. Τροφώνιο Ωδείο

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Άγνωστος Μητρόπουλος

140 ΧΡΟΝΙΑ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ * «ΧΡΟΝΙΚΟ» ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΕΣΤΡΟΥ
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από πρόβες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών. Πρόσωπο μποξέρ, πλάτες παλαιστή. Ομως το βλέμμα του, βλέμμα παιδιού. Το λευκό κοντομάνικο φανελάκι επιτείνει την έκφραση αφέλειας, ενώ το βλέμμα του, που είναι στραμμένο προς τα επάνω, συντονίζει το μουσικό χρόνο με όρους αιωνιότητας. Το «Χρονικό» προσφέρει στον αναγνώστη μια νέα εικόνα για την καλλιτεχνική δραστηριότητα του Μητρόπουλου με φόντο τη μουσική Αθήνα του Μεσοπολέμου Ούτε απολύτως νέος είναι ούτε ακριβώς ώριμος. Πάντως, ψυχικά και τεχνικά έχει προετοιμαστεί για το μεγάλο άλμα πέρα από την ελλαδική φθορά. Αν δεν είχε υπάρξει η πρόσκληση του Ρώσου εμιγκρέ αρχιμουσικού Σεργκέι Κουσεβίτσκι (1874-1951) για να διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης, ο απόφοιτος της Βαρβακείου με βαθμό 5,5 και ο διπλωματούχος του πιάνου με άριστα παμψηφεί δεν θα είχε μεταμορφωθεί στον great conductor Dimitris Mitropoulos.
Μελέτη αρχείων

Οι μουσικές σπουδές, η ανακάλυψη του μουσικού του αυτιού και η καθιέρωση στο πόντιουμ σε ρόλο πρώτου μεταξύ ίσων συναδέλφων μουσικών περνούν από το Ωδείο Αθηνών. Φέτος κλείνει ακριβώς εκατόν σαράντα χρόνια ζωής, αφού ιδρύθηκε το 1871. Ο Αρης Γαρουφαλής και ο Χάρης Ξανθουδάκης μελέτησαν τα αρχεία του Ωδείου Αθηνών (πρακτικά συνεδριάσεων, αποφάσεις, επίσημα έγγραφα, αλληλογραφία) και η έρευνά τους ανέσυρε από το παρελθόν ογδόντα πέντε άγνωστα τεκμήρια για τη ζωή, τις σπουδές και την καλλιτεχνική δράση του Δημήτρη Μητρόπουλου εντός και εκτός Ελλάδας: «Ο Δημήτρης Μητρόπουλος και το Ωδείον Αθηνών: Το χρονικό και τα τεκμήρια» («Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Μουσικών Σπουδών - Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής»).
«Το αναλυτικό "Χρονικό" που προτάσσεται αξιοποιεί τις πληροφορίες των τεκμηρίων, μαζί με τα τελευταία πορίσματα της έρευνας, και προσφέρει στον αναγνώστη μία εντελώς νέα και ολοκληρωμένη εικόνα για την πολυσχιδή καλλιτεχνική δραστηριότητα του Μητρόπουλου, με φόντο μία εντελώς άγνωστη ή ξεχασμένη μουσική Αθήνα του Μεσοπολέμου, αλλά και τη γοητευτική μουσική ζωή του Βερολίνου στις αρχές της δεκαετίας του '20», περιγράφουν οι συγγραφείς το εγχείρημά τους.
Στο επίμετρο της έκδοσης βρίσκονται τα προγράμματα των συναυλιών, ο κατάλογος των συνθετών και των έργων, καθώς και τα ονόματα των Ελλήνων και ξένων σολίστ. Τα φωτογραφικά τεκμήρια, τα περισσότερα άγνωστα, υποστηρίζουν γοητευτικά το αποτέλεσμα.
Δέκα χρόνια
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος κράτησε δέκα χρόνια το πόντιουμ της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών (1927-1937). Για να καταλάβετε την εποχή εκείνη, σας μεταφέρουμε μια διαφήμιση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της 6ης Δεκεμβρίου 1937, με σολίστ την πιανίστα Ρένα Κυριακού. Διαβάζουμε: «Πλέκετε με μαλλιά Πανάγος. Ευαγγελιστρίας 24. Δεσποινίς ειδικώς σπουδάσασα εν Γερμανία δίδει δωρεάν εις το κατάστημά μας όλες τις απαραίτητες συμβουλές και πατρόν διά την απόλυτον επιτυχία του πλεκτού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου