. Τροφώνιο Ωδείο

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Νεοφιλελευθερισμός και μεγάλη μουσική: έννοιες ασύμβατες

του Μάρκου Τσέτσου
 Η απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ δεν αφορά μόνο την ενημέρωση. Αφορά τον πολιτισμό και, κυρίως, τη μεγάλη μουσική, τη μουσική του Μπαχ, του Μότσαρτ, του Μπετόβεν, του Μπραμς, του Μάλερ, του Σοστακόβιτς και τόσων άλλων. Ελάχιστα έγινε συνειδητό ότι η κατάργηση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Χορωδία) κατέστησε τη χώρα μας τη φτωχότερη μουσικά χώρα της Δύσης. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, με τα δέκα εκατομμύρια των κατοίκων της, διαθέτει μόλις τρεις δημόσια χρηματοδοτούμενες και πλήρους σύστασης συμφωνικές ορχήστρες και μία χορωδία: τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα και Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η δικαιολόγηση είναι γνωστή και αφορά το σύνολο των δημόσιων θεσμών που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά: κοστίζουν υπερβολικά στους φορολογουμένους και δεν αποδίδουν (στο κράτος-επιχειρηματία) το οικονομικό πλεόνασμα που «απαιτεί η κοινωνία» από αυτούς. Γνωστό, βεβαίως, είναι και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, η εκχώρηση, δηλαδή, της διαχείρισης των δημόσιων αγαθών στους ιδιώτες.
Στην περίπτωση, ωστόσο, καταργημένων μουσικών σχημάτων όπως τα παραπάνω, τα πράγματα έχουν λίγο διαφορετικά: ουδείς ιδιώτης αναμένεται να τα αγοράσει! Θα αγοράσουν το σύνολο των φυσικών πόρων και των υποδομών παραγωγής και εκμετάλλευσής τους, όχι όμως τη μεγάλη τέχνη και τη μεγάλη μουσική με τους θεσμούς αναπαραγωγής της, τις συμφωνικές ορχήστρες και τις χορωδίες. Το επιχείρημα είναι και σε αυτή την περίπτωση γνωστό και απλό: το κόστος διατήρησης των συγκεκριμένων μουσικών θεσμών είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο του κέρδους που αποφέρουν στον οποιονδήποτε ιδιοκτήτη τους. Στη νέα κατάσταση πραγμάτων, το καλλιτεχνικό προσωπικό της ΕΡΤ θα κριθεί απολύτως περιττό, προκλητική πολυτέλεια για ένα κράτος σε κρίση.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2013

Η  Λιβαδειά βρίσκεται για 6η χρονιά ανάμεσα στις 29 πόλεις της Ελλάδας και  σε εκατοντάδες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη  που  συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής. 

Το Τροφωνιο Ωδείο και το ArtCafe Αστραδενή συνεργάζονται για 3η χρονιά και συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής με τη συναυλία που διοργανώνουν την Παρασκευή 21 Ιουνιου 2013 στο Art Cafe Αστραδενή (πεζόδρομος - Ερκυνας 5 Λιβαδειά) και ώρα 9.30 μ.μ.                                       
Σας προσκαλούμε να αφήσετε στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας και να αφεθείτε στους ρυθμούς της καρδιάς και στη δύναμη της μουσικής.
Στο πρόγραμμμα της συναυλίας με τίτλο " Οδός μουσικών ονείρων με άρωμα Μεσογείου " θα  παρουσιαστούν  μουσικές και τραγούδια από τη μπαρόκ έως τη σύγχρονη μουσική από τους καθηγητές του Τροφώνιου Ωδείου .
Αναλυτικά  συμμετέχουν  οι καθηγητές        

τραγούδι: Άννα Μουζάκη, Σταυρούλα Πολλάτου  
βιολί: Ρεγγίνα Σαρούν
τσέλο: Ναταλία Σερμπάτα
πιάνο:Φιλιώ Στάμου  
κιθάρα: Κωνσταντίνος Ζώτας 
 (πιάνο  παίζει  επίσης και η μαθήτρια της Ανωτέρας Σχολής πιάνου Γεωργία Μήτραινα)

 Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής
Από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, για 14η συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ταυτόχρονα με εκατοντάδες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πώς ξεκίνησαν όλα; Το 1982, την 21η Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».
Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται από τους υποστηρικτές της Γιορτής.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.
Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις (29 το 2012).
Η Λιβαδειά συμμετέχει στο Δίκτυο των πόλεων της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής για έκτη χρονιά. Ξεκίνησε τη συμμετοχή της για πρώτη χρονιά (2008) με το δήμο Λιβαδειάς. Τα επόμενα χρόνια  συνεχίστηκε από το Τροφώνιο Ωδείο και από το 2011 και σε συνεργασία με το Art Cafe Αστραδενή

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Επιστολή του μουσικού Φίλιππου Τσαλαχούρη προς τον πρωθυπουργό

                    Τα παιδιά του Φίλιππα Τσαλαχούρη  παραδίδουν στην οικία του πρωθυπουργού την επιστολή του πατέρα τους...

Προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας      

                                                                                                            Κηφισιά 15 Ιουνίου 2013

κ. Αντώνη Σαμαρά
κ. Πρόεδρε,
Είναι περιττό να επαναλάβω, όπως τόσοι και τόσοι συνάδελφοι & συνάνθρωποί μου, το μέγεθος της λύπης και της ψυχικής φθοράς που μας/με συνοδεύει όλο αυτό το διάστημα που δοκιμαζόμαστε, αγωνιούμε, απογοητευόμαστε, ανακτούμε δυνάμεις ανακαλώντας, με προσπάθεια και συγκίνηση, γνώσεις και μνήμες, φοβόμαστε, όλο και πιο συχνά βλέπουμε χωρίς να διακρίνουμε, ελπίζουμε, υπερβαίνουμε, καταθέτουμε απροσδιόριστο αντίτιμο, κοιτάζουμε τα παιδιά μας και προχωρούμε άλλοτε δίνοντας εξηγήσεις κι άλλοτε όχι. Αποφάσισα να σας γράψω διότι τα όσα συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν στη Ραδιοφωνία μας πλήγωσαν όλους πολύ και βαθιά, τόσο που οι δικές μου δυνάμεις ένιωσα για πρώτη φορά πως δεν αρκούν, πως εξαντλούνται...

 Πέρα από τις προθέσεις, τις διαπιστώσεις, τις ανάγκες, τις αναμορφώσεις και τα σχεδιαγράμματα-οργανογράμματα υπάρχουν θεσμοί, άνθρωποι και αξίες.
Δεν με νοιάζει πλέον και τόσο η οικονομική δυσχέρεια, είναι κάτι που όλοι έχουμε συνηθίσει... που όλοι γνωρίζαμε από την πρώτη ημέρα που περάσαμε την πόρτα του Ωδείου... ήταν και είναι κάτι περισσότερο από πιθανότητα. Αυτό που με πληγώνει, κ. πρόεδρε, είναι η απομόνωση και η απουσία, η αναξιοπρέπεια, η απαξίωση και η διαρκής υποχρέωσή μας να απολογούμαστε, να παρακαλάμε, να αποδεικνύουμε

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση συμπαράστασης της ένωσης Ελλήνων Μουσουργών για το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αθήνα 14/6/13
Το ένα κατόπιν του άλλου έρχονται τα χτυπήματα εναντίον σημαντικών θεσμών
του πολιτισμού της χώρας μας.
Λίγες μέρες μετά την κατάργηση της ΕΡΤ, εμβρόντητοι πληροφορούμαστε ότι
το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό κρατικό ωδείο στην Ελλάδα, το οποίο
μετρά 99 έτη λειτουργίας, έλαβε εντολή έξωσης από το διατηρητέο κτίριο
ιδιοκτησίας του Ι.Κ.Α. όπου στεγάζεται. Αξίζει να επισημανθεί, μάλιστα, η παράλογη
προθεσμία των τριών μόλις εργασίμων ημερών (!) που δίνεται στο Κ.Ω.Θ. για να
εκκενώσει το κτίριο, ένα κτίριο που περιέχει δημόσια περιουσία μεγάλης αξίας,
αποτελούμενη από μουσικά όργανα και αρχειακό υλικό.
Η μη ύπαρξη καμίας εναλλακτικής λύσης μέχρι στιγμής από το αρμόδιο
Υπουργείο για τη στέγαση του Κ.Ω.Θ. προβληματίζει: τι σημαίνει η απώλεια της
στέγης για το Κ.Ω.Θ.;

Σαν σήμερα "έφυγε" ο Μάνος Χατζιδάκις

 Σαν σήμερα, πριν από 19 χρόνια, "έφυγε" ο Μάνος Χατζιδάκις

 

περισσότερα ΕΔΩΕΔΩ ,και ΕΔΩ

500 μουσικοί ένωσαν τις μελωδίες τους στην ΕΡΤ

Την Παρασκευή  14/6 στις 19.00 μ.μ.  στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ,
 500 μουσικοί ένωσαν τις μελωδίες τους: μια μουσική πανδαισία αφιερωμένη στον κόσμο που αντιστέκεται ακόμα, από τα Μουσικά Σύνολα της Αθήνας και του Πειραιά: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Χορωδία
ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων, Καμεράτα, Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά.

  

 
Η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. μαζί με την Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. οργάνωσαν  μεγάλη συναυλία για τη στήριξη της ΕΡΤ ενάντια στη δολοφονία της και για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της, που είναι πλέον αγώνας όλων των εργαζομένων. Καταγγέλλουν την κατάργηση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, που με βάναυσο τρόπο δολοφονούνται από την κυβέρνηση καταφέρνοντας καίριο χτύπημα στον πολιτισμό της πατρίδας μας.
Συμμετείχαν οι μουσικοί και οι χορωδοί όλων των μουσικών συνόλων της Αθήνας:
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρον
ης Μουσικής ΕΡΤ, Χορωδία ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων, Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά, Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής.
Οι μουσικοί της Ελλάδας ενώνουν τις φωνές τους με όλους τους εργαζόμενους, για το θεσμό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.


Ο Πολιτισμός υπό διωγμό ... κλείνουν το κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης

Σήμερα το μεσημέρι δικαστικός επιμελητής παρέδωσε στη διευθύντρια του Ωδείου απόφαση έξωσης εκτελεστή ως το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι άνθρωποι του Ωδείου, μαθητές και δάσκαλοι, είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν το κτίριο. 
  Αν ακολούθησες την προτροπή της προηγούμενης εβδομάδας και με αφορμή το Μέγαρο Νάτσινα περιπλανήθηκες στους γιορτινούς δρόμους της πόλης, ίσως κάπου εκεί κοντά συνάντησες και ένα άλλο εξαιρετικό κτίριο. Στο νούμερο 15 της οδού Φράγκων στέκεται επιβλητικό το κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως, ίσως το ήξερες.
  Πόσοι όμως γνωρίζουμε πως στο παρελθόν έχει στεγάσει ακόμη και το ΙΚΑ, ή πως «κουβαλάει» μια ιστορία ανατίναξης; Ή ακόμη πόσοι έχουμε παρατηρήσει τα αγάλματα που βρίσκονται στην αυλή του κτιρίου;
  Το σημερινό κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, λοιπόν, βρίσκεται στην περιοχή που παλιά ήταν οι «φραγκομαχαλάδες», μια πολύ πλούσια περιοχή της παλιάς Θεσσαλονίκης.
  Κτίστηκε μετά το 1903 στη θέση που ήταν από το 1826 το αρχοντικό μιας από τις πλουσιότερες και σπουδαιότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, των Άμποτ που κατάγονταν από τη Σκοτία.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Μουσικές Συναντήσεις

 
 
Συναυλία νέων Ελλήνων συνθετών. Μια συλλογική προσπάθεια 11 συνθετών να παρουσιάσουν νέες δημιουργίες τους με κεντρικό άξονα τον ήχο του κουαρτέτου εγχόρδων.
Ερμηνεύει το κουαρτέτο Galaxy:
Γεννάδιος Μπίκωφ
Ιβανὠφ Βλαντισλάβ
Laurentiu Matasaru
Eυγένιος Μπένσης


Σοπράνο: Πένυ Δεληγιάννη
Ηθοποιός: Mάρω Παπαδοπούλου
Πιάνο: Σοφία Ταμβακοπούλου, Μάρω Φραγκούλη και Κ. Πολυχρονοπούλου


 Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 ώρα 8.30 μ.μ.
Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών - Βασ. Γεωργίου Β' 17-19

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα στη μουσική...Αράμ Ιλίτς Χατσατουριάν

Σαν σήμερα 6 Ιουνίου 1903 γεννήθηκε ο Γεωργιανός συνθέτης, αρμένικης καταγωγής Αράμ Ιλίτς Χατσατουριάν



                              

Ο Γεωργιανός συνθέτης ,αρμένικης καταγωγής Αράμ Ιλίτς Χατσατουριάν, (Τυφλίδα Γεωργίας 6 Ιουνίου 1903- Μόσχα 1 Μαΐου 1978), μαθήτευσε με μεγάλους δασκάλους στη περίφημη σχολή Γκνέσιν. Σπούδασε βιολοντσέλο και σύνθεση και ακολούθως φοίτησε στο Ωδείο Μόσχας (1929-1934) υπό τους Μιασκόφσκι και Λιτίνσκι. Οι συνθέσεις του «τρίο για φλάουτο, βιολί και πιάνο» και η «Πρώτη συμφωνία» απέδειξαν την ιδιοφυΐα του και την ικανότητά του στην εκμετάλλευση λαϊκών μελωδιών. Είναι ίσως, μαζί με τον Σεργκέϊ Προκόφιεφ και τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, οι σημαντικότεροι συνθέτες της Σοβιετικής Ένωσης στην σχεδόν εβδομηντάχρονη ιστορία της. Αφιερώθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της αρμενικής μουσικής καθώς θεωρήθηκε αυθεντία της τουρκμενικής και αζερμπαϊτζανικής μουσικής. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία (μεταξύ των οποίων δύο φορές με το βραβείο Στάλιν) καθώς και ευρωπαϊκά.
 Οι συνθέσεις του διακρίνονται για το έντονο ανατολίτικο χρώμα, πράγμα που οφείλεται στην επιρροή του από την αρμένικη παράδοση, την οποία μελέτησε πολύ προσεκτικά. Επίσης, επηρεάστηκε και από τις νέες τάσεις που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, καταφέρνοντας να τις αξιοποιήσει με πολύ μέτρο και σε συνδυασμό με τη μουσική παράδοση. Χρωματική αρμονία αλλά και παραδοξότητα χαρακτηρίζουν τις συνθέσεις του Με τη χρήση των οργάνων "σόλο" έναντι της ορχήστρας ακολούθησε τη παράδοση των Αλεξάντερ Μποροντίν και Αλεξάντερ Γκλαζουνόφ. Σημειώνεται ότι είναι ο δημιουργός του Εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Αρμενίας. Το 1954 ονομάστηκε "Καλλιτέχνης του Λαού της Σοβιετικής Ένωσης" και πέντε χρόνια μετά έλαβε και το 2ο βραβείο Λένιν.Στα πιο γνωστά του έργα ανήκει το μπαλέτο Γκαϊανέ (1942), η Δεύτερη Συμφωνία (1943), το Βαλς για κοντσέρτο (1955) και το μπαλέτο Σπάρτακος (1956).

 

 Η περίφημη «Gayané» είναι σουϊτα μπαλέτου σε τρείς πράξεις, σε λιμπρέτο του Κ. Ντερζάβιν.
Συνετέθη το 1933 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 9 Δεκεμβρίου του 1942, στο θέατρο Κίροφ, σε σκηνοθεσία Νίνας Ανίσιμοβα.
Το έργο διαπνέεται από λυρισμό, ενσωματώνοντας τον μελωδικό πλούτο της αρμένικης λαϊκής παράδοσης. Μέσα από τις περιπέτειες μιάς νεαρής χωριατοπούλας (Γκαϊανέ) εξυμνεί την όμορφη ζωή στα κολχόζ , την απλότητα την ευτυχία, αλλά και την ανυπέρβλητη αγάπη για την πατρίδα του σοβιετικού λαού.πηγή

Συναυλία των ΙSKRA μετά απο 24 χρόνια!


                                                Φωτο: Απόστολος Κόκλας
 24 χρόνια μετά οι Lynch, Φακανάς, Φαραζής και Τουλιάτος ενώνονται και πάλι στο ISKRA για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να επαναπροσδιορισθούν οι νεότεροι.
Δεν πρόκειται για συναυλίες νοσταλγίας. Δεν ταιριάζει η νοσταλγία στο συνεχώς ανήσυχο πνεύμα των τεσσάρων μουσικών που, άλλωστε σήμερα διαγράφει ο καθένας εξαιρετικά δημιουργική και πρωτοποριακή πορεία. Απλά, επιθυμούν να ξαναπαίξουν τη μουσική που οι ίδιοι δημιούργησαν προσθέτοντας της την 24χρονη εμπειρία τους, έτσι ώστε να παρουσιάσουν τη νέα της εικόνα.
 
 
ISKRA Reunion   6 Ιουνίου 2013, 21:30
Γενική είσοδος: 15€ Η κατανάλωση ποτού δεν είναι υποχρεωτική.
Το 1984 ήταν μια εποχή όπου στην Ελλάδα δεν συνέβαινε τίποτα στο χώρο της δημιουργικής νέας Jazz και Fusion μουσικής μέχρις ότου τέσσερεις νέοι και πολλά υποσχόμενοι μουσικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν το Jazz-Fusion γκρουπ των ISKRA!! Oι γνωστοί σήμερα πλέον, David Lynch, Γιώργος Φακανάς, Τάκης Φαραζής και Νίκος Τουλιάτος, χωρίς να το καταλαβαίνουν, άλλαζαν την εικόνα της Jazz στη χώρα μας και γίνονταν προπομποί πολλών νέων μουσικών που δρουν σήμερα και που οι ISKRA αποτελούν γι’ αυτούς το πρώτο τους ερέθισμα η το φορέα που άνοιξε το δρόμο σε κοινό και μουσικούς.

Έτσι από το 1984 έως το 1988 οι ISKRA έκαναν πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, έπαιξαν στο εξωτερικό, ηχογράφησαν δύο πρωτοποριακούς δίσκους – A NEW DAY και PARASTASIS- έπαιξαν σε αναρίθμητα φεστιβάλ, συνεργάστηκαν με το Εθνικό Θέατρο αλλά και έπαιξαν σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Καθοριστική ήταν η συμβολή τους στην ανάμιξη των αυτοσχεδιαστικών στοιχείων με την τραγουδιστική φόρμα του δημιουργικού Ελληνικού τραγουδιού. Το Ελληνικό κοινό άκουγε για πρώτη φορά μέσα σε τραγούδια και μουσική καταξιωμένων συνθετών και τραγουδοποιών (Σφέτσας, Μικρούτσικος, Καραίνδρου κλπ.) σόλος από τύμπανα, μπάσο, σαξόφωνα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθιστώντας έτσι για πρώτη φορά στην Ελληνική πραγματικότητα τον μουσικό-εκτελεστή ισότιμο με τους τραγουδιστές. Μέχρι και σήμερα εκτελούνται πασίγνωστα τραγούδια με τη φόρμα που τους προσέδωσαν οι ISKRA.
Τους ISKRA αποτελούν οι:

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ο μουσικός Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου 1898 γεννήθηκε ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα 
 Βιογραφικά




  Ο μουσικός Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
Το πρώτο πιάνο του Φ. Γ. Λόρκα, δώρο του πατέρα του, ήταν ένα «γυαλιστερό, μαύρο μικρό πιάνο με ουρά» που το λάτρεψε τόσο ώστε του «εξομολογήθηκε» γραπτά πως «σε αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο… <Είσαι σαν> μία γυναίκα που κοιμάται συνεχώς και για να την ξυπνήσει κάποιος, θα πρέπει να είναι γεμάτος μελωδίες και θλίψη.»
Δύο ήταν οι μουσικοί που συνέβαλαν στις μουσικές επιδόσεις του Φ.Γ.Λόρκα. Ο δάσκαλός του στο πιάνο Αντόνιο Σεγούρα Μέσα (1842-1916) και ο συνθέτης Μανουέλ ντε Φάγια (1876-1946).
Ο Σεγούρα, σύμφωνα με τον Λόρκα, τον «μύησε» στη μεθοδική μελέτη της παραδοσιακής μουσικής, ενώ ο ντε Φάγια ανέπτυξε την αγάπη του για τη λαϊκή μουσική. 



    
          

 Ο Λόρκα λάτρευε τον ντε Φάγια. «Είναι ένας άγιος, έλεγε. …Δεν τιμώ κανένα όπως τιμώ τον ντε Φάγια …»
Ο Λόρκα αποδείχτηκε ταλαντούχος πιανίστας και η μουσική έγινε η διάλεκτός του. Στο πιάνο βρήκε τον μοναδικό τρόπο που μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο. Ο ίδιος έλεγε ότι κατά την εφηβεία του «εισήλθε στην ανώτερη τάξη της μουσικής και φόρεσε τα άμφια του πάθους της.»[8] Ήθελε να μιμηθεί τον Μπετόβεν γιατί ήταν μεγαλοφυΐα επειδή είχε μεταφράσει τη ζωή του σε μουσική γλώσσα και είχε μεταδώσει μέσω του ήχου το «οδυνηρό τραγούδι του ανέφικτου έρωτα».
Επηρεασμένος από τον Α. Σεγούρα που απέδιδε σημασία στο έργο αυτό καθεαυτό και όχι στην απήχηση που είχε στο κοινό, ο Λόρκα στόχευσε να σταδιοδρομήσει ως μουσικός και γι’αυτό ζήτησε από τον πατέρα του να πάει να σπουδάσει μουσική αλλά αυτός αρνήθηκε. Δεν ήταν πρόθυμος να χρηματοδοτήσει σπουδές που σύμφωνα με τη δική του αντίληψη δεν επρόκειτο να αποφέρουν εισοδήματα στο γιο του!
Απελπισμένος, ο Φ.Γ.Λόρκα έβαλε οριστικό τέλος στη μουσική σταδιοδρομία του.


                                

Στο «Αυτοβιογραφικό σημείωμα» του από τη Νέα Υόρκη, το 1929, ο Λόρκα αναφέρθηκε, αποστασιοποιημένα, σ΄αυτή τη στιγμή της ζωής του: «Αφού οι γονείς του του απαγόρεψαν να πάει στο Παρίσι για να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του και ο δάσκαλος του της μουσικής είχε πεθάνει, ο Γκαρθία Λόρκα έστρεψε τη δημιουργική ορμή του στην ποίηση. 
 Διαβάστε περισσότερα 

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Θερινή Ακαδημία Βαθύχορδων 2013"

"Η Θερινή Ακαδημία Βαθύχορδων 2013" θα πραγματοποιηθεί από15 εως 19 Ιουλίου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Κέρκυρα.
 Το πρόγραμμα της Θερινής Ακαδημίας Βαθύχορδων περιλαμβάνει σεμινάρια Βιολοντσέλου, Κοντραμπάσου και Βιόλας ντα γκάμπα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε  ιστοσελίδα www.deepstringsacademy.info