. Τροφώνιο Ωδείο

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

«Το μικρόβιο του έρωτα» του Κώστα Γιαννίδη(Γιάννη Κωνσταντινίδη),

Αλησμόνητα τραγούδια αγάπης μέσα από ένα πλούσιο αφιέρωμα στο συνθέτη Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη).
Αναδρομή στη ζωή και το έργο του συνθέτη Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη), που σφράγισε το ελληνικό μουσικό θέατρο την περίοδο 1930-1960 αποτελεί η παράσταση της οπερέτας του «Το μικρόβιο του έρωτα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9-11)
Πρωτοανέβηκε στο Βερολίνο το 1927 όταν ο συνθέτης, μαζί με τον Νίκο Σκαλκώτα, ήταν μαθητές του Κουρτ Βάιλ, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Τα... πορτρέτα του Κώστα Γιαννίδη
Πού αρχίζει ο Κώστας Γιαννίδης και πού τελειώνει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης; Και πού τρυπώνει ανάμεσά τους εκείνος ο νεαρός πιανίστας από το Βερολίνο, ο Costa Dorres, με το «Μικρόβιο του Ερωτα»;
Ποιο, άραγε, απ όλα τα πορτρέτα θα φορτωθεί τις αμαρτίες και τα δεινά, ώστε να μπορέσει ο καλλιτέχνης να κρατήσει την ομορφιά και τη νεότητα; Οι απαντήσεις στην οπερέτα «Το μικρόβιο του έρωτα», που κάνει παίζεται στο «Ακροπόλ», από την «Εθνική Λυρική Σκηνή», με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Παράλληλα, η παράσταση παρακολουθεί την πορεία του συνθέτη από τη Σμύρνη ως την Αθήνα, όπου ο Γιαννίδης έγραψε τα υπέροχα τραγούδια του, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες με τις φωνές της Σοφίας Βέμπο, της Δανάης και του Νίκου Γούναρη. Ο θεατής ακολουθεί τον συνθέτη στην πορεία του από το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Σμύρνης στα καμπαρέ του Βερολίνου, στο ανέβασμα της πρώτης του οπερέτας.
Για να περάσει στα μουσικά θέατρα της Αθήνας, στη «χρυσή δεκαετία» του 30 και να καταλήξει στη μεταπολεμική νέα τάξη της αντιπαροχής. «Λίγο πριν από το τέλος, τα τρία πρόσωπα του συνθέτη γίνονται ένα: ο εξαίρετος κύριος Γιάννης Κωνσταντινίδης - Κώστας Γιαννίδης - Costa Dorres έζησε με αξιοπρέπεια, καλά και διακριτικά.
Αγάπησε τη Ζωή, σεβάστηκε τη Μνήμη και τίμησε την Ηδονή... Γι αυτό κι έφυγε πλήρης και μπήκε στον θάνατο με μάτια ανοιχτά!» σημειώνει ο Λάμπρος Λιάβας, υπεύθυνος για την ιστορική, μουσική έρευνα, το κείμενο και τη διασκευή των κειμένων.

 Ιστορική - μουσική έρευνα: Λάμπρος Λιάβας, μουσική επεξεργασία - ενορχήστρωση: Βασίλης Τενίδης. Διεύθυνση ορχήστρας: Χρύσανθος Αλισάφης. Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου - Λάμπρος Λιάβας. Σκηνικά - κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ. Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου.\
 Στο ρόλο του Κώστα Γιαννίδη ο Γιώργος Κέντρος. Ερμηνεύουν επίσης: Αγγελος Παπαδημητρίου, Κώστας Ζαχαράκης, Νίνα Λοτσάρη, Νίκος Στεφάνου, Ιωάννα Φόρτη, Χάρης Ανδριανός, Ελπινίκη Ζερβού, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Γιώργος Σώχος, Τάσος Λαζάρου κ.ά. Παραστάσεις έως 28/3, καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Τρίτης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Κώστα Γιαννίδης
Ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο πολύπλευρος συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης του Γεωργίου, για να ξεχωρίσει την δραστηριότητά του ως τραγουδοποιού. Ως Κώστας Γιαννίδης, ήταν ένας από τους διακεκριμένους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, μαέστρους και πιανίστες, ιδιαίτερα του ελαφρού τραγουδιού.
Γεννήθηκε στη Σμύρνη τον Αύγουστο του 1903. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια που λίγο πριν τη καταστροφή της Σμύρνης ήλθε στην Ελλάδα και συνέχισε σπουδές στη Γερμανία σε πιάνο και σύνθεση στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου και στο Ωδείο Στερν (1923-1931). Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στο ελληνικό μουσικό θέατρο ως μαέστρος και συνθέτης τη περίοδο 1932-1950 όπου και παρουσιάστηκε με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης μετατρέποντας τη σειρά του ονοματεπωνύμου του.

Ο Κώστας Γιαννίδης παρουσίασε πολλά έργα , οπερέτες, περίπου 50, μουσικές κωμωδίες και πολλές επιθεωρήσεις. Διετέλεσε Διευθυντής του τμήματος ελαφράς μουσικής του ΕΙΡ την περίοδο 1946-1952, καθώς και μουσικός διευθυντής στην ΥΕΝΕΔ την περίοδο 1952-1960.

Έχει γράψει συμφωνικά έργα , κομμάτια για πιάνο, μουσική δωματίου, και πολλά τραγούδια. Είχε πάρει μέρος σε επιτροπές κρίσης διαφόρων φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού όπως στη Θεσσαλονίκη 1962-1967, στο Σπλιτ το 1968, Βουλγαρίας 1971-1975, Λουμπλιάνας 1974, κ.α. Τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο του Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού της Βαρκελώνης με το εξαίρετο τραγούδι του «Ξύπνα αγάπη μου» (1960) που ερμήνευσε η Νανά Μούσχουρη, με το Γ’ Βραβείο του επόμενου έτους με το τραγούδι «Τα δυο σου γκρίζα ματάκια» που ερμήνευσε η Άτζελα Ζήλεια, καθώς και με το Α’ Βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Αλυσίδες» (1962) που ερμήνευσε η Καίτη Μπελίντα . Στον ελληνικό κινηματογράφο είχε επίσης αναλάβει τη μουσική επένδυση σε 7 ταινίες μεταξύ των οποίων στη «Προσφυγοπούλα», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Ο μεθύστακας» κ.ά.

Ο Κώστας Γιαννίδης υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ένωσης Μουσουργών Ελλάδος. Μιλούσε γαλλικά και γερμανικά, και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου του 1984

Σημαντικότερα από τα 100 περίπου τραγούδια του που είχαν σχεδόν όλα μεγάλη επιτυχία είναι τα: «Συγγνώμη σου ζητώ, συγχώρεσέ με», «Κάποιο μυστικό», «Καλό σου ταξίδι», «Θάρθω μια νύχτα με φεγγάρι», «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου», «Λες και ήταν χτες», «Σπιτάκι μου παλιό», «Σαν κι απόψε», «Ερι-Ερήνη», «Το τραγούδι της Μαρίνας», «Λες και δεν είν' αλήθεια», «Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια», που υπήρξε και σπουδαία θεατρική παράσταση στο θέατρο Βέμπο, «Τα δικά σου τα μάτια», «Πάμε σαν άλλοτε», «Για σένα μονάχα», «Εκείνοι που δεν κλάψανε», "Πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα", «Βαρκαρόλα», "Κοιμήσου", "Όλο μου λες πως πια δε μ' αγαπάς", "Μη φύγεις", "Πέρσι τέτοιο καιρό", "Ας σταματήσουμε ως εδώ", «Θα σε πάρω, θα με πάρεις», «Ζητώ να σε ξεχάσω», «Σ' αγαπώ» , «Ο Γιάννος κι η Παγώνα» , «Του Γιάννου η φλογέρα», «Mια γυναίκα», «Έτσι είν' η ζωή μωρό μου», «Ο κουμπάρος κι η κουμπάρα», κ.λπ. Έγραψε επίσης μουσική για 7 ταινίες, μεταξύ των οποίων: «Προσφυγοπούλα» (1938), "Τελευταία αποστολή", "Οι Γερμανοί ξανάρχονται", "Ο μεθύστακας", κ.λπ. Τέλος, έγραψε κι ένα τουλάχιστον ρεμπέτικο, το περίφημο "Το τάβλι" ή "Τα νέα της Αλεξάντρας", σε δικούς του στίχους.

 Διαβάστε εδώ του Γιάννη Σβώλου  "Νοσταλγώντας τον Κώστα Γιαννίδη "



Και ακόμα.... Αφιέρωμα στον Κώστα Γιαννίδη απο το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου,


Mουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Ελληνα συνθέτη Κώστα Γιαννίδη διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, στις 4/1 (9 μ.μ.), στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου
. Ο συνθέτης - κατά κόσμον Γιάννης Κωνσταντινίδης (μ' αυτό υπέγραψε έργα σοβαρής μουσικής), με το όνομα Κώστας Γιαννίδης (αναγραμματισμός του ονόματός του) διέπρεψε στο ελαφρό τραγούδι, από το 1930 έως το 1960, γράφοντας μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της εποχής.
Στο αφιέρωμα, ο φημισμένος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα παρουσιάσει και τις δύο όψεις του Γιαννίδη, ερμηνεύοντας «τα τραγούδια του ελληνικού λαού» στο α' μέρος (δημοτικά, σε νέα εναρμόνιση ) και τα σημαντικότερα ελαφρά τραγούδια του (β' μέρος). 
Στο πιάνο τον συνοδεύει ο Θανάσης Αποστολόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου