Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Βρέθηκε χαμένη παρτιτούρα του Μότσαρτ

Mία έως σήμερα χαμένη παρτιτούρα -για σόλο πιάνο- της νεανικής περιόδου του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ εντοπίστηκε αυτήν την εβδομάδα από τον λέκτορα πανεπιστήμιου του Ινσμπρουκ, ανακοίνωσε σήμερα ύστερα από την απαραίτητη έρευνα το Ίδρυμα Μότσαρτ με έδρα το Σάλτσμπουργκ.
Η γραμμένη από επαγγελματία γραφέα του Τυρόλου παρτιτούρα, που ήταν κλεισμένη σε σημειωματάριο, χρονολογήθηκε ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 1780.
«Ταιριάζει το μουσικό ύφος με άλλα πρώιμα έργα του διάσημου μουσικοσυνθέτη», εκτίμησε πράγματι ο μουσικολόγος Ούλριχ Λέιζινγκερ, επιστημονικός συνεργάτης του ινστιτούτου Μότσαρτ. Όμως και το ονοματεπώνυμο του μουσικοσυνθέτη αναγράφεται σε κάθε μια από τις σελίδες της παρτιτούρας.
Όπως τεκμηριώθηκε με την έρευνα που έγινε, σε ηλικία 13 ετών και ακριβώς πριν πάει ένα ταξίδι στην Ιταλία, που διήρκεσε 36 μήνες, ο Μότσαρτ συνέθεσε τη μουσική του αυτή, στη διάρκεια του 1756. Η ίδια μουσική σύνθεση αποφασίστηκε να παρουσιαστεί δημόσια--την 23η τρέχοντος μηνός στο Σάλτσμπουργκ.
Αυστριακά ΜΜΕ πληροφορούνται ότι η τελευταία φορά, που εντοπίστηκε μια χαμένη παρτιτούρα του Μότσαρτ, ήταν πριν από μία πενταετία.
 www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: