Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

"EN ΧΟΡΔΑΙΣ" στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Θεσσαλονίκης

Σήμερα 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ώρα 21.00μμ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, (25ης Μαρτίου & Παραλία) το μουσικό σχήμα "Εν Χορδαίς"παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη μουσική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης.

Το βραβευμένο με το "Grand Prix des musiques du monde" της Γαλλικής Ραδιοφωνίας μουσικό σχήμα "Εν Χορδαίς", παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μουσική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης, με τη συμμετοχή προσκεκλημένων δεξιοτεχνών από τη Μεσόγειο.
Την Πόλη και τις ομορφιές της ύμνησαν με θέρμη Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι, Τούρκοι, Σλάβοι και άλλοι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου, κληροδοτώντας μας μία πλούσια παράδοση που καθόρισε τις μουσικές παραδόσεις της καθ' ημάς Ανατολής. Έτσι, στη συναυλία ακούγονται σπάνιας ομορφιάς και καλλιτεχνικής αξίας τραγούδια των Ελλήνων της Πόλης, συνθέσεις των μεταβυζαντινών μουσικοδιδασκάλων, τραγούδια αρμένικα, τουρκικά, καθώς και σεφαραδίτικα από τη σημαντική ισπανοεβραϊκή παράδοση.


Χρόνης Αηδονίδης
: τραγούδι
Françoise Atlan
: τραγούδι
Θωμάς Κοροβίνης
: τραγούδι
Dilec Koç
: τραγούδι
Haig Yazdjian
: oύτι, τραγούδι
Hassan Faqir
νάι

Μουσικό Σχήμα "Constantinople"
Kiya Tabassian
: setar
Ziya Tabassian
: tombak
Saeed Kamjoo
: kamanche

Μουσικό σχήμα "Εν Χορδαίς"
Κυριάκος Πετράς
: βιολί
Κυριάκος Καλαϊτζίδης
: ούτι
Δρόσος Κουτσοκώστας
: τραγούδι
Άλκης Ζοπόγλου
: κανονάκι
Βασίλης Τζωρτζίνης: κοντραμπάσο
Πέτρος Παπαγεωργίου
: τουμπελέκι, μπεντίρ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Λίγα λόγια για το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς:

Από την ίδρυσή του (1993) το σχήμα συνδυάζοντας την έρευνα με τη ζωντανή μουσική πράξη, έχει πλήθος συμμετοχών σε εκδηλώσεις πανηγυρικού χαρακτήρα, λαϊκά δρώμενα και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε πόλεις του εξωτερικού (Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Μασσαλία, Κοπεγχάγη, Βελιγράδι, Φιλιππούπολη, Νυρεμβέργη, Βενετία, Βρυξέλλες, Μόντρεαλ, Λουξεμβούργο, Κάιρο, Τύνιδα, Αμάν, Λάρνακα και Βηρυτό).
Μεταξύ των πολυάριθμων συνεργασιών του σχήματος με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες ξεχωρίζουν αυτές με τους: Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, Πετρολούκα Χαλκιά, Χρόνη Αηδονίδη, Σόλωνα Λέκκα, τους Τούρκους Suleyman Erguner, Melihat και Necip Gulses, τους Λιβανέζους Mahmut Siblini, Imane Homsy, Ghada Sbeir και Rima Khcheich, την Τυνήσια Sonia Mbarek, και τους Πέρσες Ηossein Omoumi, Kiya και Ziya Tabassian.



Δεν υπάρχουν σχόλια: