. Τροφώνιο Ωδείο

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Μια ξεχωριστή θεατροποιημένη συναυλία για μια ξεχωριστή γυναίκα..." Γεωργία Σάνδη"


Πορτρέτο της Γεωργίας Σάνδη από τον Ευγένιο Ντελακρουά, το 1838 
Σήμερα Πέμπτη, 5 Νοεμβριου 2009  και ώρα  7:00  θα πραγματοποιηθεί  θεατροποιημένη συναυλία με τίτλο «Γεωργία Σάνδη» στο Ίδρυμα  Μ Θεοχαράκη. 
Συντελεστές της παράστασης είναι η ηθοποιός, Μάγδα Μαυρογιάννη και ο πιανίστας, Κάρολος Ζουγανέλης.
Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του «Classic Μusic Βox», που περιλαμβάνει έναν κύκλο με «πορτρέτα γυναικών», κύριο χαρακτηριστικό των οποίων υπήρξε το γεγονός ότι στάθηκαν μούσες μεγάλων ανδρών. Μετά τη «Γεωργία Σάνδη» θα ακολουθήσουν η «Κλάρα Σούμαν» στις 21/11 στον «Παρνασσό», το «Αλμα-Κλάρα και Φανή» στις 8 Μαρτίου 2010 στο Μουσείο Μπενάκη, το «Αννα Μαγκνταλένα Μπαχ» στις 12 Απριλίου και πάλι στον «Παρνασσό» και τέλος, στις 10 Μαρτίου, για ακόμη μία φορά στον ίδιο χώρο, το «Σίσσυ- Φύλλα ημερολογίου».


 Η  Γεωργία Σάνδη υπήρξε μια προσωπικότητα που διεκδίκησε την ελευθερία, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για όλες τις γυναίκες, μέσα από έναν προσωπικό αγώνα ο οποίος της πιστώνεται ως σήμερα. Συγγραφέας. Μούσα και σύντροφος διασήμων ανδρών. Του Σοπέν, του Μυσέ, του Μεριμέ. Φεμινίστρια. Ασυμβίβαστη. Επαναστατική. Ερωτεύσιμη. Γοητευτική.

 
 Η συναρπαστική της ζωή ξετυλίγεται μέσα από την σύμπραξη δύο χαρισματικών καλλιτεχνών. Η Μάγδα Μαυρογιάννη θα αφηγηθεί την ζωή της και ο Κάρολος Ζουγανέλης θα ερμηνεύσει έργα Σοπέν και Λιστ. Βάλς, Μαζούρκες, Σπουδές, Πρελούδια, Μπαλάντες, κ.ά.Θέατρο ή Μουσική; Μουσική ή Θέατρο; Και τα δύο μαζί ενώνονται για να ξαναγεννηθεί η Γεωργία Σάνδη. Ένας μουσικοθεατρικός διάλογος που θα ζωντανέψει την ιστορία της Γεωργίας Σάνδη, η οποία, μέσα από έναν προσωπικό αγώνα, διεκδίκησε όχι μόνο την δική της ελευθερία αλλά και την ελευθερία όλων των γυναικών.

 Η σχέση  της Γεωργία Σάνδη με τον ΣΟΠΕΝ απο Βικιπαίδεια,

(Στο Παρίσι ο Σοπέν συνδεόταν με τον κύκλο του επίσης φημισμένου συνθέτη και πιανίστα Φραντς Λιστ. Στο σπίτι του γνώρισε τη συγγραφέα Γεωργία Σάνδη (ψευδώνυμο της Βαρώνης Aurore Dudevant), 6 χρόνια μεγαλύτερή του. Η πρώτη γνωριμία με την τολμηρή και μάλλον εκκεντρική συγγραφέα (κάπνιζε και φορούσε αντρικά ρούχα) του είχε προκαλέσει αρνητική εντύπωση και είχε σχολιάσει επικριτικά τη συμπεριφορά και την εμφάνισή της. Από το 1838 όμως ξεκίνησε η σχέση τους, που κράτησε 9 χρόνια.Το 1838-9 το ζευγάρι έζησε για λίγους μήνες στη Μαγιόρκα, στο ερημωμένο Μοναστήρι Valldemossa. Η Γεωργία Σάνδη πήγε εκεί γιατί το κλίμα θα βοηθούσε τον γιό της Maurice να ξεπεράσει κάποια προβλήματα υγείας και ο συνθέτης την ακολούθησε πιστεύοντας ότι εκεί θα βελτιωνόταν και η δική του υγεία (έπασχε από φυματίωση). Το κλίμα της περιοχής όμως δεν τον βοήθησε, και επιπλέον έπρεπε να αντιμετωπίσουν και την αρνητική στάση των ντόπιων απέναντι στο ανύπαντρο ζευγάρι. Έτσι σύντομα εγκατέλειψαν την Ισπανία και επέστρεψαν στη Γαλλία, όπου ζούσαν κατά διαστήματα στο Παρίσι και στη Nohant, στην κατοικία της Γεωργίας Σάνδη.Οι σχέσεις τους σταδιακά άρχισαν να ψυχραίνονται και το ζευγάρι χώρισε το 1847. Ο λόγος του χωρισμού, όπως προκύπτει από επιστολή της Σάνδης προς τον Σοπέν η οποία ανακαλύφθηκε το 1950, είναι ότι ο συνθέτης υποστήριξε την κόρη της Γεωργίας Σάνδη, Solange, σε έντονη διαμάχη που είχε με τη μητέρα της επειδή είχε αρραβωνιαστεί κρυφά.)

 

 περισσότερα για την  Γεωργία Σάνδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου