. Τροφώνιο Ωδείο

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα στη μουσική... Αγνή Μπάλτσα


Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου 1944  γεννήθηκε η Ελληνίδα διεθνούς φήμης μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα





                              






Βιογραφία
Η Αγνή Μπάλτσα, Ελληνίδα διεθνούς φήμης μέτζο-σοπράνο, γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1944 στη Λευκάδα.
Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στη γενέτειρά της από την ηλικία των έξι ετών και στα οκτώ της συνέθετε μουσικά κομμάτια. Τραγουδούσε στη χορωδία του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφέας» Λευκάδας, και πήρε μέρος στις συναυλίες του είτε ως κορίστα είτε ως σολίστ, υπό τη διεύθυνση των Δημήτρη Βλάχου και Ν. Θάνου-Μορίνα. Συνέχισε τις μουσικές της σπουδές από το 1958 στην Αθήνα, ενώ το 1964 κέρδισε το τρίτο βραβείο στον διεθνή μουσικό Διαγωνισμό στο Βουκουρέστι και τον Ιανουάριο του 1965 της απονεμήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας». Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, με καθηγήτρια τη Νουνούκα Φραγκιά Σπηλιοπούλου. Παρακολούθησε μαθήματα στις Μουσικές Ακαδημίες του Μονάχου και στο «στούντιο» της Όπερας της Φρανκφούρτης. Εκτός από φωνητική, μελέτησε θεατρική υποκριτική και γερμανική λογοτεχνία.
Μουσική διαδρομή

Πρωτοεμφανίστηκε τραγουδώντας τον «Κερουμπίνο» στο έργο «Γάμοι του Φίγκαρο» στην Όπερα της Φρανκφούρτης, όπου τραγούδησε από το 1968 έως το 1972. Στις 31 Αυγούστου 1973, εμφανίστηκε στην Deutche Oper στο Βερολίνο και τραγούδησε τον Ορλόφσκυ στο έργο «Νυχτερίδα», μια εβδομάδα αργότερα τον Κερουμπίνο, ενώ στις 14 Μαρτίου 1974 στη Φρανκφούρτη, ερμήνευσε τον Οκτάβιαν στο έργο ο «Ιππότης με το Ρόδο», ρόλοι ανδρικών προσώπων που τραγουδιούνται από γυναίκες. Στις 4 Απριλίου 1974 υποδύθηκε στο Βερολίνο την Όλγα στο έργο «Ευγένιος Ονιέγκιν» και στις 25 Οκτωβρίου 1974, τον Σέξτο στο έργο «Επιείκεια του Τίτου», ενώ στις 3 Μαρτίου 1975 ερμήνευσε στην Όπερα του Αμβούργου τη «Σταχτοπούτα» του Ροσσίνι.
Έχει συνεργαστεί με τους διασημότερους μαέστρους του κόσμου, όπως ο Ευγένιος Γιόχουμ, στις 29 Σεπτεμβρίου 1975 ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και η Φιλαρμονική του Βερολίνου, στα έργα «Λειτουργία της Στέψης» του Μότσαρτ και «Τε Ντέουμ» του Μπρούκνερ και στις 11 Ιανουαρίου 1976 ο Καρλ Μπαιμ, υπό τη διεύθυνση του οποίου τραγούδησε στη Σκάλα του Μιλάνου ως Ντοραμπέλα στο «Έτσι κάνουν όλες», καθώς και με τους Μπερνστάιν, Αμπάντο και Σινόπολι. Οι Γερμανοί κριτικοί την έχουν αποκαλέσει «...μαργαριτάρι στο περιδέραιο της Όπερας», και ο διάσημος μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν έχει δηλώσει ότι «...είναι η σημαντικότερη δραματική μέτζο της εποχής μας».
Στις 27 Μαρτίου 1976 με τον Νέλο Σάντι, τραγούδησε στη Ζυρίχη ως Ροζίνα, ενώ τον ίδιο χρόνο εμφανίστηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου ως Κερουμπίνο. Τον Νοέμβριο του 1976 τραγουδάει «Αριάδνη στη Νάξο» στην Όπερα της Βιέννης και στις στις 25 Φεβρουαρίου 1977 με Έλληνες πρωταγωνιστές, Ροζίνα η Μπάλτσα, Φίγκαρο ο Πασχάλης και Αλμαβίβα ο Παπούλκας, παρουσίασσαν την όπερα ο «Κουρέας της Σεβίλλης». Το καλοκαίρι του 1977 εμφανίστηκε ως Ηρωδιάδα στο έργο «Σαλώμη» με μαέστρο τον Κάραγιαν, στο Φεστιβάλ «Ζάλτσμπουργκ 1977». Το 1980 τραγούδησε στην Όπερα του Παρισιού και στη συνέχεια στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης ερμηνεύοντας την «Κάρμεν».
Πραγματοποίησε περιοδείες σε χώρες της Άπω Ανατολής όπως την Ιαπωνία και την Κορέα, ενώ ερμήνευσε ρόλους όπως η Δαλιδά στο «Σαμψών και Δαλιδά», Άμνερις στην«Αΐντα», Σαρλότ στο «Βέρθερος», Διδώ στους «Τρώες», Συνθέτης στην «Αριάδνη στη Νάξο», Βασίλισσα Ελιζαμπέτα στη «Μαρία Στούαρτ», Τζουλιέτα στα «Παραμύθια Χόφμαν», Σαντούτσα στην «Καβαλλερία Ρουστικάνα», Ρωμαίος στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», Σέξτος στη «Η Μεγαλοψυχία του Τίτου» , Ανταλτζίζα στη «Νόρμα», Ιζαμπέλα στην «Ιταλίδα στο Αλγέρι».
Εμφανίστηκε στην Ελλάδα μόλις το 1984, ερμηνεύοντας «Κάρμεν» με την Όπερα της Ζυρίχης και επέστρεψε επίσης τα χρόνια 1987, 1988, 1993, 1994, 1995, στις 28 Ιουλίου 2008 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας καθώς και στο Ηρώδειο [1] τον Σεπτέμβριο του 2009, στη συναυλία με τίτλο «Τα τραγούδια της πατρίδας μου» με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις 17 Μαΐου 2012 τραγούδησε [2] τον Ελληνικό Εθνικό ύμνο στο Παναθηναϊκό στάδιο, στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.
Διακρίσεις

Τιμήθηκε με
το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης των Αθηνών,
τον τίτλο της Kammersaengerin από την Όπερα της Βιέννης,
το "prestige lyrique", που της απονεμήθηκε απενεμήθη από τον Ζακ Λανγκ,
τιμητικό Μετάλλιο του γερμανικού κράτους
τον Ελληνικό Ταξιάρχη του Φοίνικα, το 1995,
ενώ είναι
επίτιμο μέλος της Όπερας της Βιέννης και
τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Δισκογραφία

Κυκλοφορούν οι μουσικές της ηχογραφήσεις
«Ο Ασκάνιος στην Άλμπα» 1976,
«Ο Μαγικός Αυλός» 1980,
«Έτσι κάνουν όλες» 1982,
«Ιδομενεύς» 1983,
«Οι γάμοι του Φίγκαρο» 1985,
«Ντον Τζιοβάννι» 1985,
«Μιθριδάτης, βασιλιάς του Πόντου» 1991,
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης»,
«Σταχτοπούτα»,
«Η Ιταλίδα στο Αλγέρι»,
«Μαρία Στιούαρτ»,
«Το Κουδουνάκι»,
«Καπουλέτοι και Μοντέκοι»,
«Σαμψών και Δαλιδά»,
«Καβαλλερία Ρουστικάνα»,
«Τζιοκόντα»,
«Αϊντα»,
«Ντον Κάρλο»,
«Ο ιππότης με το ρόδο»,
«Σαλώμη»,
«Κάρμεν»,
«Νυχτερίδα».
Έχει ερμηνεύσει τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη, αν και ο ίδιος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος θεωρώντας την ακατάλληλα ερμηνεύτρια για τα μουσικά του έργα [3], και πραγματοποίησε μουσικές περιοδείες με τον Σταύρο Ξαρχάκο.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου