Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Σαν σήμερα στη μουσική..."Ολιβιέ Μεσιάν "


Σαν σήμερα το 1908 γεννιέται ο γαλλος συνθετης  Ολιβιέ Μεσιάν 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ 
Ολιβιέ Μεσιάν (1908-1992) : Πρόκειται για ένα συνθέτη που άσκησε μεγάλη επιρροή στους μαθητές του, ακολουθώντας έναν μοναδικό, δικό του δρόμο όσον αφορά τη μουσική σύνθεση. Δανειζόμενος στοιχεία από την Αρχαία Ελληνική, την Ινδική και την Ινδονησιακή παράδοση, από την Γρηγοριανή μουσική (με τις ατελείωτες μελωδίες και την αρρυθμία της), καθώς και από την ίδια την μουσική της φύσης, το κελάιδημα των πουλιών (το οποίο ηχογράφησε και κατέγραψε σε παρτιτούρα με μέγιστη ακρίβεια), έγραψε μουσική η οποία οδήγησε σε νέους δρόμους εξερεύνησης και αναζήτησης τη διεθνή μουσική κοινότητα..
O Ολιβιέ Μεσιάν  έδινε πολύ μεγάλη σημασία στον ακριβέστατο ρυθμό της μουσικής, στον οποίο ενσωμάτωνε διάφορες φανερές ή κρυφές συμμετρίες. Για αυτόν η μελωδία ήταν η "καρδιά" της μουσικής. Χρησιμοποίησε ενορχήστρωση με όργανα άλλων λαών (όπως η ορχήστρα "Γκάμελαν" της Ιάβας), ενώ είχε μεγάλη συνεισφορά στην τέχνη του εκκλησιαστικού οργάνου καθώς και σε πρωτότυπες τεχνικές εκτέλεσης για το πιάνο. Ειδικής σημασίας υπήρξε το έργο του "Τρόπος των αξιών και των εντάσεων" το οποίο πρωτοεφάρμοσε τον Γενικευμένο (ή Καθολικό) Σειραϊσμό. Τελικά, το πολύ προσωπικό ύφος του συνθέτη δεν βρήκε συνεχιστές, όμως, επηρέασε αποτελεσματικά όλη τη γενιά των νέων συνθετών (Μπουλέζ, Ξενάκης, Στοκχάουζεν) όντας καθηγητής στο Ωδείο του Παρισιού για πάρα πολλά χρόνια.



 Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μουσική του - Φωνητική μουσική : Τραγούδια της γης και του ουρανού, Ποιήματα για το Mi (τη νότα μι), Μικρές λειτουργίες της Θείας Παρουσίας, 5 Παρατράγουδα για 12 φωνές a capella (χορωδία μόνον). Συμφωνική Μουσική : Λησμονημένες Προσφορές, Ανάληψη, Συμφωνία Τουρανγκαλίλα σε 10 μέρη, Το ξύπνημα των Πουλιών, Εξωτικά πουλιά για πιάνο και ορχήστρα, Χρονοχρωμία. Μουσική δωματίου : Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου για πιάνο, βιολί, κλαρινέτο και βιολοντσέλλο. Έργα για πιάνο : 8 πρελούδια, Οράματα του Αμήν για δύο πιάνα, 20 Προσευχές στο Παιδί - Ιησού, Τρόπος των αξιών και των εντάσεων, Neumes rythmiques, Το νησί της φωτιάς, Κατάλογος των πουλιών. Εργα για εκκλησιαστικό όργανο : Ο Μυστικός Δείπνος, Το όραμα της αθάνατης Εκκλησίας, Η Ανάληψη, Η Γέννηση, Τα ένδοξα κορμιά, Λειτουργία της Πεντηκοστής, Το βιβλίο του οργάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: