. Τροφώνιο Ωδείο

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Σαν σήμερα στην μουσική... Διονύσιος Λαυράγκας


Σαν σήμερα στην μουσική 17 Οκτωβρίου 1860 γεννήθηκε ο Διονύσιος Λαυράγκας σημαντικός εκπρόσωπος της Εθνικής Μουσικής Σχολής και ιδρυτής του Ελληνικού Μελοδράματος


 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ο Διονύσιος Λαυράγκας γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας στο 1860 ή 1864, γιός του Σπυρίδωνα Λαυράγκα από το Ληξούρι και της Κασσάνδρας το γένος Ραζή από το Αργοστόλι. Οι ρίζες της οικογένειας Λαυράγκα χρονολογούνται από το 13ο αι. και περιλαμβάνουν σημαντικές προσωπικότητες. Τις πρώτες μουσικές σπουδές του τις έλαβε στην γεννέτειρά του από τους Ν. Σερράο στο βιολί και Ν. Τζανή στην αρμονία, στη σύνθεση και στο πιάνο. Στη συνέχεια ακολούθησε σπουδές στην Ιταλία καιΓαλλία. Αργότερα μαζί με τον Λουδοβίκο Σπινέλη δημιούργησε τον μουσικό θίασο "Ελληνικό Μελόδραμα" με τον οποίο και περιόδευσε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας καθώς επίσης και στη Κωνσταντινούπολη  στην Οδησσό , σε διάφορες Ρουμανικές πόλεις, όπως επίσης και στη Σμύρνη  στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο .



Τιμήθηκε ιδιαίτερα με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.Σημαντικός επίσης υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και ο αγώνας του για τη θεμελίωση του "Ελληνικού Μελοδράματος" Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1898, ο Λαυράγκας θα ιδρύσει το Ελληνικό Μελόδραμα. Δύο χρόνια αργότερα, στις 26 Απριλίου 1900, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος με την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι Μποέμ, σε μουσική διεύθυνση Λουδοβίκου Σπινέλλη. 

Το 1939  τυπώθηκε η αυτογραφία του "Τα απομνημονεύματα μου"απο τις εκδόσεις "Γκοβόστη Τα «απομνημονεύματά μου» δημοσιεύτηκαν  αρχικά σε συνέχειες στην εφημερίδα «Πρωία». Στο ίδιο έντυπο (27 Ιουλίου 1939) δημοσιεύθηκε κριτική του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου για το βιβλίο. Σημειώνει ο ποιητής, πεζογράφος και παιδαγωγός για την αυτοβιογραφία του συνθέτη:
«Ο Δ. Λαυράγκας διηγείται την ατομική του και τη γενικότερη περιπέτεια ακριβώς καθώς θα την εξέθετε σ’ ένα φιλικό κύκλο, παίρνοντας τους φραστικούς του τρόπους στην τύχη, μα και διανθίζοντας την αφήγησή του μ’ ένα σωρό απροσδόκητα και αποκαλύπτοντας από σελίδα σε σελίδα ευρύτερα τη ρωμαλέα χιουμουριστική του διάθεση, τη φιλοσοφημένη του σκέψη, την ευαισθησία του, την παρατηρητικότητά του και τη θαυμαστή του οξύτητα στην εκτίμηση προσώπων, πραγμάτων και καταστάσεων
Απο τις  εκδόσεις «Γκοβόστη»,τον ίδιο οίκο ,επανεκδόθηκαν " Τα απομνημονευματά μου"τον Ιουνιο (2009) Η επιμέλεια ανήκει στη Νίκη Μολφέση, ενώ τον πρόλογο υπογράφει ο αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Βύρων Φιδετζής.

 Ο Διονύσιος Λαυράγκας  έγραψε  επίσης τις μουσικές για δύο ταινίες: τη βωβή «Το δαχτυλίδι του Πιερότου» (1918) και την πρώτη ομιλούσα «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (1932). Η δεύτερη βασίστηκε στο ομώνυμο έμμετρο ειδύλλιο τού Δημητρίου Κορομηλά, ο οποίος άντλησε την έμπνευσή του από το ποίημα του Γιάννη Ζαλοκώστα, «Μια βοσκοπούλα αγάπησα». Το μελοποίησε ο Διονύσιος Λαυράγκας και το έκανε το πασίγνωστο τραγούδι.


διαβάστε επίσης:Ο βίος του Διονυσίου Λαυράγκα με λέξεις και όχι νότες
και http://www.musipedia.gr/wiki/Λαυράγκας_Διονύσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου