου διαδέχτηκε τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

Προσφάτως, ο Αμπάντο και προκειμένου να τιμηθεί η συνεισφορά του στην διάδοση της ιταλικής κουλτούρας αλλά και η λαμπρή παγκόσμια διαδρομή του , είχε ανακηρυχθεί ισόβιος γερουσιαστής από τον ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Αποδεχόμενος την τιμή που του έγινε, ο αρχιμουσικός δεν είχε παραλείψει να εκφράσει την ανησυχία του περί του αν η επιδείνωση της υγείας του θα του επέτρεπε ν΄ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. 

Γεννημένος στο Μιλάνο στις 26 Ιουνίου 1933, πήρε τα πρώτα του μαθήματα στην μουσική από τον πατέρα του, Μικελάντζελο Αμπάντο. Εχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο σπουδών πιάνου, σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας στο Ωδείο του Μιλάνου σε ηλικία 16 ετών, συνέχισε με σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στην Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης, με δάσκαλο τον Χανς Σβαρόφσκι. Το 1958 κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας Κουσεβίτσκι στο Μουσικό Φεστιβάλ Tanglewood, γεγονός το οποίο του εξασφάλισε σειρά εμφανίσεων στην Ιταλία. Το 1963, κέρδισε επίσης τον διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας "Δημήτρης Μητρόπουλος" , πράγμα που του επέτρεψε να εργαστεί για πέντε μήνες με την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης.
Πηγή: Το Βήμα

History of the Berliner PhilharmonikerThe era of Claudio Abbado


Δεν υπάρχουν σχόλια: