. Τροφώνιο Ωδείο

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

"Γκόγια - Μπετόβεν στο Τελλόγλειο"






«Εκκωφαντικοί ήχοι δύο θαυμάσιων κωφών»


Έζησαν και δημιούργησαν τον 18ο με 19ο αιώνα, εκφράζοντας το πέρασμα από την κλασική στη ρομαντική εποχή.
Ο λόγος για τον Φρανθίσκο Γκόγια (1746-1828) και τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827),
Οι δύο δημιουργοί με τη μεγάλη προσφορά τους στην παγκόσμια τέχνη, ήταν σύγχρονοι, αλλά δεν γνωρίστηκαν ποτέ. Έχασαν και οι δύο την ακοή τους ενώ και οι δύο  περιέγραψαν με ακριβή τρόπο την εποχή τους . Αποτύπωσαν την  αντίδρασή τους για την Ευρώπη, την απογοήτευση για τον Ναπολέοντα (ο Γκόγια την εκφράζει στα Δεινά και τις Παροιμίες αλλά και στον περίφημο Κολοσσό του 1814, o Μπετόβεν στην Eroica), τη στροφή προς την Αγγλία (ο Γκόγια ζωγραφίζει το πορτρέτο του Ουέλινγκτον, ο Μπετόβεν γράφει την εισαγωγή του «Νίκη του Ουέλινγκτον»), την εσωτερική απομόνωση, την απελπισία.

Δεν  συναντήθηκαν ποτέ στη ζωή, αλλά μέσα από τα έργα τους θα βρεθούν μαζί από τις 20 Οκτωβρίου του 2011 και έως τις 29 Ιανουαρίου του 2012 στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.
Θέμα της έκθεσης, η τραγική μοίρα των δύο δημιουργών, με την κώφωση και ο τίτλος της έκθεσης, «Εκκωφαντικοί ήχοι δύο θαυμάσιων κωφών» ανήκει στην διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
 

Στην έκθεση γκόγια  παρουσιάζονται 211 χαρακτικά του δημιουργού, με πλήρεις τις τέσσερις σειρές του:
Τα Καπρίτσια, τα Δεινά του Πολέμου, οι Ταυρομαχίες  και οι Παροιμίες. Τα χαρακτικά προέρχονται από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.
Επίσης, προστίθενται έξι ελαιογραφίες από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Bilbao, τα οποία δίνουν μια εικόνα για την εποχή και τη θεματογραφία του. Σημειώνεται πως η έκθεση συμπληρώνεται από το Αρχείο Σπητέρη του Τελλογλείου, από όπου ένα πολύτιμο υλικό από εφημερίδες και περιοδικά του γαλλικού Τύπου στον 20ο αι. δημιουργούν το υπόβαθρο για το περιεχόμενο της διοργάνωσης.
Το θέμα της τραγικής μοίρας, της κώφωσης, που συνδέει τους δύο δημιουργούς, εμφανίζεται στην έκθεση για τον Μπετόβεν . Σ΄ αυτήν την έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά πρωτότυπες παρτιτούρες του τιτάνα της κλασικής μουσικής, καθώς και χειρόγραφα, επιστολές, τετράδια επικοινωνίας, μικροαντικείμενα του συνθέτη, τα οποία προέρχονται από το Beethoven- Ηaus της Βόννης.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από πολυάριθμες παράλληλες εκδηλώσεις που θα σχετίζονται με το θέατρο, τη μουσική, το χορό, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, ακόμη και την ιατρική (ημερίδα με θέμα την κώφωση).
Η έκθεση Γκόγια θα ανοίξει για το κοινό στις 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου.
Η έκθεση Μπετόβεν  θα ανοίξει στις 4 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου.
Η είσοδος στην διπλή έκθεση είναι στα 4 ευρώ, ενώ δωρεάν θα είναι η είσοδος για όλους τους φοιτητές.
Βιογραφικά Γκόγια   & Μπετόβεν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου