Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

"Ορχήστρα των μελανών Χρωμάτων"

«Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν θα δεχόταν ποτέ να βλέπει μουσικούς σ' αυτή την απελπιστική κατάσταση», λέει ο επί 20ετία αρχιμουσικός της ορχήστρας, Μίλτος Λογιάδης Πρώτο θέμα
 «Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν θα δεχόταν ποτέ να βλέπει μουσικούς σ' αυτή την απελπιστική κατάσταση», λέει ο επί 20ετία αρχιμουσικός της ορχήστρας, Μίλτος Λογιάδης
Την παραίτησή του από τη θέση του αρχιμουσικού της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπέβαλλε χθες, με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, ο Μίλτος Λογιάδης, ο οποίος παρέμεινε στη θέση αυτή, τα τελευταία 20 χρόνια.
Επιστολή
«Κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, νιώθω ότι αποτελεί χρέος μου προς τον ιδρυτή της Ορχήστρας των Χρωμάτων, τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, να υποβάλω την παραίτησή μου, γνωρίζοντας ότι εκείνος δεν θα δεχόταν ποτέ να βλέπει συναδέλφους του μουσικούς σε αυτή την απελπιστική κατάσταση. Ο λόγος της παραίτησής μου είναι πως δεν διαθέτω άλλες ψυχικές αντοχές για να φέρω σε πέρας το έργο της ορχήστρας, όπως ορίζουν το καταστατικό και οι στόχοι του ιδρυτή της» αναφέρει ο αρχιμουσικός στην επιστολή παραίτησής του.
Ο κ. Λογιάδης κάνει λόγο για «αδιαφορία της Πολιτείας» από την ίδρυση της Ορχήστρας έως σήμερα και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, για ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς. Όπως υποστηρίζει ο απλός μουσικός αμείβεται μόλις με 650 ευρώ μηνιαίως και με μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές. Ο αρχιμουσικός της Ορχήστρας καταγγέλλει επίσης «παράνομο μηδενισμό της τακτικής επιχορήγησης του ΥΠΠΟΤ για το 2011», μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης και τέλος την απόφαση του ΥΠΠΟΤ για ένταξη της Ορχήστρας στην ΕΡΤ «χωρίς χρονικό προσδιορισμό και ακριβείς προδιαγραφές».
«Η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπήρξε έργο ζωής για μένα και πράγματι πίστευα ότι θα τελειώσω την καριέρα μου σ' αυτήν. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί» καταλήγει στην επιστολή του, ο κ. Λογιάδης.

Άρθρο στην Ελευθεροτυπία με τίτλο Ορχήστρα των μελανών Χρωμάτων
Η χθεσινή παραίτηση του επί 20ετία αρχιμουσικού της Ορχήστρας των Χρωμάτων, Μίλτου Λογιάδη, ήταν αναμφισβήτητα κεραυνός. Η απόφασή του, όμως, δεν ήταν ξαφνική και παρορμητική. Για να παραιτηθεί έτσι ο «ταγμένος» Λογιάδης, συνέβαινε καιρό τώρα κάτι πολύ σοβαρό.
Το απόγευμα έγινε σοβαρότερο: πληροφορίες έφεραν τους 40 μόνιμους μουσικούς της ορχήστρας, που κλείνουν απλήρωτοι 7 μήνες, να εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, για πρώτη φορά στην ιστορία της ορχήστρας (η οποία ιδρύθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι το 1989 και επανιδρύθηκε την επαύριο του θανάτου του, το 1994, ως επιχορηγούμενο από το κράτος νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) ματαιώνεται η αυριανή επετειακή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής για τα 17 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη. Ούτως ή άλλως, ο Μίλτος Λογιάδης είχε αρνηθεί να τη διευθύνει. Ομως, η ματαίωση είναι το έλασσον. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων βρίσκεται σε αδιέξοδο, το οποίο ενδέχεται να σημάνει τη διάλυσή της.

Το «θυελλώδες» τοπίο περιέγραφε και ο Λογιάδης στην επιστολή παραίτησης που απηύθυνε στον πρόεδρο (Γιώργο Στεφανάκη) και στο δ.σ. της ορχήστρας και κοινοποίησε στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, και στον υφυπουργό, Τηλέμαχο Χυτήρη. «Δεν διαθέτω άλλες ψυχικές αντοχές για να φέρω σε πέρας το έργο της ορχήστρας, όπως ορίζουν το καταστατικό και οι στόχοι του ιδρυτή της», εξηγούσε.
Και αντιπαρέβαλλε την «αδιαφορία» που, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, επέδειξαν προς την ορχήστρα οι υπουργοί Πολιτισμού από το '94, με τη μεγάλη αφοσίωση των μουσικών της, «παρά τους ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς (650 ευρώ μηνιαίως) και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές». Περιέγραφε και τη σημερινή κατάσταση: «Ο παράνομος μηδενισμός της τακτικής επιχορήγησης του ΥΠΠΟΤ για το 2011 και η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης, η οποία πλέον θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους προς το ΙΚΑ, έχουν οδηγήσει το μόνιμο δυναμικό και τους έκτακτους συνεργάτες της ορχήστρας σε απελπισία».
Τέλος, σχολίαζε το «παρασκήνιο» μιας αμφισβητούμενης λύσης, που είχε προβληθεί από το υπουργείο ως «σωτήρια» για την ορχήστρα: την οργανική της ένταξη στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. «Η ασάφεια και οι αντικρουόμενες απόψεις του υπουργείου σχετικά με τους όρους της ένταξης έχουν επιτείνει την ανησυχία όλων για το μέλλον της και έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν το ΥΠΠΟΤ προτίθεται να σώσει την Ορχήστρα των Χρωμάτων διατηρώντας τη φυσιογνωμία της και τον αριθμό των 40 μόνιμων μουσικών», γράφει ο Λογιάδης.
Το ΥΠΠΟΤ είχε προκρίνει το σχέδιο τον Μάρτιο, με το σκεπτικό ότι ήδη από τους 40 μόνιμους μουσικούς των «Χρωμάτων», οι 14 συνεργάζονταν και με τη Συμφωνική της ΕΡΤ. «Φοβούμαι, όμως, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της καλλιτεχνικής μας αυτονομίας και του αριθμού των μουσικών», πιστεύει ο Λογιάδης. Μετά απ' όλα αυτά αισθάνεται ως «χρέος» την παραίτησή του, «γνωρίζοντας ότι ο Μάνος Χατζιδάκις δεν θα δεχόταν ποτέ να βλέπει μουσικούς σ' αυτή την απελπιστική κατάσταση». «Δεν παραιτήθηκα γιατί προσβλέπω σε κάτι», λέει. «Το 'κανα γιατί θέλω να σέβομαι τον εαυτό μου».
Φέτος, η πολύπαθη αν και εξαιρετικά δημιουργική ορχήστρα εξασφάλισε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση. Μεταφραζόταν σε τριετή χορηγία, 900.000 ευρώ για 36 συναυλίες (12 ετησίως) στην έδρα της. Οπως όμως εξηγούσαν οι μουσικοί, τα 300.000 ευρώ ετησίως, αν και ανακουφιστικά, καλύπτουν μόνον το 13% των ετήσιων ανελαστικών εξόδων, που ανέρχονται σε 1.670.000 ευρώ. Κι επιπλέον, επικρέμαται το «κληροδοτημένο» χρέος των 1.400.000 ευρώ. Οσο για τα «έναντι» 300.000 ευρώ, που θα έδινε το ΥΠΠΟΤ για να κλείσουν μερικές τρύπες, ακόμα αναμένονται.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μουσικοί μένουν απλήρωτοι 7 μήνες. Είναι, όμως, η πρώτη που αισθάνονται πως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι, έστω μετά από ένα διάστημα, θα πληρωθούν. Δεν άντεχα άλλο να πηγαίνω στην πρόβα και οι μουσικοί να βάζουν ξαφνικά τα κλάματα», ομολογεί ο Λογιάδης. «Ας καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι οι καλλιτέχνες δεν είμαστε χομπίστες. Είμαστε εργαζόμενοι. Μηδένισαν, όμως, τις προοπτικές μας», παρατηρεί πικρά εκείνος που κάποτε ονειρευόταν ότι θα ολοκληρώσει την καριέρα του στην Ορχήστρα από την οποία είχε ξεκινήσει. *
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: