. Τροφώνιο Ωδείο

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Διεθνές βραβείο σύνθεσης σε φοιτήτρια του ΑΠΘ


Το 3ο βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης, στη Νέα Υόρκη, απέσπασε έργο φοιτήτριας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Η 24χρονη, σήμερα, Λίνα Τόνια συμμετείχε στο διαγωνισμό με το έργο της «Ο κήπος με τις αυταπάτες», που είχε συνθέσει όταν φοιτούσε στο ΑΠΘ.
Μ’ αυτό το έργο πήρε μέρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης "Golden Key International Piano Composition Competition", στη Νέα Υόρκη, όπου και διακρίθηκε. Το έργο, γραμμένο για σόλο πιάνο, θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βιέννης, που θα πραγματοποιηθεί από 12 ως 19 Ιουλίου 2010. Στο διαγωνισμό υπήρχαν 46 συμμετοχές από χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία, η Πορτογαλία κ.ά. Η Λίνα Τόνια διακρίθηκε στην κατηγορία των 19 - 26 ετών, την κατηγορία "Young Artist". Για τη διάκριση της, έπαινο δέχθηκε ο καθηγητής της, στην κατεύθυνση Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Χρήστος Σαμαράς.
Όμως ακόμη ένα έργο της Λ.Τόνια απέσπασε διεθνή διάκριση. Πρόκειται για το έργο μουσικής δωματίου "Prismatic" που επιλέχθηκε ύστερα από διεθνή διαγωνιστική κρίση με κριτές καθηγητές της "Royal Academy of Music" και παρουσιάστηκε από την "London Contemporary Orchestra", το περασμένο Σάββατο, στο "Roundhouse Studio Theatre" του Λονδίνου. Το έργο "Prismatic" θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Workshop Σύγχρονης Μουσικής "ALEA III".

Η Λ.Τόνια είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Έχει επίσης αποσπάσει τον τίτλο Νέου Πρωτοεμφανιζόμενου Συνθέτη της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, στο πλαίσιο Απονομής Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2008 και των Βραβείων "Κάρολος Κουν" 2008, το Γ’ Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό για Νέους Συνθέτες "Ton de Leeuw 2008" της Ακαδημίας Τεχνών των Τιράνων, Γ΄ Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό "IVAN SPASSOV" της "Academy of Music, Dance and Fine Arts Union of Bulgarian Composers" του Υπουργείου Πολιτισμού της Βουλγαρίας και "National Centre for Music and Dance - Pazardjik Municipality" της Σόφιας, Α’ Βραβείο στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης «Jurgenson» στη Μόσχα, και σειρά άλλων διακρίσεων.
Πηγή :Ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου