Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

Πράγα - Bedřich Smetana

Μπέντριχ Σμέτανα (Bedřich Smetana)

(2 Mαρτίου - 12 Μαϊου) Τσέχος μουσικοσυνθέτης του  Ρομαντισμού (1824-1884)

Ο Σμέτανα ήταν γιος ζυποποιού.Μελέτησε  πιάνο και  βιολί  από νεαρή ηλικία, και έπαιξε σε ένα ερασιτεχνικό κουαρτέτο με άλλα μέλη της οικογένειάς του. Υπήρξε μαθητής σε γυμνάσιο του Πίλζεν το 1840-1843. Σπούδασε μουσική στην Πράγα παρά την αρχική αντίδραση του πατέρα του. Εξασφάλισε μια θέση ως κύριος μουσικός σε μια ευγενή οικογένεια, και το 1848 έλαβε χρήματα από τον Φράντς Λίστ για να συνεχισει τις σπουδες του.

Το 1856, ο Σμέτανα κινήθηκε προς το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου δίδαξε και διεύθυνε. Το 1863, γύρισε πίσω στην Πράγα, άνοιξε ένα νέο σχολείο μουσικής και αφιερώθηκε στην προώθηση της τσεχικής μουσικής. Από το 1875 έζησε στο μικρό χωριό Jabkenice. Το 1883 ο Σμέτανα, λόγω στα περαιτέρω προοδευτικά νευρολογικά αποτελέσματα της ασθένειάς του, έγινε παράφρων, και λήφθηκε σε ένα διανοητικό νοσοκομείο στην Πράγα, όπου πέθανε το επόμενο έτος.

Ο Σμέτανα ήταν ο πρώτος συνθέτης που εγράψε μουσική σε συγκεκριμένα τσέχικα θέματα και χαρακτήρα. Πολλές από τις όπερές του είναι βασισμένες σε τσεχικούς μύθους, με πιο γνωστή την κωμωδία της ανταλλαγμένης νύφης (1866). Χρησιμοποίησε πολλούς τσεχικούς ρυθμούς χορού και οι μελωδίες του μερικές φορές μοιάζουν με τα λαϊκά τραγούδια της Τσεχίας. Άσκησε μεγάλη επιρροή στον Αντονίν Ντβόρζακ, ο οποίος χρησιμοποίησε επισης τσεχικά θέματα στα έργα του.Κάθε χρόνο, στην επέτείου θανάτου του, ξεκινάει το Διεθνές μουσικό φεστιβάλ της Πράγα.

Eiναι γνωστός για το συμφωνικό ποίημα του Vltava(Μολδάβας) , το δεύτερο από τα 6 της συλλογής Mα vlast ("Η χώρα μου"), και για την όπερά του "Η ανταλλαγμένη νύφη" κ.α.Μουσείο Σμέτανα

Δεν υπάρχουν σχόλια: