. Τροφώνιο Ωδείο

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Φεστιβαλ " Γύρω από το πιάνο"


“Ένα παζλ με 34 κομμάτια...”
Ένα παζλ με 34 κομμάτια, όσοι και οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν σε αυτό, παρουσιάζουν οι διοργανωτές του καθιερωμένου πλέον φεστιβάλ μουσικής δωματίου «γύρω απ’ το πιάνο», που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου.

  Αναλυτικά το πρόγραμμα  από την αυριανή 2η μέρα  
 Δευτέρα 7/11, ώρα 20:30 
«Νέοι και διάσημοι»Έργα Haydn, Shostakovich & Rota
Με τη φράση του Γαλλικου περιοδικού Opus HD «τα πάντα σε αυτή την Ορχήστρα αναδύουν το πάθος για τη μουσική...», με ένα απαιτητικό, αλλά και άκρως γοητευτικό πρόγραμμα, η περίφημη Amsterdam Sinfonietta έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, καλεσμένη του φεστιβάλ γύρω απ’ το πιάνο που πραγματοποιείται και φέτος στην αίθουσα Παρνασσός. Με 22 μόνιμους σολίστ στο δυναμικό της, με ρεπερτόριο από το μπαρόκ μέχρι και τις μέρες μας, με ηχογραφήσεις υψηλής ποιότητας, με περιοδείες και εμφανίσεις στις διασημότερες αίθουσες στον κόσμο, η Amsterdam Sinfonietta είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο καταξιωμένες ορχήστρες εγχόρδων παγκοσμίως.
Στη μοναδική της συναυλία στην Αθήνα με τίτλο «Νέοι και Διάσημοι» θα ερμηνεύσει τα έργα Πρελούδιο και Σκέρτσο, έργο 11 και Συμφωνία δωματίου σε λα ύφεση, έργο 118a του Dmitri Shostakovich, το Κοντσέρτο για πιάνο και έγχορδα σε σολ μείζονα του Joseph Haydn και το Κοντσέρτο για έγχορδα του Nino Rota. Με την ορχήστρα συμπράττει ως σολίστ ένα νέο ανερχόμενο αστέρι από την Ελλάδα, η βραβευμένη στη Νέα Υόρκη πιανίστα Θεοδοσία Ντόκου, απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου.
Εξάρχουσα και καλλιτεχνική διευθύντρια της Amsterdam Sinfonietta είναι η Σκωτσέζα βιολονίστα Candida Thompson.

Τρίτη 8/11, ώρα 20:30
«Λιστ και περί αυτού..» Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη 
Η τρίτη βραδιά του Κύκλου, είναι αφιερωμένη στο συνθέτη Franz Liszt, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννησή του.
Στο πρώτο μέρος, οι συνθέτες Κωνσταντίνος Γρηγορίου και Στάθης Γυφτάκης εμπνέονται από μουσικά θέματα του Liszt για να δημιουργήσουν νέες συνθέσεις, κατόπιν παραγγελίας του Φεστιβάλ «γύρω απ’ το πιάνο», που θα ερμηνευτούν σε πρώτη εκτέλεση από τους πιανίστες, Λορέντα Ράμου και Δημήτρη Κούκο, ενώ ο Γιώργος Ψυχογιός θα αυτοσχεδιάσει πάνω σε μια μουσική φράση του Liszt.
  Αναλυτικά 
 Στάθης Γυφτάκης: Νέο έργο, εμπνευσμένο από ποιήματα του Σουηδού Νομπελίστα Tomas Tranströmer (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011) από την ποιητική συλλογή "Πένθιμη Γόνδολα" (Ο τίτλος είναι βασισμένος στο ομώνυμο έργο για πιάνο του Liszt)
Λορέντα Ράμου, πιάνο
Κωνσταντίνος Γρηγορίου: Τέσσερα Νυχτερινά για σόλο πιάνο
Δημήτρης Κούκος, πιάνο
Αυτοσχεδιασμός στον Franz Liszt
Γιώργος Ψυχογιός, πιάνο
Στο δεύτερο μέρος, το πιανιστικό ντούο από την Ιταλία, Daniele Riviera και Gabriele Baldocci, θα παρουσιάσουν έργα του Liszt για 4 χέρια.
Franz Liszt: Les Préludes  (μεταγραφή για 4 χέρια
Sergei Rachmaninov: Έξι κομμάτια, έργο 11
Daniel Rivera & Gabriele Baldocci, πιάνο ντούο

Σάββατο 12/11, ώρα 20:30
«A Tango Cabaret» από τον Gardel στον Piazzolla 
Σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη
Ο στενός συνεργάτης του Astor Piazzolla, Pablo Zinger, πιανίστας, συνθέτης, μαέστρος και αυθεντικός ερμηνευτής, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «γύρω από το πιάνο» και ξεδιπλώνει την ιστορία του τάγκο. Με αφετηρία τις λαϊκές γειτονιές του Μπουένος Άϊρες και του Μοντεβιδέο, εκεί όπου τον 19ο αιώνα γεννήθηκε το τάγκο, μας μεταφέρει στον «ήρωα» Carlos Gardel, που έβγαλε το νέο «παρεξηγημένο» μουσικό είδος από το περιθώριο και το έκανε αποδεκτό στη μεσαία και ανώτερη τάξη, για να εξαπλωθεί και να γίνει σταδιακά μόδα στα ευρωπαϊκά σαλόνια του 20ου αιώνα, και καταλήγει στο Nuevo Tango (νέο τάγκο) στο οποίο ο Astor Piazzolla ενσωμάτωσε στοιχεία της τζαζ και κλασικής μουσικής.
Μαζί του στην περιπλάνηση αυτή, η Αργεντίνα μεσόφωνος Désirée Halac, που ακροβατεί με μοναδική δεξιοτεχνία ανάμεσα στην όπερα, το ορατόριο, τη μουσική δωματίου, το τάγκο και τα παραδοσιακά τραγούδια της Αργεντινής.

 Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας το κουιντέτο TANGartO, που αποτελείται από τους Λευτέρη Γρίβα (μπαντονεόν), Γιώργο Παναγιωτόπουλο (βιολί), Θωμά Κοντογεώργη (πιάνο),Ορέστη Καλαμπαλίκη (κιθάρα) και Γιώργο Αρνή (κοντραμπάσο), ερμηνεύει αξεπέραστα έργα τωνPiazzolla, Galliano και Salgan.
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες...
Γεννημένος στην Ουρουγουάη, ο Νεοϋορκέζος Pablo Zinger είναι ευρέως γνωστός ως μαέστρος, πιανίστας, συγγραφέας, συνθέτης, ενορχηστρωτής και αφηγητής, και ειδικεύεται στο τάγκο, την ισπανική Zarzuela, τη μουσική της Λατινικής Αμερικής και τη μουσική του Astor Piazzolla του οποίου υπήρξε και στενός συνεργάτης. Έχει συμπράξει με ορχήστρες σε όλη την Αμερική, Ισπανία, Ρωσία, Πολωνία, Σλοβενία, Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Γερμανία και Νορβηγία και θεωρείται ο κατεξοχήν εισηγητής του είδους Zarzuela στην Αμερική. Ανάμεσα στις δισκογραφικές του δουλειές ξεχωρίζει η ηχογράφηση του θρυλικού «Tango Apasionado» με τον Astor Piazzolla, το «Las Puertas de la Mañana» του Carlos Guastavino και δύο δίσκοι με μουσική του Carlos Suriñach, ενώ έχει συνεργαστεί και με τον Plácido Domingo.
Το κουιντέτο TANGartO είναι ένα σύνολο που έχει συνδέσει το όνομά του με την ερμηνεία και το αυθεντικό συναίσθημα των Αργεντίνικωνtangos. Έχοντας διαγράψει μια αξιόλογη και πεισματικά προσεγμένη καλλιτεχνική πορεία από το 1996, έχει συνεργαστεί με πολλούς τραγουδιστές και χορευτές, με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και μουσικές σκηνές και έχει συμμετάσχει σε σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς (Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Tango Festivals).
Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Αλεξάνδρα Νομίδου
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου