Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Σαν σήμερα στη Μουσική... "Αλφρεντ Μπρέντελ"

      Σαν σήμερα 5 Ιανουαρίου 1931 γεννήθηκε ο πιανίστας Αλφρεντ Μπρέντελ
 
Δεν κατάγομαι από οικογένεια μουσικών ή διανοουμένων. Δεν υπήρξα παιδί-θαύμα. Δεν έχω φωτογραφική μνήμη ούτε παίζω γρηγορότερα από άλλους ερμηνευτές. Δεν είμαι καλός στην αποστήθιση. Χρειάζομαι οκτώ ώρες ύπνου. Δεν ακυρώνω συναυλίες από άποψη, παρά μόνο όταν είμαι πραγματικά άρρωστος. Η καριέρα μου εξελίχθηκε τόσο αργά ώστε να αισθάνομαι ότι κάτι φταίει είτε με εμένα είτε με τους άλλους ανθρώπους στον χώρο. Η λογοτεχνία - το διάβασμα και το γράψιμο - όπως και η ενατένιση της Τέχνης απασχολούν αρκετό από τον χρόνο μου. Το πώς στ' αλήθεια έμαθα όλα αυτά τα έργα που έχω παίξει, πέρα από το γεγονός ότι δεν υπήρξα τέλειος σύζυγος και πατέρας, ειλικρινά δεν μπορώ να το εξηγήσω» δήλωνε κάποτε χαρακτηριστικά... πηγή



Ο Άλφρεντ Μπρέντελ, γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου  το 1931 στο Βήζενμπεργκ (Τσεχία), σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Κροατία και στην Αυστρία, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός, όταν κέρδισε το 1949 το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπουζόνι. Εδώ και μισό αιώνα, υπηρετεί με ειλικρίνεια και σοβαρότητα τη μουσική. Σε αυτόν οφείλονται σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η ηχογράφηση των απάντων του Μπετόβεν για πιάνο, η αποκατάσταση του Σούμπερτ στο πιανιστικό ρεπερτόριο και η καθιέρωση του κοντσέρτου για πιάνο του Σαίνμπεργκ. Έχει αποσπάσει πολυάριθμα διεθνή βραβεία και διακρίσεις, αρκετές από τις ηχογραφήσεις του έχουν τιμηθεί από σημαντικούς θεσμούς παγκοσμίου κύρους, ενώ είναι επίτιμος διδάκτωρ πολλών αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού και επίτιμο μέλος της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Έχει συμπράξει με σπουδαίους μαέστρους, όπως οι Αμπάντο, Γιάνσονς, Μαζούρ, Μακέρας, Μάρρινερ,  Μπάρενμποϊμ, Ντέιβις, κ.ά., διάσημους λυρικούς τραγουδιστές, αλλά και γνωστά σύνολα μουσικής δωματίου.

Διαβάστε στο ΤΑR ένα ξεχωριστό  αφιέρωμα  στον  Άλφρεντ Μπρέντελ από την πιανίστα  Έφη Αγραφιώτη     ΕΔΩ"ΑΛΦΡΕΝΤ ΜΠΡΕΝΤΕΛ in do mineur…"

2 σχόλια:

Lampros Lampinos είπε...

Toν Μπρέντελ από το πρώτο σας βιντεάκι τον γνώρισα...
Πολύ ευχάριστο το μπλογκ σας... Καλή χρονιά και καλή επιτυχία στις μουσικές σπουδές των παιδιών σας!

Τροφώνιο Ωδείο είπε...

Ευχαριστούμε πολύ!
Πολλές ευχές για μια καλύτερη χρονιά γεμάτη από μελωδία και αρμονία!